Po idealnem scenariju bi po potrditvi rebalansa proračuna v DZ-ju Peko sveža sredstva dobil oktobra, do takrat pa bi si moral še vedno zagotoviti denar prek posojil, in sicer si Sajovic obeta tri milijone evrov dolgoročnega posojila. Foto: MMC RTV SLO
Po idealnem scenariju bi po potrditvi rebalansa proračuna v DZ-ju Peko sveža sredstva dobil oktobra, do takrat pa bi si moral še vedno zagotoviti denar prek posojil, in sicer si Sajovic obeta tri milijone evrov dolgoročnega posojila. Foto: MMC RTV SLO

Letošnja prodaja Peka v Sloveniji in na trgih nekdanje Jugoslavije kaže že precej boljše rezultate od lanskih, je za STA povedal novi predsednik uprave Peka Janez Sajovic, ki je vodenje podjetja prevzel v začetku februarja.

Vidni rezultati reorganizacije
Posebej se je izboljšala prodaja v Srbiji, zadovoljen je tudi s trgovinami v Makedoniji, v skladu z načrtom bo prodaja na Hrvaškem, velike težave so le še v Bosni in Hercegovini, medtem ko so tudi v slovenskih trgovinah že vidni učinki drugačne organizacije in dodatnega izobraževanja.

Še večji pokazatelj uvedenih sprememb bo kolekcija jesen-zima, ki je trenutno še v proizvodnji. Naročila Pekove obutve so se v primerjavi z lani povečala za kar 72 odstotkov, saj bodo lastne trgovine imele na policah manj dokupljenih izdelkov in več Pekove obutve.

Tako bodo v Peku letos izdelali med 370.000 in 380.000 parov čevljev. V prihodnjih letih pa naj bi se ta številka povečala celo na milijon parov, vendar bo del proizvodnje zaradi visokih stroškov delovne sile in pomanjkanja primernih kadrov najverjetneje potekal v tujini.

Sajovic si želi 15 milijonov evrov
Da bi nadaljevali prenovo maloprodajne mreže in posodobitev proizvodnje, v Peku potrebujejo sveža sredstva. Sajovic si želi 15 milijonov evrov vredne dokapitalizacije, vendar po dozdajšnjih pogovorih z ministrico za gospodarstvo v odstopu Darjo Radić kaže, da bodo polovico vsote zagotovili s povečanjem nepremičnin v bilanci, drugo polovico pa v obliki finančnih sredstev. Pri tem velja, da mora Peko poleg tega, da pripravi strategijo razvoja za prihodnja štiri leta, pridobiti tudi ustreznega strateškega partnerja, ki bi bil pripravljen vložiti 20 odstotkov vsote.

Po idealnem scenariju bi po potrditvi rebalansa proračuna v DZ-ju Peko sveža sredstva dobil oktobra, do takrat pa bi si moral še vedno zagotoviti denar prek posojil, in sicer si Sajovic obeta tri milijone evrov dolgoročnega posojila. Tako bi lahko v podjetju s 430 zaposlenimi v Sloveniji in 800 zaposlenimi v celotni skupini, financirali tekoče povečevanje proizvodnje.