Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 1 glasov Ocenite to novico!
Agrokor
Revizorsko poročilo o poslovanju Agrokorja naj bi končno razsvetlilo pravo finančno stanje koncerna, a objava je bila preložena za teden dni. Foto: EPA
Agrokor
Obstajajo ugibanja, ali bo (oziroma je) Ivica Todorić pred pregonom pobegnil v tujino. Foto: EPA
VIDEO
Država zaplenila otok Todorića

Dodaj v

Bo revizorsko poročilo pokazalo, da je uprava Agrokorja prirejala bilanco?

Ni znano, kje se zadržuje Ivica Todorić
29. september 2017 ob 08:22
Zagreb - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, Televizija Slovenija

Medtem ko je revizorska hiša PricewaterhouseCoopers, ki preiskuje poslovanje Agrokorja, za danes napovedala objavo finančnega poročila o dejanskem stanju koncerna, so iz Agrokorja sporočili, da objavo prelagajo za teden dni.

Kot je za Radio Slovenija poročala Tanja Borčić Bernard, naj bi revizorsko poročilo o poslovanju Agrokorja končno razsvetlilo pravo finančno stanje koncerna, ki ga je Ivica Todorić pred dobrimi petimi meseci predal v roke hrvaške vlade.

Razlog za preložitev objave naj bi bil zapleten postopek. Kot poročajo hrvaški mediji, naj bi poročilo pokazalo, da je nekdanja uprava prirejala bilanco podjetja.

Todorić proti državi
Zdaj na blogu, ki ga je začel pisati pred tednom dni, Todorić trdi, da je bil v predajo koncerna vladi prisiljen. Kot je zapisal, sta mu po spletni pošti in s sporočili na mobitelu z zaporom, če Agrokorja ne preda, grozila tako hrvaška gospodarska ministrica Martina Dalić kot izredni pooblaščenec Ante Ramljak.

Tedanji predsednik sabora Božo Petrov iz stranke Most se spomni, da je Todorić na nočnem sestanku februarja v Banskih dvorih odkrito govoril o finančnih težavah Agrokorja, v medijih so se te dni celo pojavili dokumenti te predstavitve, za katere pa Todorić na svojem blogu trdi, da so ponarejeni, in napoveduje tožbe.

Preložitev že napovedane objave revizorskega poročila po mnenju predstavnika majhnih dobaviteljev Agrokorja Tihomirja Jaića odpira prostor za špekulacije, ali se hrvaška vlada boji Todorićevih obtožb, ali je Todorić zares prikrojil bilanco podjetja za kar dve milijardi evrov, in če je ni, kam je izginil ta denar.

Država spet prevzela "Todorićev" otok
Kot je za Televizijo Slovenija poročala Irena Ulčar Cvelbar, pa je medtem hrvaška država spet v posest prevzela otok, ki je bil kar enajst let izključno letovišče družine Todorić. Na idiličnem otoku šibeniškega arhipelaga Smokvica Vela je družina Todorić kar enajst let uživala, ne da bi državi za to odštela eno samo kuno. Tu naj bi "Gazda" gostil številne politike, tuje diplomate, znane in vplivne pomembneže.

Otok naj bi pred leti obiskal tudi takratni ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. Prav ta obisk naj bi Todoriću odprl vrata do ruskega kapitala. Na otoku, ki je sicer še vedno vojaško območje, je kakih dvajset objektov, ki so jih rubežniki včeraj prevzeli izpraznjene.

