Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 33 glasov Ocenite to novico!
false
Študentska dela, ki so imela pred sprejetjem zakona urno postavko nižjo od 4,5 evra, počasi izginjajo. Foto: BoBo
       Za zdaj kaže, da je sprememba zakona prinesla upad, upamo, da se ta ne bo povečeval. Želimo si, da bo študentsko delo mladim na preprost, hiter in prožen način še naprej omogočalo pridobivanje pomembnih izkušenj na trgu dela. Glede na to, da se dijakom in študentom tako pridobljene delovne izkušnje upoštevajo kot formalne, je bil narejen korak naprej k enakovrednosti pri kandidiranju za redne zaposlitve. Za podjetja je pomembno, da študentsko delo ohrani fleksibilnost in jim tako omogoča hitro in preprosto najemanje začasne delovne sile.       
 Saša Praček, e-Študentski servis, o prihodnosti študentskega dela.
false
Delitev "pogače" študentskega dela. Foto: e-Študentski servis

Dodaj v

Ali študentsko delo že počasi izumira?

Dodatne obremenitve študentskega dela so zmanjšale ponudbo slabše plačanih del
31. julij 2015 ob 06:56,
zadnji poseg: 31. julij 2015 ob 07:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

Študentsko delo je od letošnjega februarja obremenjeno z novimi prispevki za socialno zavarovanje, hkrati pa je bila določena tudi najnižja urna postavka. Študentski servisi pa že opažajo upad povpraševanja po študentskem delu.

Vlada se je na zadnji počitniški seji med drugim ukvarjala tudi z razrezoma proračunov za prihodnji dve leti. Ministrstvo za finance je med drugim opozorilo, da se bo zmanjšal proračunski priliv sredstev od koncesijske dajatve od prejemkov, izplačanih za občasna in začasna dela dijakom in študentom.

Na začetku februarju je namreč začela veljati novela zakona za uravnoteženje javnih financ, po kateri so tudi študentje, ki opravljajo študentsko delo, vključeni v pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Študentsko delo je zaradi tega postalo dražje, kar občutijo tako delodajalci kot študentje. Nekateri študentski servisi so že zaznali precejšen upad obsega dela, nekateri skoraj za polovico, drugi za petino.

K temu je pripomogla tudi uvedba minimalnih urnih postavk, saj je zakonsko določena najnižja urna postavka 4,5 evra bruto (3,8 evra neto), zaradi česar študentsko delo ni več konkurenčno za nižje plačana preprostejša dela.

S 1. februarjem so se začele veljati določbe novele zakona za uravnoteženje javnih financ, po katerih so študentje, ki opravljajo študentsko delo, vključeni v pokojninsko in invalidsko zavarovanje in plačujejo prispevek po stopnji 15,5 odstotka. Določena je tudi minimalna urna postavka v višini 3,80 evra neto. Od študentskega dela se plačuje tudi koncesijska dajatev, ki znaša 16 odstotkov, in dodatna koncesijska dajatev v višini dveh odstotkov. Od koncesijske dajatve je 8,4 odstotne točke namenjene proračunskemu skladu ministrstva, 3,8 odstotka za Študentsko organizacijo Slovenije in 3,8 odstotka za posrednike študentskega dela.


Najnižja urna postavka se je po besedah Saše Praček iz e-Študentskega servisa predtem gibala okoli 3,5 evra. "Šlo je predvsem za lažja fizična dela (npr. zlaganje na police, lažja dela v proizvodnji, pakiranje, deklariranje ipd.) ter dela, ki so bila vezana na učinek – to so bila tista dela, kjer je bila minimalna urna postavka res nizka, študenti pa so lahko zaslužili krepko nad povprečno urno postavko z napitninami – to so bila npr. dela na bencinskih servisih," pravi Pračkova.

V študentskem servisu Atama navajajo, da je sicer tudi v preteklosti urna postavka le redko znašala manj kot 4 evre na uro, večinoma za pomožna dela v proizvodnji in lažja administrativna dela. Toda kljub temu poudarjajo, da se je obseg ur študentskega dela od uvedbe sprememb na področju študentskega dela februarja letos zmanjšal za polovico, prav tako njihovi prihodki.

V e-Študentskem servisu pravijo, da jim je v prvih štirih mesecih po sprejetju novega zakon obseg dela upadel za 18 odstotkov, merjeno v urah opravljenega dela. Vendar so, kar se tiče prihodkov, ugotovili le približno 5-odstotni upad.

