Nadzorniki Pivovarne Laško z višino ponudb niso bili zadovoljni. Foto: BoBo
Nadzorniki Pivovarne Laško z višino ponudb niso bili zadovoljni. Foto: BoBo

Odločitev o tem, kdo bo novi lastnik dela, je pred vrati, saj se bosta ponudnika FMR in Pronet soočila na zaprti dražbi. Po informacijah časnika Dnevnik naj bi se v FMR-ju zaradi neznank, kdo je dejansko v ozadju Pronetove ponudbe, pa tudi razmeroma visoke cene, ki jo pričakujejo lastniki v Laškem, že ohladili glede nakupa.

V povezavi s prodajo ni nobenih uradnih informacij, saj tako lastnik Pivovarna Laško kot oba ponudnika molčijo. Za podjetjem FMR stoji Stojan Petrič. Mariborsko podjetje Pronet pa naj bi družbi Večer v lasti Uroša Hakla in Saše Todorovića pomagalo financirati nakup Večera.

Še vedno ni jasno, kdo vse stoji v ozadju mariborskega Proneta in kako bo podjetje financiralo nakup. Po navedbah časnika Dnevnik, naj bi bilo slišati informacije, da naj bi Pronetu pri nakupu pomagala finančna sklada iz Velike Britanije, podjetju samemu pa naj bi uspelo pokriti le okoli polovico nakupa.

Prenizke ponudbe
Po neuradnih informacijah naj bi sicer FMR za Delo, za katerega je recimo Pivovarna Laško odštela za današnje razmere neverjetnih 95 milijonov evrov, ponujal 6,2 milijona evrov. Pronetova ponudba pa naj bi dosegala 6,5 milijona evrov, a so nadzorniki pivovarne obema ponudnikoma naložili izboljšanje ponudbe.

Delo je medtem v zadnjih dneh poročalo, da se po neuradnih informacijah poleg FMR-ja in Proneta med mogočimi kupci omenja še češka J & T Banka, v ozadju katere naj bi bil skrit kupec iz Slovenije.

Delo je lani ob 41,6 milijona evrov prihodkov ustvarilo 1,1 milijona evrov čiste izgube.

Neuspešni poskusi prodaje
Pivovarna Laško Delo prodaja že dalj časa, prvič že leta 2010, a kljub objavi razpisa doma in v tujini, niso prejeli nobene zavezujoče ponudbe. Znova so poskusili srečo septembra 2013, hkrati s prodajo Radenske, ki je bila v nasprotju z Delom uspešno prodana češki Kofola Group.

Vmes pa je lastnika zamenjala tudi sama Pivovarna Laško, saj je, kot smo že pisali, Konzorcij prodajalcev 51,11-odstotnega lastniškega deleža sredi aprila pogodbo o prodaji podpisal z nizozemskim Heinekenom. Cena za 51,11-odstotni delež je bila 114,3 milijona evrov, za celotno družbo pa 223,6 milijona evrov.