Medtem po izjavah sosedov bolj kot ne samevajo tudi rezidenca Todorićeve družine Kulmerovi dvori. Mediji ugibajo, da Todorić v Srbiji ali morda v Angliji išče zatočišče, če bi sodišče na predlog tožilstva po objavi revizije zanj odredilo preiskovalni zapor.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
johann
# 29.09.2017 ob 08:59
Uf, kakšna štala. Agrokor lahko rešijo samo še davkoplačevalci. Sicer pa se Hrvaški slabo piše, ko bodo banke začele s tožbami proti Hrvaški zaradi nelegalnih potez, ki jih Hrvaška vlada izvaja v Agrokorju na račun upnikov.
topol
# 29.09.2017 ob 13:52
Pri taki veliki družbi se bilance najbrž lahko priredijo za nekaj miljonov. Za vse kar je več, gre za načrtno nedelo revizorja, ki pri takih podjetjih pregleda bilance za vsako leto in tudi državne davkarije. Miljarda več ali manj pa nikakor ne more biti vseeno in ostati skrito. Če so sumi, so tudi podpisi ljudi pod poročila, odgovorni na davkariji in na vladi, ki so najbrž dali navodilo, da se gleda proč.
Tao3
# 29.09.2017 ob 11:02
A naš Frutek Lahovnik še sedi v upravnem odboru Mercatorja in navija kako dober je Todorović? Kaj pa razveljavitev prodaje zaradi ponarejanja bilanc in zaseg delnic, ki so jih dobili s prevaro? Kaj je Frutek, tudi za TEŠ6 si navijal in izstopil iz Zaresa, ki je TEŠ6 hotel ustavit. In kaj delaš sedaj? Aja točno, še kar si Todorićev nastavljenec v upravi in sediš na "predavanjih"/pranju mozga zbora za republiko ...
severnik
# 29.09.2017 ob 09:18
Bo revizorsko poročilo pokazalo, da je uprava Agrokorja prirejala bilanco?

Glede na to, da so revizije najmanj enkrat letno, je bilo tole prirejanje le v zadnjem letu?

Drugače se slabo piše predhodnim revizorjem.
gico
# 30.09.2017 ob 10:57
Agrokorov logo pove vse.
veza
# 29.09.2017 ob 21:51
izo

zakaj je naša vlada sodelovala pri tem?

bodimo natančni, Mercator je prodala vlada v odhajanju Alenke Bratušek, tik pred volitvami, pa je ne obsojam, a toliko , da se ve...
tomazzek
# 16.10.2017 ob 13:30
haha, gico, pa res!
minnaema
# 02.10.2017 ob 21:25
NI ga kaj ta veliki lahko uporabljajo tudi tisto resnično "verzijo dogajanj-dokler bo šlo bo šlo v
smeri DA DENAR NIMA UŠES PA DOBRO ČUJE, NIMA NOG PA HITRO TEČE......pa bodi pameten če moreš, ko večina potunka manjšino!
izo
# 29.09.2017 ob 12:57
Bo revizorsko poročilo pokazalo, da je uprava Agrokorja prirejala bilanco?

torej smo tudi merkator prodali na podlagi lažnih bilanc? retorično, vse itak že vemo lep čas, so pa jasno počakali, da je todorič pokupil cel balkan (verjetno so tudi stran geldali tudi na glede več kot očitno prirejene zadeve, če bi že kdo hotel res kaj se it pošteno. sej revizorju z osnovno šolo lahko kapne, kdaj je zadev zlagana), da bodo potem lepo vse dobili v paketu, pufe pa bo cele jugoslavija (kjer pač ime trgovine in agro obrate) odplačevala. spet, kar sem že zdavnaj povedal oz verjetno še marsikdo pred mano.
ne razumem pa, da kljub čisto jasno poziciji, ki jo razume vsak otrok, potem naša vlada naredi popolnoma nerazumno odločitev, vsak kar se tiče strateških vprašanj recimo našega največjega zaposljevalca v državi in takšnem tveganju izpostavi toliko ljudi. kdo bo torej za to odgovarjal?
izo
# 29.09.2017 ob 13:00
Uf, kakšna štala. Agrokor lahko rešijo samo še davkoplačevalci. Sicer pa se Hrvaški slabo piše, ko bodo banke začele s tožbami proti Hrvaški zaradi nelegalnih potez, ki jih Hrvaška vlada izvaja v Agrokorju na račun upnikov.

še enkrat, kdo misliš bo to plačal vse (s slovenci vred)? zakaj so to dovolili cel cajt, zakaj je naša vlada sodelovala pri tem? sej odgovor je jasen, ampak če smo že pri retoriki..
Kazalo