V agenciji za zaposlovanje Adecco, kjer ponujajo tudi študentska dela, pa na drugi strani ne opažajo, da bi se zaradi sprememb v zakonodajni ureditvi študentskega dela zmanjšal obseg študentskega dela. "Te spremembe trenutno najbolj vplivajo na študente, saj se odražajo v urni postavki študentskega dela," pravijo v Adeccu, kjer so se najnižje urne postavke prav tako zvišale za evro (pomoč v gostinstvu, pomoč pri prodaji, zlaganje na police …).

Katera študentska dela so na robu izumrtja?
"Dela, ki so imela pred sprejetjem zakona urno postavko nižjo od 4,5 evra, so v veliki meri izginila, kar verjetno pomeni, da so podjetja delovno silo nadomestila z notranjimi resursi oziroma si zaradi višjih stroškov tovrstne delovne sile ne morejo več privoščiti. To velja predvsem za dela iz določenih regij, ki so pred spremembami imela urne postavke precej nižje od minimalne, to so Podravje, Pomurje, Štajerska, Zasavje, ter določene vrste del, kot so delo v proizvodnji, pakiranje, prodaja, polnjenje polic ...," o tem, za katera dela ni več ponudbe, pravijo e-Študentskem servisu.

V Atami pa opažajo, da je največji upad na področju telefonskega anketiranja, vendar pripominjajo, da ne vedo, ali je dejanski razlog urna postavka.

Bo študentsko delo za posrednike postalo nerentabilno?
"Za zdaj kaže, da je sprememba zakona prinesla upad, upamo, da se le ta ne bo povečeval.
Želimo si, da bo študentsko delo mladim na preprost, hiter in prožen način še naprej omogočalo pridobivanje pomembnih izkušenj na trgu dela. Glede na to, da se dijakom in študentom tako pridobljene delovne izkušnje upoštevajo kot formalne, je bil narejen korak naprej k enakovrednosti pri kandidiranju za redne zaposlitve. Za podjetja je pomembno, da študentsko delo ohrani fleksibilnost in jim tako omogoča hitro in preprosto najemanje začasne delovne sile," še navajajo v e-Študentskem servisu.

Jeseni nameravajo izvesti tudi večjo raziskavo o vplivu novega zakona o študentskem delu in natančneje ugotoviti, ali je prilagajanje urne postavke navzgor mogoče pripisati uvedbi minimalne urne postavke ali morda izginjanju slabše plačanih del ter posledično obstoja le še srednje in dobro plačanih del. "Raziskali bomo tudi, kako se je spremenilo najemanje študentov po posameznih regijah, po posameznih dejavnostih in glede na vrsto njihovega dela. Skušali pa bomo izvedeti tudi, v kaj se je transformiral 18-odstotni upad študentskega dela," še dodajajo.

Nekateri študentski servis pa so že prenehali delati. Med takšnimi je študentski servis Študent, ki je po 24 letih prenehal delovati. Njegov ustanovitelj Mitja Vilar meni, da bodo zaradi sedanje politike ministrstva za delo v prihodnosti obstali zgolj trije največji študentski servisi. Med najresnejšimi težavami pa je navedel to, da študentski servisi iz svojega denarja pokrivajo koncesijske dajatve, čeprav jim plačilno nedisciplirani delodajalci dolgujejo denar za storjene storitve.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
tanj
# 31.07.2015 ob 07:06
Anomalija na trgu dela, izkoriščena tudi za pranje denarja.
Norland
# 31.07.2015 ob 07:03
Cas bi ze bil, da bi ga odklopli z aparatov..
robi82
# 31.07.2015 ob 07:14
Kar se mene tiče 15 let prepozno.Je pa zagotovo korak v pravo smer.
Nikec3
# 31.07.2015 ob 07:09
Sprememba študentskega dela je šla v pravo smer.
actimel
# 31.07.2015 ob 07:15
Edino prav... razlika med redno zaposlitvijo in študentskim delom je bila enostavno prevelika.
SamoRes
# 31.07.2015 ob 07:24
Še največji absurd je, da javna uprava na ministrstvih in uradih zaposluje študente, ki zasedajo mesta brezposelnim. Da nekdo prek študenta dela 8ur je skregano z vso logiko in gre za izkoriščanje.
AM
# 31.07.2015 ob 07:27
Aja, pozabil sem dodati: Menim, da bi študentske servise morali ukiniti, zadevo pa peljati preko npr. Zavoda za zaposlovanje !
Milmar
# 31.07.2015 ob 07:18
Veliko prepozno!!
mlamat
# 31.07.2015 ob 07:32
Slovenija ima največ študentov v Evropi. Le zakaj?
Tao3
# 31.07.2015 ob 07:57
AltForNorge: Študent naj študira, država naj zagotavlja pogoje, Delavec pa naj dela.
kraut
# 31.07.2015 ob 07:20
Tortni graf pa ni ravno najbolj smiseln ane...
kozorog1973
# 31.07.2015 ob 07:49
Ali študentsko delo že počasi izumira?

