Po pisanju Financ na skupščini delničarjev NLB-ja ne bo predloga dokapitalizacije v višini 400 miljonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Po pisanju Financ na skupščini delničarjev NLB-ja ne bo predloga dokapitalizacije v višini 400 miljonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
KBC
Belgijska banka KBC predlaga znižanje meje izpostavljenosti do posamezega komitenta na največ 10 odstotkov kapitala Foto: MMC RTV SLO

Banka Slovenije naj bi prejšnji mesec zahtevala 400-milijonsko dokapitalizacijo naše največje banke. Belgijska banka KBC, ki je solastnica Nove Ljubljanske banke, pa meni, da banka ne potrebuje dokapitalizacije, čeprav vodstvo NLB-ja na potrebo po svežem kapitalu opozarja od konca preteklega leta. KBC po pisanju Dnevnika meni, da si NLB lahko primerno kapitalsko ustreznost zagotovi s prodajo naložb, z znižanjem stroškov in zmanjšanjem obsega kreditiranja.

Omejitev izpostavljenosti do posameznega komitenta
Kot piše Dnevnik, Belgijci predlagajo, da bi zmanjšali kreditni portfelj za milijardo evrov, s sedanjih 13 milijard evrov na ravni skupine NLB-ja. Omejiti bi morali tudi poslovanje z največjimi komitenti, saj KBC predlaga, da bi bili lahko do posameznega komitenta izpostavljeni največ do višine 10 odstotkov kapitala, medtem ko je omejitev zdaj 25-odstotna.

To pomeni, da bi bili lahko na ravni NLB-ja do posameznega komitenta izpostavljeni do največ 120 milijonov evrov, na ravni skupine pa do 170 milijonov evrov. Izpostavljenost bi v tem primeru morala zmanjšati največja slovenska podjetja, med katerimi so na primer Mercator, Petrol, Telekom, SCT, Primorje Ajdovščina ipd., navaja Dnevnik. Finance medtem pišejo, da ima NLB skupno kar za 2,3 milijarde evrov finančnih naložb, razpoložljivih za prodajo.

Finance: Najrealnejša možnost za prodajo je Banka Celje
Vodstvo NLB-ja je maja napovedalo, da se bo umaknilo z nestrateških trgov in da je merilo za obstoj na teh trgih dobičkonosnost. Vprašanje, ali se bo NLB umaknil iz Banke Celje, v kateri ima 49,42 odstotka glasovalnih pravic in 40,99-odstotni lastniški delež, je od takrat odprto.

Finance pa pišejo, da je prav prodaja Banke Celje najrealnejša možnost. Prvič zato, ker ji Banka Slovenije pred meseci ni izdala soglasja za prevzem te banke, drugi razlog pa je ta, da je več interesentov za nakup dobičkonosne Banke Celje, ki ima dobrih pet odstotkov slovenskega bančnega trga. Omenjajo se Unicredit, SKB oz. francoska mati Societe Generale in nekaj avstrijskih bank. Po grobih ocenah bi NLB s prodajo Banke Celje lahko dobil približno 82 milijonov evrov.

Nadzorni svet znova o dokapitalizaciji v sredo, 13. 10.
Nadzorni svet NLB-ja je o dokapitalizaciji znova govoril v četrtek, ko naj bi sprejel gradivo za 25. novembra napovedano dokapitalizacijsko skupščino banke. Vendar je sejo prekinil in jo bo nadaljeval predvidoma v sredo. Takrat naj bi osrednjo pozornost namenil že maja napovedani dopolnitvi strategije banke v obdobju 2010-2015, upoštevajoč predvsem spremenjene razmere v gospodarskem okolju in nove mednarodne regulatorne okvirje Basel III, je napovedal predsednik nadzornikov NLB Marko Simoneti.

Uprava: Potrebujemo 400 milijonov evrov
Oba časopisa danes še pišeta, da nadzorniki zagotovo ne bodo potrdili zneska dokapitalizacije, ki ga je predlagala uprava. Ta zatrjuje, da bi potrebovali 400 milijonov evrov svežega kapitala, ministrstvo za finance - država je lastnica 33,10-odstotnega deleža NLB-ja - ocenjuje, da bi bil dovolj približno polovico nižji znesek, belgijski KBC pa, kot omenjeno, meni, da NLB dokapitalizacije sploh ne potrebuje.