Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 18 glasov Ocenite to novico!
Konzum
Konzum je največja trgovska veriga na Hrvaškem. Foto: Reuters
Ante Todorić
Ante Todorić, najstarejši sin Ivice Todorića, je med podpisniki spornega aneksa. Foto: Reuters
Konzum
Hrvaškim dobaviteljem bodo pri morebitni ustavitvi dobave Konzumu sledili tudi slovenski dobavitelji. Foto: Reuters
Agrokor
Največja hrvaška družba ima več kot pet milijard evrov dolga. Foto: EPA

Dodaj v

Bodo zaradi Agrokorja med turistično sezono trgovine Konzuma prazne?

Sporni aneks treh nekdanjih članov uprave hrvaškega trgovca
23. maj 2017 ob 16:28
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Pred turistično sezono na Hrvaškem vlada zaskrbljenost, če bo zaradi dolžniških težav z Agrokorjem v njegovih trgovinah Konzum sploh mogoče kaj kupiti, saj dobavitelji grozijo z ustavitvijo dobav.

Če začasna uprava Agrokorja ne bo ugodila njihovim zahtevam, so hrvaški dobavitelji pripravljeni na prekinitev dobavljanja blaga, pri tem pa se jim bodo pridružila tudi slovenska podjetja, ki jim Agrokor dolguje več kot 40 milijonov evrov, poroča Radio Slovenija. Kakšna je dejanska skupna vrednost dolga, bo znano po 10. juniju, ko se izteče rok za prijavo terjatev.

Sanacija Agrokorja se zapleta, saj plačila za dobavljeno blago po 10. aprilu ne potekajo, kot je bilo dogovorjeno, zato tujci vztrajajo pri predplačilih, najverjetneje pa je težava tudi v svežem denarju, je pojasnil Izidor Krivec iz Celjskih mesnin, ki je na čelu slovenskega upniškega odbora.

Zlasti hrvaški dobavitelji zahtevajo, da so za dobave blaga po 10. aprilu enako obravnavani kot banke upnice. Poleg tega zahtevajo, da bodo regresni zahtevki od menic naslovljeni na Agrokor in ne več na dobavitelje.

Če zahteve hrvaških dobaviteljev ne bodo spoštovane, naj bi s ponedeljkom ustavili dobavo Konzumu, če se bo to zgodilo, bodo po besedah Krivca temu absolutno sledili tudi slovenski dobavitelji.

Ustavitev dobav bi pomenila najprej zlom Konzuma in nato Agrokorja, zato Krivec upa, da se to ne bo zgodilo. Ob tem zagotavlja, da z Mercatorjem trenutno ni težav.

Predvidoma prihodnji teden bo v upravo Mercatorja prišel izredni član uprave Gregor Planteu, pri čemer Krivec zanika, da bi bil vpleten v njegovo imenovanje. "Dobavitelji s tem nimamo nič, je pa to verjetno pomembna funkcija, ker bi se v takšnem kolapsu zgodilo marsikaj, to je ustrezna varovalka, Mercator je zdaj dosti varnejši," je dejal za Radio Slovenija.

Sporna poteza Todorića pred odhodom
Medtem so na dan prišle sporne poteze nekdanjih članov uprave Agrokorja, ki jih je razkril izredni pooblaščenec za Agrokor Ante Ramljak. Na zagrebškem sodišču, pristojnem za gospodarske zadeve, je vložil zahtevo za razveljavitev aneksov k pogodbam o zaposlitvi treh nekdanjih članov uprave, Ivico in Anteja Todorića ter Ivana Crnjca.

Anekse k pogodbi je trojica podpisala 31. marca oz. deset dni pred vzpostavitvijo izredne uprave v koncernu, vendar takšnega dopolnila k pogodbi ni podpisal noben drug takratni član uprave ali nadzornega sveta.

"Z aneksom je dogovorjeno, da bo Agrokor poplačal vso škodo, ki bi je bili lahko deležni ob morebitnih pravosodnih, upravnih, arbitražnih in drugih postopkih proti njim zaradi ukrepov in/ali napak, ki so jih storili kot menedžerji v Agrokorju," so pojasnili v hrvaškem trgovcu.