prosim naj se neha zavajat ljudi že enkrat, če je nekomu omogočeno da lahko dela 8 ur/več vsak dan to zame ni več študenstko delo temveč navadno delovno razmerje, torej naj se ukine "nalepka" študenstko delo in se ga preprosto zamenja z klasičnim delovnim razmerjem plus to da so bili vse do pred kratkim močno v priviligiranem statusu pred ostalimi zaposlenimi.Niso plačeval prispevkov nič, kar smo morali ostali ki smo isto delali 8 ur ali več.Sedaj šponajte minuse saj itak vem da so nas vsaj vsa ta leta kok že 20 let če ne že več zavajali.
Nikec3
# 31.07.2015 ob 07:27
Tortni graf z več kot 100% je v vsakem primeru čuden.
AM
# 31.07.2015 ob 07:25
"Študentsko delo je od letošnjega februarja obremenjeno z novimi prispevki za socialno zavarovanje, hkrati pa je bila določena tudi najnižja urna postavka. Študentski servisi pa že opažajo upad povpraševanja po študentskem delu."

Sam menim, da bi vsa dela morala biti enako obdavčena.
Študentje pa naj razliko dobijo vrnjeno pri dohodnini.

Še pred leti je bilo tako, da si kot študent dobil delo pri podjetju, redne zaposlitve pa ne, ker je bila kao predraga.
el CARTEL
# 31.07.2015 ob 08:06
pravilno,

študentsko delo je bilo direktno kršenje vseh možnih zakonodaj in scanje na vse pravice, ki so si jih delavci (včasih tudi v krvavih protestih) priborili...

samo zato, da bi potem pohlepen delodajalec najel armado študentov.

pravzaprav bi se moralo popolnoma izenačiti z normalnim delom - samo ker študiraš, ne pomeni, da delodajalec ne profitira s teboj. torej ti lahko nudi tudi plačano malico, dopust ter predvsem bolniško.
Miholjovka
# 31.07.2015 ob 08:03
zdaj bodo vsi delodajalci ugotovili kaj je ceneje in to je prisilni s.p.
meni so zadnjič ponujal da delam 220 ur na mesec za 500€.
žalostno.
uizzi
# 31.07.2015 ob 07:18
Še meni kot redno zaposlenemu, mi ni jasno zakaj moram plačevati pokojninsko zavarovanje?

Moje videnje

Plačujemo, zato da bomo nekoč imeli pokojnine, pa tudi zato, da imajo pokojnine današnji upokojenci. Vzajemnost pač. Država bi lahko prepustila pokojninski sistem privatnemu sektorju, vendar potem bi bili prepuščeni trgu brez kakršnega koli zagotovila. V trenutnem sistemu bomo pa v breme naslednji generaciji, ta pa naslednji...
Ori
# 31.07.2015 ob 07:07
Še meni kot redno zaposlenemu, mi ni jasno zakaj moram plačevati pokojninsko zavarovanje? No, jasno mi je, da nikoli ne bom imel čisto nič od tega, od tega plačevanja pa uživajo "zaslužni". Še bolj pa je jasno študentom, da od pokojninskega vplačevanja ne bodo imeli čisto nič. Tisti trenutek, ko nam posojilodajalci ne bodo hoteli več posoditi denarja bodo pokojnine ukinili ali pa znižali za 80%. Temu se bo reklo nujne reforme.
a.orhidejca
# 31.07.2015 ob 07:47
Jaz imam neto še manj od študenta.
carlazar76
# 31.07.2015 ob 08:38
Se mi zdi, da ljudje še vedno ne razumejo, da se prispeki, ki jih vplačujemo za penziji, NE nabirajo v nobenem skladu.
To gre v 100% za izplačilo penzij trenutnim upokojencem in še zdaleč ni dovolj. Za izplačilo penzij v trenutnem obsegu mora država še iz proračuna primakniti ca . 1,5 mrd€!!!
SikFak
# 31.07.2015 ob 07:44
Najnižja urna postavka se je po besedah Saše Praček iz e-Študentskega servisa predtem gibala okoli 3,5 evra. "Šlo je predvsem za lažja fizična dela (npr. zlaganje na police, lažja dela v proizvodnji, pakiranje, deklariranje ipd.) ter dela, ki so bila vezana na učinek – to so bila tista dela, kjer je bila minimalna urna postavka res nizka, študenti pa so lahko zaslužili krepko nad povprečno urno postavko z napitninami – to so bila npr. dela na bencinskih servisih," pravi Pračkova.

