Pred tedni je Planteu s celjskim rokometnim klubom podaljšal pogodbo do leta 2020, je poročala Televizija Slovenija. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Pred tedni je Planteu s celjskim rokometnim klubom podaljšal pogodbo do leta 2020, je poročala Televizija Slovenija. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Kaj bo Planteu moral početi v Mercatorju
Mercator bo dobil izrednega člana uprave

Izredni član uprave bo bedel nad posli Mercatorja z Agrokorjem. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je ob tem dejal, da so Planteua izbrali na podlagi strokovnih izkušenj, z imenovanjem pa je vlada, tako Počivalšek, pohitela zato, da čim prej preprečijo morebitno negativno vplivanje večinskega lastnika Agrokorja na Mercator.

Vlada namreč meni, da javni interes v tem primeru presega interese lastnika, je dejal Počivalšek in pojasnil, da izredni član uprave ne bo posegal v redno delo družbe. "Pristojnosti izrednega člana uprave omejene zgolj na vodenje poslov, ki so povezani z večinskim lastnikom in z njim povezanimi družbami. Izredni član uprave nima pristojnosti voditi rednih poslov družbe," je izpostavil Počivalšek.

Reference: Maersk in Rokometni klub Celje
Počivalšek ni komentiral informacij, da naj bi izbira Planteua poskrbela za nezadovoljstvo v koaliciji. Dejal je le, da je predlog strokovno utemeljen. O imenovanju bo zdaj odločilo sodišče, in sicer v treh dneh od prejema predloga vlade. Počivalšek tako pričakuje, da bo funkcijo nastopil najpozneje v ponedeljek.

42-letni Planteu je pojasnil, da je več let deloval v mednarodni multinacionalki Maersk, kjer je bil zadolžen za finance na področju držav jugovzhodne Evrope, pozneje pa je v tej družbi skrbel za finance in nadzor kot vodja regijske pisarne. Sodeloval je tudi pri optimizaciji poslovanja večjega podjetja in vodil sanacijo Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško. Poudaril je, da s sedanjo upravo ni v nikakršnih odnosih.

Lex Mercator v veljavi
Mercator je leta 2014 kupil Agrokor. Ta je zdaj zaradi približno šest milijard evrov dolgov zašel v velike težave z likvidnostjo in se je znašel pod hudim pritiskom upnikov. Hrvaška vlada je zato s pomočjo hitro sprejete zakonodaje imenovala posebno izredno upravo v koncernu, ki bo nadzorovano vodila prestrukturiranje skupine. Izredno upravo vodi Ante Ramljak.

Vlada ima od sobote zakonsko podlago, da v Mercator, ki je pod pritiskom zaradi težav Agrokorja, pošlje izrednega člana uprave. To daje zakon o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za državo.

Mercator bo moral poročati o vseh poslih
V zakonu sicer piše, da je izredni član uprave lahko vsaka oseba, ki izpolnjuje siceršnje pogoje za člana uprave, v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske družbe. Izrednega člana uprave na predlog vlade imenuje sodišče, in sicer v treh dneh od prejema predloga vlade. Pritožba ne zadrži izvršitve, zoper sklep o imenovanju izrednega člana uprave tudi ni izrednih pravnih sredstev.

Družba sistemskega pomena mora vsake tri mesece sestaviti poročilo o vseh poslih, sklenjenih z večinskim družbenikom ali z njim povezanimi družbami. S poročilom se mora pred javno objavo seznaniti nadzorni svet družbe, izredni član uprave s poročilom seznani tudi ministra, pristojnega za gospodarstvo.

Kaj bo Planteu moral početi v Mercatorju
Mercator bo dobil izrednega člana uprave