Glede na aneks bi moral Agrokor plačati tudi vse stroške odvetnikov, pravne zaščite in strokovnih svetovalcev ter druge stroške, ki bi nastali med temi postopki. To bi veljalo do morebitne pravnomočne odločitve, da niso poslovali, kot bi morali, in ne glede na to, ali so njihove delovne pogodbe še veljavne ali ne.

Izredno upravo so v Agrokorju uvedli 10. aprila in s tem je vsem dotedanjim članom uprave potekel mandat, omenjeni trojici pa tudi delovno razmerje. Vsi drugi člani poslovodstva, razen nekdanjega predsednika nadzornega odbora Ivana Todorića, so podpisali sporazumni razhod z družbo, s čimer so se odpovedali materialnim pravicam iz pogodbe, medtem ko je bilo Ivanu Todoriću delovno razmerje prekinjeno enostransko.

Lavrov zanika politično delovanje ruskih bank
O Agrokorju sta se v Moskvi pogovarjala tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov in njegov hrvaški kolega Davor Ivo Stier, ki je izrazil zadovoljstvo, da ruska stran razume poteze hrvaške vlade pri reševanju krize v največji hrvaški družbi.

Hrvaške novinarje je zanimalo, ali je ravnanje ruskih bank Sberbank in VTB, ki sta v večinski državni lasti in med največjimi upnicami Agrokorja, v primeru krize v hrvaškem trgovcu posledica nedavnih izjav hrvaškega premierja Andreja Plenkovića med obiskom v Kijevu pred nekaj meseci.

Plenković je takrat dejal, da sta bili Hrvaška in Ukrajina žrtvi brutalne vojaške agresije in je predlagal mirno reintegracijo uporniških vzhodnih delov Ukrajine po vzoru na hrvaške izkušnje pri vrnitvi vzhodne Slavonije.

Lavrov je zanikal, da bi šlo za politično ozadje pri ravnanju ruskih bank na Hrvaškem, ter da je politična dimenzija le v tem, da bodo podprli rešitev, ki bo zadovoljila upnice in Agrokor.

"Med današnjimi pogovori smo presodili, da obstajajo dobre možnosti za sodelovanje finančnih institucij. Sberbank in VTB sta med upniki Agrokorja, ruski bankirji pa so zainteresirani, da se bo Agrokor okrepil," je izjavil vodja ruske diplomacije.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
AM
# 23.05.2017 ob 16:55
Bodo zaradi Agrokorja med turistično sezono trgovine Konzuma prazne?

Se pravi bo potrebno iti v Plodine, Lidl ali Billo.
beno1
# 23.05.2017 ob 17:49
Mene to ne bo prizadelo, ker ne hodim tja. Imamo svoje, slovensko morje, za katerega celovitost se bomo pa morali še boriti proti požrešnim sosedom, ki jim 1000 km obale ni dovolj
darkwader
# 23.05.2017 ob 17:09
Še zdaj ne morem verjet kakšnemu kupcu smo prodali Mercator, samo zato da smo ugodili neoliberalistom!
GUESS
# 23.05.2017 ob 16:42
"Z aneksom je dogovorjeno, da bo Agrokor poplačal vso škodo, ki bi jo bili lahko deležni ob morebitnih pravosodnih, upravnih, arbitražnih in drugih postopkih proti njim zaradi ukrepov in/ali napak, ki so jih storili kot menedžerji v Agrokorju," so pojasnili v hrvaškem trgovcu.
Torej, gospodje sijajni in nenadomestljivi menedžerji (I. in A.Todorić, Crnjac) so sestavili in si podpisali sami sebi anekse, ki so protizakoniti po kakršnemkoli nacionalnem pravu pod soncem.
Glede na aneks bi moral Agrokor plačati tudi vse stroške odvetnikov, pravne zaščite in strokovnih svetovalcev ter druge stroške, ki bi nastali med temi postopki.
Torej, če bi jih Agrokor tožil, bi moral plačati svoje sodne stroške in še sodne stroške gospodov?!
Toda, I.Todorić je bil 25 let na Hrvaškem cesar, kralj, sultan in še kaj v isti osebi. Očitno tudi vampir.
galoper
# 23.05.2017 ob 16:48
Tudi Butalci so se iz prakse učili.
seeblue123
# 23.05.2017 ob 17:38
@AM
Bodo zaradi Agrokorja med turistično sezono trgovine Konzuma prazne?