Laž. Večina mojih sošolcev v zadnjih letnikih tehničnega faksa je opravljala višje kvalificirana dela za tako postavko. Ali celo manj.
bzbox
# 31.07.2015 ob 07:42
Ukinit! Ljudi zaposlit za nedolocen cajt! Dost teh muckalic! Studentom placat sole v celoti, lenuhe in izkoriscevalce pa sterat drugam.
7up
# 31.07.2015 ob 07:38
Če se je navkljub padcu številu ur za 18% prihodek zmanjšal samo za 5%, pomeni zgolj to da delodajalci "prijavi" manj ur po višji postavki, kakor se dejansko opravijo.

Očitno bo pa nekaj dobrega nastalo iz tega ukrepa. Mladi bodo začeli v večji meri odpirati sp podjetja in tako pridobili znanje, kako davčno optimizirati svoje dohodke.
hepimen
# 31.07.2015 ob 08:20
K_ris
Tale obupen tortni diagram ni potrebno opravičevati, ker ne bo pomagalo prav nič. Cela torta predstavlja 100%, torej naj tudi seštevek vse procentov predstavlja 100% in diagram bi moral biti približno procentualno jasen tudi zgolj z opisi!

Zgornji diagram pa je primer, kaj se zgodi, ko začnejo diagrame risati družboslovci, najverjetneje preko študentske napotnice...
7up
# 31.07.2015 ob 07:39
Graf je pa res grozen in sodi v predavanje "stvari, ki se jih morete" izogneti pri predstavitvi podatkov.
Party all night
# 31.07.2015 ob 10:25
Moje mnenje je da tole studentsko delo samo odzira moznost dobiti nam, mlajsim pogodbo za malo daljse casovno obdobje. V moji firmi (lani jeseni nas je bilo zaposlenih okoli 120) je vecina studentov. Placajo samo stroske vpisnine na faks, katerega tako ali tako ne obiskujejo in lepo vlecejo neobdavcen denar od firm. Medtem ko sem jaz, z diplomo v zepu, pri 28 letih, primoran podpisovati pogodbo o zaposlitvi za en teden. Za minimalno placo. Kreditno nesposoben. Kako lahko potem v zivljenju kaj ustvaris, ce ti studentje jemljejo se tisto delo, ki bi mogoce bilo na voljo. Only in Slovenistsan
bonifika123
# 31.07.2015 ob 08:56
Meni je najbolj pomembna kakovost delavca......
Študenti ( ne sicer vsi ampak vecina) so najslabsi delavci kar jih trg premore....
sm zaspal, babica si je nogo zlomila, bus se je pokvaril....

Drugace so pa obremenitve za redno zaposlitev prevelike glede na to da penzije ne bomo vidl....
k tisti torti pristejte se regres in ostale bedarije pa je razmerje vplacila in izplacila 60%:40%....

Tastari ne zavajajte nas.....ker vemo da placujemo samo vam......
ČIMPREJ REFORMA PA NE PODALJSEVANJE DELOVNE DOBE ......
Vi ste v zivljenju " živeli" mi pa moramo zaradi tega crknt od dela pa nikol brez vase "pomoči " ne bomo kupili stanovanj.....
Sam ne nam ustvarjat obcutka dolžnosti za vase uzivanje skozi zivljenje.... Jazbinskovi zakoni, celomesecne po itnice, pitje alkohola na sihtu......
Belfast boy
# 31.07.2015 ob 07:31
V naši firmi se še zmeri menjajo k spodnje hlače tko da.. zgleda je vse tko krasno v teli Slo in so šihti na voljo na vsakem koraku zato je folk tut prpravlen delat za "tistih" 400€ na mesc kljub vsem prispevkom k ste jih naštel.. Naj se pa že ukine enkrat ker tok kokr je izkoriščanja pr mladincih je pa že višek.. da nardiš tok ur kot redno zasposlen in poj konc mesca primerjaš plačo niti ne govorim ;))
Mindmaster
# 31.07.2015 ob 11:20
Glede na pricevanja kolegov so namesto studentskega dela samo presli na s.p.-je, torej iz ene oblike zaposlitve brez socialnih pravic v drugo. Ce je to za koga napredek, tudi prav. Zame je to prehod iz dezja pod kap. Napredek bi bil tole:

