Če družbe priporočil ne bodo upoštevale, bo agencija na rednih letnih skupščinah ocenila gospodarnost njihovih ravnanj in ukrepala v skladu s svojimi pristojnostmi, so še poudarili na agenciji. Foto: MMC RTV SLO
Če družbe priporočil ne bodo upoštevale, bo agencija na rednih letnih skupščinah ocenila gospodarnost njihovih ravnanj in ukrepala v skladu s svojimi pristojnostmi, so še poudarili na agenciji. Foto: MMC RTV SLO

Agencija je tako v priporočilih poudarila, da morajo uprave in nadzorni sveti družb v delni ali večinski lasti države odgovorno in gospodarno presoditi višino izplačanih regresov za letni dopust in pri tem upoštevati splošno gospodarsko situacijo ter finančni položaj družbe.

Agencija od odgovornih oseb pričakuje, da se bodo v primerih, ko zdajšnje gospodarske razmere niso bile upoštevane pri poslovnih načrtih in drugih zavezujočih dokumentih, proaktivno vključili v postopke ustrezne prilagoditve novim razmeram in skušali v skladu s svojimi pristojnostmi narediti vse, da se poslovanje in obveznosti družbe prilagodi novim razmeram v gospodarstvu ter v konkretni družbi.

PREBERITE VEČ
Izplačevanje regresa za letni dopust za leto 2011
(na spletnih straneh AUKN-a)

Izplačilo višjih zneskov od minimalno dogovorjenih v kolektivnih pogodbah je po navedbah agencije v tej finančni situaciji nesprejemljivo. Še posebej pa je po njihovih navedbah nesprejemljivo v družbah, ki so bodisi prejele finančna sredstva države, lani imele izgubo iz poslovanja ali niso dosegle načrtovane donosnosti poslovanja. V agenciji od nadzornih svetov, poslovodstev in sindikatov družb, še posebej tistih, ki so bile dokapitalizirane z davkoplačevalskim denarjem, pričakuje zmernost pri izplačilih regresov. Ob tem na agenciji pričakujejo, da bodo nadzorni sveti družb v delni ali večinski lasti države nemudoma ukrepali, zaščitili ekonomske interese davkoplačevalcev, tovrstna nesprejemljiva poslovna dejanja poslovodstev preverili in ustrezno ukrepali.

Če družbe priporočil ne bodo upoštevale, bo agencija na rednih letnih skupščinah ocenila gospodarnost njihovih ravnanj in ukrepala v skladu s svojimi pristojnostmi, so še poudarili na agenciji.