Se pravi bo potrebno iti v Plodine, Lidl ali Billo.


Ne, jaz bom vse pripeljal s seboj iz Slovenije. Od piva do paštet. Iz principa ;).
sirus
# 23.05.2017 ob 17:23
@AM

Saj Mercator s svojim dolgom in obeti v prihodnje tudi ni vreden več kot male pare.
FancyBoy
# 23.05.2017 ob 18:28
Dopustovanje na Hrvaškem je za rajo.
odzajcatč
# 23.05.2017 ob 18:58
..kako se mali ante smeje...seveda, če pa ima milijardo nekje skrito.....
Nikolaj
# 23.05.2017 ob 18:35
Propad je neizbežen.
Fritz.si
# 23.05.2017 ob 18:13
darkwader..a ti nisi bral prisluhov Lovšetu & Co.? Vse to je načrtovano, vključno s propadom skupine in prihodom večje trgovske verige iz zahoda, ki bo za relativno majhen denar zavladala nad pogoriščem.
AM
# 23.05.2017 ob 16:50
Mogoče pa le dobimo nazaj Mercator za male pare ;)
vidaest
# 24.05.2017 ob 08:47
Mogoče pa le dobimo nazaj Mercator za male pare ;)

To bi bil izjemen prevzemni uspeh. Če vanj vložiš 800mio, si že skoraj na pozitivni nuli.
smr3k4
# 24.05.2017 ob 08:21
Hrvatje v Moskvi se upajo omenjati rešitve o Ukrajini.
Res so poklicani za primere dobre prakse.
Robiland
# 24.05.2017 ob 08:10
Hrvati omenjajo neko Ukrajino Lavrovu in terjatve ruskih bank do svojega vlozenega kapitala v istem stavku? O moj bog.
oziris.va
# 23.05.2017 ob 20:04
AM
# 23.05.2017 ob 16:50

Mogoče pa le dobimo nazaj Mercator za male pare ;)


In kaj boš z njim počel?
levanda
# 24.05.2017 ob 09:27
Agrokor se bo potopil kot titanik. Rešitev je, da kupci čim prej podpremo druge trgovce, ki cenijo domače in slovensko.
friks
# 24.05.2017 ob 07:54
Po mojih opažanjih so imeli nekaj težav že med 1. majskimi prazniki.
veza
# 24.05.2017 ob 07:03
zamudnik

mene tam dol ni od leta 1991, torej, naj delajo kar hočejo!
mostnica
# 24.05.2017 ob 06:18
Sedaj se vidi, kakšne vlade ima Slovenija. One razprodajajo slovensko premoženje komurkoli, samo da imajo osebne koristi!
zamudnik
# 24.05.2017 ob 01:26
Glede na to, da me tja dol pot zanese zgolj izjemoma in mimo lastne volje, moram priznati, da mi je čisto vseeno.
beno1
# 23.05.2017 ob 18:16
seeblue
kaj pa še elektrike zmanjka, kako boš pa hladil pivo ?
aaa
# 24.05.2017 ob 12:51
Bodo zaradi Agrokorja med turistično sezono trgovine Konzuma prazne?