- poenotenje obdavcitev vseh oblik dela
- ukinitev avtorskih, podjemnih in ostalih kozlarij in uvedba splosne honorarne pogodbe do visine letne minimalne place
- ko dosezes limit s splosno honorarno pogodbo, lahko naprej delas samostojno samo prek s.p.
- redna zaposlitev z obvezno 6-mesecno poskusno dobo
- ukinitev odpovednih rokov, s tem da mora delodajalec ob odpovedi delavcu izplacati odskodnino v visini 3 mesecnih plac
Bivši uporabnik
# 31.07.2015 ob 10:08
Študentske servise in zaposlitvene agencije je treba prepovedat. Zakaj mora od dela drugih služiti še nekdo tretji, ki ne dela nič?
bonifika123
# 31.07.2015 ob 09:25
610.000 upokojencev
350.000 studentov in ostalih šolarjev
300.000 delavcev v javni upravi
115.000 nezaposlenih
nekaj je se invalidov in ostalih.....
skratka
cca 1.5 miljona ljudi zivi od 500.000 zaposlenih.....
FUJ!!!!!!
spletni mojster
# 31.07.2015 ob 09:11
Sedaj je po komentarjih sodeč večina zadovoljnih s spremembami študentskega dela, zakaj pa je bilo na referendumu 80% proti?
7up
# 31.07.2015 ob 08:06
K_ris

Pojem Procent izhaja iz latinščine pomeni odstotek. Že po svoji definiciji, mora biti vsoto vseh njegovih podpostavk enaka 100.

Vse ostalo je nakladanje!
sonce12
# 31.07.2015 ob 16:28
V trenutku popolnoma ukinit študentske servise in študentsko delo, ker je to izkoriščanje. Saj tudi sam delam prek tega ampak kaj imam od tega,samo takojšen denar, nobene prihodnosti ni v tem rajši bi videl, da me vzamejo za redno, kot da delam preko napotnice in plačujem v neki pokojninski sklad, ki vprašanje če ga bom sploh dočakal. Tudi glede rednega zaposlovanja bi se morale zadeve v normalni državi takoj porihtat, ne da se zaposluje samo še preko nekih agencij, ki je podobno sra..... kot študentski servisi, samo, da jih še nekaj zasluži zraven ki ne delajo nič, delavec pa na minimalcu
nonikaa
# 31.07.2015 ob 09:51
Zadnji čas. to je edina oblika dela, kjer se izkorišča študentsko delo do onemoglostiiiiii. in kaj je posledica? da mladi do 30 let nimajo enega samega dne delovne dobe???!!! da se fiktivno vpisujejo na faks da imajo status????!!!! mi ta stari naj bi pa delal do onemoglosti ... beri do 80 leta?????!!! v bistvu je pa tako: mladina na višku fizičnih in psihičnih moči bo doma brez dela, ta stari naj pa delajo, kakšnen efekt je od takega delavca pa nikome ništa.....in to nas bo rešilo?? halooo država bi se lahko že zbudila in ne vem kaj vsi tisti veliki strokovnjaki razmišljajo..... itak da je pokojninski sistem nevzdržen saj kmalu ne bo nikogar ki bi vanj vplačeval.... mladi brez služb in preko študentskega dela zaposleni bodo kaj delali do visoke starosti, da bodo dosegli enega izmed kriteijev 40 let delovne dobe???? narobe svet.. načeloma je res to kar pravijo vsako delo šteje.... če bi bil kakšen red v tej državi bi vsako delo bilo enako oprispevljeno in obdavčeno oz. vsako plačilo enako obremenjeno....
verjetno pa nihče ni šel računat tudi tega, kaj bi se zgodilo, če bi študentsko delo v taki obliki omejili samo na šolske počitnice.... po moji oceni bi se sprostilo 25.000 - 35.000 delovnih mest...in če bi vsi delal za minimalca je boljš kot pa stanje kakršno je zdaj.... skratka, sami sebi kopljemo jamo oz. pustimo, da nam vse to kreirajo tudi ljudje, ki živ dan niso probal gospodarstva in živijo v oblakih...
Binder Dandet
# 31.07.2015 ob 09:37
Graf je najmanj zavajujoč. Seštevek deležev v tortnem grafu je 100%. Tukaj pa je 133,74%. Za prikaz tega, kar so oni želeli, bi bil boljši prikaz, če bi v enem stolpcu prikazali zeleno območje do višine 100 in modro nad višino 100.
oziris.va
# 31.07.2015 ob 09:08
Končno.
Nikec3
# 31.07.2015 ob 08:36
To pa ni res. Ker se recimo delodajalčevi prispevki (16,1%) plačujejo na bruto plačo, je delodajalčev strošek 116,1% bruto plače. Pa je to še vedno odstotek ...

@K_Ris tortni grafi se nikoli ne označujejo z več kot 100%. Zaradi takšnih grafov te bi na nekaterih faksih poslali pred "strelski vod".
kozorog1973
# 31.07.2015 ob 07:52
to spominja še na eno zavajanje ki ga krši država, in sicer socialni prejemki, ki v bistvu to niso, saj jih moraš nato vrniti za čas ko si prejemal denar oz ga morajo vrniti tvoji svojci, nasprotno država rubi tvoje premoženje, vkolikor kaj podeduješ.To zame preprosto rečeno je kredit oz posojilo in ne socialni prejemek, državo pa prosim da nehajte ZAVAJAT in nalepko" socilani prejem nadomestite preprosto z posojilom.
daco1
# 31.07.2015 ob 15:24
Študentsko delo da,vendar samo v časo počitnic in letnih dopustov,ko firme potrebujejo dodatne sile za menjavo svojih delavcev.To kar se sedaj dogaja,da študentje delajo namesto rednih delavcev se mi zdi absurdno.Ni več poklicnih natakarjev,trgovcev itn.V gostilni ti prinese hrano mladenka v kavbojkah,napol gola in za 3,50€ na uro.Žalostno.
kozorog1973
# 31.07.2015 ob 10:59
Nič ni bilo narobe z študentskim delom....Z ljudmi je že dolgo fejst narobe,ker razmišljajo le,kako bi koga "nategnili" in ne bili nič krivi....Bumerange dobivamo že 20 let v glavo,pa se nam še kar ne posveti,kje je problemž