Do sedaj so vedno bile. Zakaj bi bilo letos drugače?
ffffff
# 24.05.2017 ob 09:57
Pa kaj če bodo, bodo pa Plodine, Kauflandi .... polni. Lačni ne bomo :)
godzila
# 23.05.2017 ob 20:03
Pa kaj je s temi rusi, neprestano podpirajo zdaj eno, zdaj drugo stran oziroma narod, kot bi se trudili za vsako ceno obdržati slovansko navezo skupaj, ne glede na specifike posameznih narodov. Zdi se mi, da tako držijo skupaj tudi svojo federacijo, kapital premikajo tako, da so vsi odvisni od iste trgovine in posledično diplomatskih interesov.
Saj to načelno ni slabo, sploh ob očitnih velikonempkih težnjah, da bi se znova razširili na nekdanje kolonije, za ruse vsaj nismo hlapci in kanon fujter, ampak tako se nikoli nič ne razčisti in razvija. Jaz ne pogrešam nacionalnih vrednot, ki nastanejo z pripadnostjo veliki družini, niso pa tako globoke ideološke razlike dobre za ekonomijo, ni prave sinergije, tako ne more nastati kvalitetna tradicija.
Doklr bo obstajala ideologija rdeče in bele Hrvaške, ne bo nikoli mir, alternativa je seveda celovito področje južno slovanske naveze, ki bi lahko edina konkurirala izjemno uspešnim germanskim trgom, če bi uspeli znova vzpostaviti poslovne verige, ki bi lahko postavile vrhunske standarde odličnosti prehrambenih izdelkov, kjer nam zahod edino ni bil sposoben konkurirati, preprosto nimajo prostora za tako produkcijo, sploh pa ne bi mogli ponuditi dovolj nizke cene. Namesto brezkompromisne kvalitete, smo mi sprejeli povprečne inustrijske standarde in je naša hrana zato enako zanič kot zahodna, le davjo znajo oni ceneje proizvajati in lažje prodati, sploh skrajno zavedene Hrvate kmalu ne bo več mogoče ločiti od popolnoma zanič madžarske robe ali tretjerazredne italijanske, s katerimi so preplavljeni najbolj zaostali in nerazviti trgi, na koncu ne bo več dovolj dobrot niti za sicer zelo skromno novo socialistično buržuazijo, mogoče se bomo potem kaj streznili.
mataj-finance
# 24.05.2017 ob 10:17
Slovensko robo sedaj prodaja Hofer.
REsnica
# 24.05.2017 ob 08:45
hrvati spet žrtve.... ubogi oni.... pa tako so dobro mislili v vodstvu agrokorja... zdaj pa jih banke ne razumejo. A razumejo hrvati recimo Grke in njihove kredite?

ja, za dobiček se bodo lastniki kapitala pogovarjali s komerkoli, tudi s samim "hudičem". Me zanima, če jih bo letos spet motila slovesnost ob ruski kapelici in če bodo obsojali slovence zaradi političnih stikov z rusi... kljub sankcijam.... ???

ti lumpi rusi... se obnašajo prav kapitalistično... pa so bili u lepi njihovi prepričani, da so komunisti, ki jih bodo taki katoliki, kot so sveti hrvati, zlahka obrnili s pomočjo boga.... bo treba še počakat na novega mesijo.... al se pa zbudit, dragi sosedje!
oziris.va
# 23.05.2017 ob 20:03
Zlasti hrvaški dobavitelji zahtevajo, da so za dobave blaga po 10. aprilu enako obravnavani kot banke upnice. Poleg tega zahtevajo, da bodo regresni zahtevki od menic naslovljeni na Agrokor in ne več na dobavitelje.

Ja, hvala bogu! Čas je, da se temu enkrat za vselej naredi konec. Vse je treba obravnat popolnoma isto.
izo
# 24.05.2017 ob 15:06
Dopustovanje na Hrvaškem je za rajo.

jep, poštena raja hodi na maldive..
Nekdo88
# 24.05.2017 ob 13:17
mile952

Očitno že dolgo nisi bil v teh trgovinah. Me pa zanima, kam boš potem hodil nakupovat, ko bo propadel mercator?
mile952
# 24.05.2017 ob 10:28
@mataj-finance

# 24.05.2017 ob 10:17
Slovensko robo sedaj prodaja Hofer.


Ne se hecat. O slovenski robi Lidl in Hofer na polno lažeta v reklamah, realnost je diametralno nasprotna. V njihovih trgovinah je 95% tujih produktov. Slovenskih izdelkov je zgolj za vzorec. Še vedno jih je v Mercatorju vsaj 10 krat več.
veza
# 24.05.2017 ob 07:05
mostnica
# 24.05.2017 ob 06:18

Sedaj se vidi, kakšne vlade ima Slovenija. One razprodajajo slovensko premoženje komurkoli, samo da imajo osebne koristi!

kdo, kdaj, koliko, čakam na podatke, hvala...
ffffff
# 24.05.2017 ob 09:59
Dopustovanje na Hrvaškem je za rajo.

ne vem če je res, prej butična scena, mogoče že dolgo nisi bil, al pa še vedno dopustuješ na parceli, kjer ilegalno stoji prikolca. Hrvaška postaja kar šik zadnja leta. Pri njih so časi socializma že davno mimo.
Kazalo