s tako obliko študenstkega dela je močno narobe.
felipesko
# 31.07.2015 ob 09:26
Nič ni bilo narobe z študentskim delom....Z ljudmi je že dolgo fejst narobe,ker razmišljajo le,kako bi koga "nategnili" in ne bili nič krivi....Bumerange dobivamo že 20 let v glavo,pa se nam še kar ne posveti,kje je problem.....
Anar Hija
# 31.07.2015 ob 08:49
Kar zatiskajte si oči še naprej: problem celotnega trga dela (ne samo študentskega) je v zgrešeni politiki Socialnih demokratov na ministrstvu za delo. Vem, da se ponavljam, a se žal, ponavljajo tudi neumnosti Anje Kopač Mrak in njenih pajdašev. In še enkrat: posledice teh neumnosti bomo čutili vsi še desetletja. Najbolj žalostno je pa to, da so rešitve več ali manj na dlani, lahko jih veliko prebereš na forumih in komentarjih, le na ministrstvu za te rešitve nočejo slišati. Ergo, oblast po meri ljudstva? My ass....
zemljemerec
# 31.07.2015 ob 08:47
Vsak državljan ki ima davčno številko, bi moral imeti pravico do dela z urno postavko 8,3 € bruto.
Vse ostalo nima kaj počet na trgu. Kdor ne ustvari dohodka za spodobno življenje in pošteno plačilo, naj se ne gre samostojnega podjetnika. Za večja podjetja pa velja eno samo pravilo, od politikov zajtevati zakone, ki bodo spoštovali plačilno disciplino v 30 dneh.Sicer ustrezni organ blokira račun do poplačila dolga. Tako kot je to opravljal SDK RSlovenije v Jugoslaviji. Ministrstvo za Finance v svoji sestavi bi moralo delovati brezhibno, natančno in dosledno.V Sloveniji nihče ne potrebuje socialne pomoči, razen invalidnih oseb...dela je dovolj, vsaka Občina bi morala imeti urad za delo, kamor bi se obračali vsi, od negovalk do pravnih nasvetov...Občino plačujejo vsi občani in v njej bi se morale kaliti ideje,iskanje, sodelovanje, ponudbe, povpraševanja in aktivnosti občanov za izboljšanje standarda...le tako bi bilo manj čakanja in zavisti, pa še denar bi krožil z pravo informacijo.
Včasih imam občutek da politiki pišejo zakonodajo da ljudem odvzamejo željo po poštenem delu in poštenem plačilu, ker je birokracija postala breme in ne pomoč ! Zakaj Avstrijcem to uspeva ? ker so spoznali da je ceneje za državo, če mali človek priložnostno zasluži 600€ brez pomoči države. Zato je malo delo oproščeno davka. Pri nas so si izmislili za 1x tedensko gospodinsko delo pa prijavnico...odločno sem proti študentskim servisom...delo naj ponujajo na uradu vsake Občine za vse občane in ponudnike brezplačno,za vsa priložnostna dela.
ZETAC
# 31.07.2015 ob 08:29
Se popolnoma strinjam, s tistimi, ki pravijo, da je prvenstvena naloga študentov, da redno študirajo, država pa mora zagotoviti pogoje za to, kot je štipendiranje nadarjenih in delovnih študentov. Na drugi strani bi pa morala iti tudi zakonodaja v to smer, da bi visokošolski predavatelji delali predvsem tisto, za kar so postavljeni, ne pa da se ukvarjajo (ne vsi, jih je pa očitno precej) s fušanjen, trgovino z diplomami, ipd...
redred
# 31.07.2015 ob 12:36
cockatoo

Sej sploh ne vem kdo in kdaj se je izmislil tole študentsko delo.

Gre za subvencioniranje privatnega sektorja, ki je tako imelo (oz. še ima) dostop do ene najcenejših delovnih sil v Evropi.
bonifika123
# 31.07.2015 ob 09:38
Dohtar bi moral zdraviti npr. NEMCA da bi tvoja trditev držala.....
K_ris
# 31.07.2015 ob 09:29
@bonifika

300.000 delavcev v javni upravi

Se pa hitro množijo. Ko sem nazadnje gledal, jih je bilo v javni upravi dobrih 30.000, v celem javnem sektorju pa 160.000. A zdaj pa že 300.000?
oziris.va
# 31.07.2015 ob 09:20
uizzi
# 31.07.2015 ob 07:18


Še meni kot redno zaposlenemu, mi ni jasno zakaj moram plačevati pokojninsko zavarovanje?

Moje videnje: Plačujemo, zato da bomo nekoč imeli pokojnine, pa tudi zato, da imajo pokojnine današnji upokojenci.[/b

Zanimiv pogled na svet.

Če bi se ti zneski, ki jih delavci (pa naj bo to redno zaposlen, espejevec, študent preko servisa ali pa bilokakšen pogodbenik/honorarec - avtorska, podjemna) plačujejo v PIZ nekje dali vezati oz. kako se tem pravi plemenitili, potem bi morda res kaj videl v času tvoje penzije. Žal pa je poraba že skoraj hitrejša od vplačila in je torej nemogoče, da bi ti oz. mi videli denar, ki si/ste/smo plačali tekom let.

Plačuje se za trenutne upokojence. Če ni denarja, pa se vzame kredit (kar se v zadnjem času dogaja vse pogosteje). Problem s kreditom je, da je čez čas treba vrnit, obenem je vprašanje, kakšna je obrestna mera itn.

Kak je že TOF napisal: "vzeti kredit na kredit je tako kot z drekom brisat rit" ali nekaj podobnega.
kraut
# 31.07.2015 ob 09:20
@K-ris...
ne, ni napačen, je pa nesmiseln brez dodatnega pojasnila (čeprav je meni jasno, vsem pa verjetno ni), to sem že prej napisal...
Oglasno sporočilo
link
Fasada ni le strošek, je vaša investicija
15. oktober 2018 ob 08:10 Vgradnja toplotnoizolacijskega sistema JUBIZOL je naložba, ki vam zagotavlja učinkovito in dolgotrajno zaščito vašega objekta.
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo