Borzni komentar
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 10 glasov Ocenite to novico!
Potem ko je prejšnji teden Dow Jones poskočil za 4,25 odstotka (največ po novembru 2016), je v zadnjem tednu napredoval še za 0,4 odstotka. Frankfurtski DAX30 je v petih dneh pridobil 0,2 odstotka. Foto: Reuters
Janet Yellen, ki se je s februarjem poslovila od mesta guvernerke Zveznih rezerv, je ob koncu mandata zagotavljala, da takšne krize, kot je bila leta 2008, za njenega življenja ne bomo videli. Desmond Lachman, nekdanji ekonomist Mednarodnega denarnega sklada, meni drugače in opozarja, da bo v roku enega leta svet doživel podobno katastrofo kot pred desetimi leti. Foto: Reuters
Zaloge surove nafte so se v tednu do 16. februarja v ZDA presenetljivo zmanjšale, in sicer za 1,6 milijona 159-litrskih sodov, medtem ko so analitiki napovedovali porast za 1,8 milijona sodov. Novica je pripomogla, da se je nafra brent zadnji teden podražila za štiri odstotke, za sod je treba plačati več kot 67 dolarjev. Foto: Reuters
Agencija Fitch je v ponedeljek zaradi izboljšanih finančnih in fiskalnih razmer v državi z B- na B zvišala kreditno oceno Grčije, kar je že drugi "upgrade" letos. Z isto potezo (dve stopnji boljša ocena) je sledila še agencija Moody's. Grški javni dolg je sicer še vedno v območju špekulativnosti, a napredek je vseeno opazen in avgusta naj bi se le končal program mednarodne pomoči. Donosnost 10-letne grške obveznice, ki je bila lani še tik pod osmimi odstotki, je zdrsnila na približno 4,2 odstotka. Pred dobrima dvema tednoma je Grčija uspešno izdala dolgoročne obveznice. Pri sedemletni obveznici je zahtevana donosnost znašala 3,5 odstotka. Foto: Reuters
Volkswagen je kljub vsem aferam lani ustvaril rekorden dobiček. Bilo ga je za več 11,4 milijarde evrov. Dobiček iz poslovanja se je povišal za 95 odstotkov, na 13,8 milijarde. Z 10,7 milijona prodanih vozil se je nemški avtomobilski velikan utrdil na vrhu svetovnih proizvajalcev. Ker so analitiki pričakovali za 14,7 milijarde evrov dobička iz poslovanja, so Volkswagnove (prednostne) delnice v petek zdrsnile za skoraj odstotek, na 162,60 evra. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Greenspan opozoril pred špekulativnim balonom

Tedenski pregled dogajanja na finančnih trgih
25. februar 2018 ob 09:16
Ljubljana - MMC RTV SLO

Delniški trgi, ki so bili zadnji teden spet obarvani rdeče, so postali obsedeni z vprašanjem, kako se bodo na višjo inflacijo odzvale največje centralne banke. Pod drobnogledom je zlasti Fed.

Objava zapisnika po januarskem zasedanju Feda (Fed minutes), na katerem sicer ni bilo spremembe obrestne politike, je pokazala, da člani odbora ameriške centralne banke pričakujejo nadaljevanje robustne gospodarske rasti, s tem tudi nadaljnjo rast inflacije in zato postopno višje obrestne mere. Letos naj bi se to zgodilo trikrat, morda celo štirikrat. Vlagatelji na delniških trgih se bojijo, da bi bili bankirji lahko preveč "jastrebji", da bi torej prehitro višali obresti. Zvezne rezerve se bodo naslednjič sestale marca, verjetnost za zvišanje obrestne mere pa je ocenjena na skoraj 93 odstotkov. Donosnost ameriške dveletne obveznice je v torek pri 2,282 odstotka dosegla najvišjo raven v devetih letih, donosnost 10-letne pa je skoraj dosegla tri odstotke, kar je štiriletni vrh.

Zmede bo še kar nekaj
Vlagatelje na Wall Streetu višji donosi obveznic vznemirjajo. Dow Jones je imel v zadnjem tednu nekaj večjih padcev, a je po zaslugi visoke petkove rasti na tedenski ravni vendarle pridobil 0,4 odstotka. Kako naprej? "Trg je po večjih padcih v začetku februarja in kasnejšem odboju še vedno v območju korekcije. Večja volatilnost je odraz neravnovesja med kupci in prodajalci, ki je posledica strahu pred višjimi obrestnimi merami in njihovim negativnim vplivom na eni strani ter vprašanjem, ali je glavnina korekcije že za nami in se bo spet vzpostavil trend rasti. Ocenjujem, da bomo še vsaj nekaj naslednjih tednov priča neravnovesju, ki bo ustvarjalo zmedo, preden trg jasno ne nakaže nadaljnje smeri," nam je povedal Uroš Ožbolt iz Alte.

Preudarno v zaostrovanje denarne politike
Za finančne trge bodo torej ključne predvsem nadaljnje poteze centralnih bank. Predsednik Fedove podružnice v St. Louisu James Bullard je povedal, da morajo biti bankirji previdni in ne smejo prehitro zvišati obresti, saj bi imelo to lahko negativen učinek na gospodarstvo. Bullard, ki letos v vrhu ameriške centralne banke nima glasovalne pravice pri odločanju o obrestnih merah, sodeluje pa lahko v razpravi, Fedu priporoča, da se iz reaktivne v proaktivno držo preusmeri le, če bi inflacija res ušla izpod nadzora. Za zdaj, pravi Bullard, ni videti razlogov za hitro zaostrovanje denarne politike. Gospodarstvo resda kaže moč, vendar je inflacija še krotka.

Dow Jones (ZDA)

25.309 točk

Nasdaq (ZDA)

7.276
DAX30 (Frankfurt)12.483
Nikkei (Tokio)21.892
10-letne am. obvezn.

donos: 2,87 %

10-letne slov. obvezn.donos: 1,26 %
EUR/USD

1,2294

EUR/CHF

1,151

bitcoin

9.900 USD

nafta brent67,12 USD
zlato

1.328 USD

euribor (6-mesečni)-0,270 %

.

Višje obresti bodo na novo premešale karte
Alan Greenspan, nekdanji guverner Zveznih rezerv, je na konferenci, ki jo je pripravil Ameriški inštitut za podjetništvo (American Enterprise Institute), opozoril pred špekulativnim balonom, ki se je zaradi ničelnih obrestnih mer napihnil na delniških in obvezniških trgih. 91-letni Greenspan pravi, da je treba daleč nazaj, v leto 1789, da bi našli primerljivo nizke obresti, seveda pa to lahko pomeni le eno: obresti bodo šle navzgor, takrat pa bodo karte na finančnih trgih na novo premešane. Greenspan je sicer že leta 1996 na istem dogodku vlagatelje opozarjal, da na borzah vlada evforično, neracionalno navdušenje (slovita besedna zveza irrational exuberance), a to takrat ni ustavilo vzpona. Zlom je sledil šele leta 2000.

Katastrofa v slogu leta 2008
Še precej bolj zlovešče so napovedi organizatorja prej omenjene konference Desmonda Lachmana. Nekdanji ekonomist Mednarodnega denarnega sklada je prepričan, da se pripravlja katastrofa še večjih razsežnosti kot pred desetimi leti. Septembra 2008, ko se je zrušila banka Lehman Brothers, so krizo zakuhala ameriška drugorazredna hipotekarna posojila, tokrat pa balonček finančnega premoženja grozi številnim oblikam premoženja po vsem svetu. Sem sodi tudi nepremičninski sektor, ki je po njegovem pregret zlasti v Kanadi, Veliki Britaniji in na Kitajskem. Ob vsem tem je javni dolg višji kot leta 2008, v Italiji je na primer porasel na 135 odstotkov BDP-ja. Ko bodo šle obresti navzgor, bodo težave neizogibne. In kriza bi, meni Lachman, morala nastopiti že naslednje leto.

Gospodarstvo ZDA v zadnjem ciklu vzpona?
Ray Dalio, milijarder, ki je napovedal finančno krizo 2008, meni, da bo ameriško gospodarstvo v dveh letih zdrsnilo v recesijo. "Verjetnost za recesijo pred naslednjimi predsedniškimi volitvami je precej visoka, približno 70-odstotna." Dalio meni, da bo Trumpova politika spodbujanja gospodarstva s prijaznejšo davčno zakonodajo in povečanim infrastrukturnim trošenjem naposled prinesla nasproten učinek. Strinja se tudi s tistimi, ki pravijo, da se bo ameriška konjunktura kmalu izpela. V anketi, ki so jo opravili pri Bank of America Merrill Lynch, jih je kar 70 odstotkov menilo, da je gospodarstvo v zadnjem ciklu vzpona, kar je najvišji odstotek po januarju 2008.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
PomisliSe1x
# 25.02.2018 ob 09:42
zanimivo v tem clanku niso omenjene kriptovalute
Don Vito
# 25.02.2018 ob 09:27
Sit sem teh špekulativnih šlogarjev,ki kar kličejo po izrednih razmerah!
Arnolfus
# 25.02.2018 ob 10:27
Nekdanji rektor ljubljanske univerze je napovedal dokončni propad ZDA in s tem t.i. casino kapitalizma za leto 2009.

Za nagrado ob uspešni napovedi, je lansko leto postal redni član SAZU ter obenem tajnik njenega I. razreda.

Slava vsem šlogarjem.
elektrupunk
# 25.02.2018 ob 09:34
@don vito ..isto jaz ...leta 2007 nobedn ni trobil pa seje zgodil zlom... zdej so pa vsi pametni kt sam hudič.. tud jst lahk nasednjih 10+ let trobim da se bliža zlom..ni hudič da enkrat ne zadanem..normalno..da se vsake toliko zgodi korekcija..
benonovak
# 25.02.2018 ob 10:24
Da vidiš, kakšne bedarije so v teh borznih komentarjih, pogledaš naslove RTVSLO dve leti nazaj:

Ob morebitni Trumpovi zmagi stavite na dolar in zlato (21. 9. 2016)

Analitiki pogosto preveč optimistično zrejo v prihodnost (28. 10. 2016)

Delniški indeksi so po Trumpovi zmagi tako močno porasli, da je vse bolj aktualno vprašanje, ali vlagatelji res realno ocenjujejo prihodnost ali pa so naivno nasedli Trumpovim obljubam. (28. 10. 2016)

Soros svari, da Trump ne bo dober za Wall Street (21. 1. 2017)
izo
# 25.02.2018 ob 09:44
Pod drobnogledom je zlasti Fed.

pa ne da bodo ti geniji pogruntali, da fed štanca denar, da pokrije manjko stotine, če ne tisočine miljard dolarjev, ki izginjajo kot kafra brez sledi. le kam oz za koga..
in potem njihov ex financ minister izjavi, da zda ne morejo bankrotirat, dokler imajo tissarno in tanke, kljub jasno rekordnemu javnemu dolgu ipd. i rest my case
houdre33
# 25.02.2018 ob 10:57
Na podlagi tiskanja denarja in mega dolga so ZDA ena velika banana republika.
1970b
# 25.02.2018 ob 10:53
Ker centralne banke lahko "tiskajo" denar iz nič in se na ta denar obračunajo obresti, dolg samo narašča.

Ali sem kaj spregledal?
bleeeee
# 25.02.2018 ob 10:21
Ravno Greenspana mnogi stejejo za enega glavnih krivcev za krizo l. 2008. Kot vodja Fed-a in svetovalec Bushevi vladi je odlocno nasprotoval regulaciji financnega sektorja (pa tudi podprl napad na Irak, ki da bo ekonomsko koristil ZDA). Eden tistih, ki so vedno zraven, pa nikoli nic krivi.
tomaz14
# 25.02.2018 ob 09:46
PomisliSe1x

Ni nč slabga za napisat. "Novinarji" morjo strašit ljudi. Ubijat vizijo...
jockan
# 25.02.2018 ob 10:17
Delniški trg niso napihnile nizke obrsti ampak enormno tiskanje svežega denarja, kar se že in se bo še bolj poznalo na inflaciji. Kdor govori, da inflacije ni je kakor žaba, ki se počasi kuha, dokler ne ugotovi, da je kuhana.
izo
# 25.02.2018 ob 10:54
Nekdanji rektor ljubljanske univerze je napovedal dokončni propad ZDA in s tem t.i. casino kapitalizma za leto 2009.

Za nagrado ob uspešni napovedi, je lansko leto postal redni član SAZU ter obenem tajnik njenega I. razreda.

Slava vsem šlogarjem.


no, če bi bil mogoče kaj bolj informiran v tehj smeri, bi vedel, da bi morali zda tehnično ćže nekajkrat rzalgasit (oz to so nekako po svoje naredili) razglait bankrot zaradi zloma nekaj njihovih gigantov (enron, gm ipd), tudi obama, če se kdo spomni je že zadevo napovedal, pa so potem nekako drugače tu uredili.
da ponovim po domače: dokler imajo tiskarno in tanke, se pač ne sekirajo, naštancajo zadevo in dolg umserijo na banke po kolonijah, kjer potem lepo delamo in šparamo namesto njih.
če bi se tega malo bolj konkretno folk zavedal po po planetu, pa bi bili res mogoče že gospodarsko zaklenjena država. samo zato vlagajo v svojo vojsko in nič drugega. se bojijo, da se bo planet zbudil.
veza
# 25.02.2018 ob 10:35
Na koncu zmagajo mikrobi, človek je le njihov pašnik!
madli
# 25.02.2018 ob 13:35
@SamoRes

Minuse dobivaš, ker govoriš neresnice. Ninujno, da si v minusu, če si vložil v kripto prejšnji teden. Preveč si omejen z bitcoinom, NANO je gor 30% v $ vrednosti na primer.

Poleg tega ne vidim pointa tvojega komentarja. Jaz si tut lahko naključno vrednost na grafu izberem in pol iz tega sklepam neke zaključke, recimo če bi 2 tedna nazaj približno kupo, bi bil precej v plusu že.
izo
# 25.02.2018 ob 10:26
njihov javni dolg (po) strukturah, sploh nočejo dat 2017 zraven, lol.

lepo so vdidi, da so dohiteli oz verjetno že šišajo rekrodni dolg iz 40tih (da ne omenjam tega, da jasno prikrijo podatke za javnost). malo težje je dobit tudi leoviz graf od 1790 do sedanjih dni, ker se lpo vidi relacija ustanivitev fed (od 1914) in kako je takoj dolg skočil in po tem samo še rastel navzgor.

in še ena zadeva, ki ni najbolj logična oz je direkten dokaz, da javni denar nekam kopni

sandiego1995
# 25.02.2018 ob 13:42
Ko vidim, da imata glavno besedo na tem forumu @veza in @mb128, vsakega normalnega mine, da bi se oglašal.
Zato, lepa nedelja vsem.
Radenm
# 25.02.2018 ob 10:31
No, jasno je da ne morejo zadeve iti gor v nedogled. Za to ne rabiš bit doktor ekonomije, da to veš.
izo
# 25.02.2018 ob 10:27
opa, mmc je zablindiral povezave in slikice. zanimivo

no, če koga zanima:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/c
ommons/thumb/e/e1/Public_debt_percent_of
_GDP.pdf/page1-800px-Public_debt_percent_of_GDP.pdf.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/c
ommons/thumb/f/fc/U.S._Total_Deficits_vs
._National_Debt_Increases_2001-2010.png/350px-U.S._Total_Deficits_vs._National_Debt_In
creases_2001-2010.png
Prizadet
# 25.02.2018 ob 10:06
Men si zdi, da gospodarska kriza ni gospodarska ampak finančna. To je špekulativno igranje z umetno ustvarjenimi financami. Upam, da se po naslednji "gospodarski" krizi špekulativni "sektor" ne pobere več.
firbec111
# 25.02.2018 ob 13:45
madli

Minuse dobivaš, ker govoriš neresnice. Ninujno, da si v minusu, če si vložil v kripto prejšnji teden. Preveč si omejen z bitcoinom, NANO je gor 30% v $ vrednosti na primer.

Poleg tega ne vidim pointa tvojega komentarja. Jaz si tut lahko naključno vrednost na grafu izberem in pol iz tega sklepam neke zaključke, recimo če bi 2 tedna nazaj približno kupo, bi bil precej v plusu že.

ne vem če sem o tem debatiral z SamoRes ampak sem dal primer če si kupil 1 bitcoin lani za tisoč eur si pač po njegovi logiki danes 10000eur v minusu. še enkrat ne vem, če je bil on ampak bi pojasnilo veliko stvari
izo
# 25.02.2018 ob 11:26
balonov bo več, bo pa tudi denarja lej res da kitajci pa indijci delajo za 3 dolarje na dan ampak to je še vedno več kot 30 let nazaj in si lahko tudi več privoščijo. ja tudi mobitel

očitno ne pozanš moderne indije in kitajske (ali pa vsaj slednje). deleže srednjega slooja (ti najbrž ne delajo za 3 evre na dan), po akterem v bistvu merimo uspešnost države, se je povač enormno, kitajska je galvni investitor vseh večjih projektov o svetu itd itd in je že zdavnaj prehitela po levi in desni zda. ko se bodo to upali priznat.
5tane
# 25.02.2018 ob 11:14
Če FED dvigne obresti propade ameriško gospodarstvo. Če hoče rešiti gospodarstvo mora natiskati nov denar, kar pa pomeni padec dolarja. Lose - lose situation.
firbec111
# 25.02.2018 ob 11:07
rebelrebel

A o hitu imenovanem bitcoin nateg pa nič več????

preveč dobička sej veš da o tem ne govorimo na glas
houdre33
# 25.02.2018 ob 10:53
mb128
Ekonomija ni nobena znanost. Vse je eno samo predvidevanje. Nikjer ni laboratorija za preizkuse.
veza
# 25.02.2018 ob 10:40
Pred vsakim novim letom se napišejo mnoge prerokbe in napovedi, ene se uresiničijo, druge ne.
Tiste, ki se uresničijo, jih potem mediji povzemajo, vse ostalo pa se pozabi.
Imeli smo enega čudaškega psihologa, ga ni več, ta je tudi samo poudarjal svoje nekatere uspehe, koliko ljudi je zašuštral, ne bomo nikoli izvedeli.
Ne nasedat lažnim prerokom.
veza
# 26.02.2018 ob 09:55
boro007
# 26.02.2018 ob 08:12

Plasiraš "novico" in spremljaš trge kako zanihajo.

ja, če si medijsko močan, to vžge.
Pri nas smo imeli Mencingerja, ki je razlagal, da cerifikati niso nič vredni, potem se je ugotovilo, da so družinsko kar veliko s certiifkati zaslužili.
kolnkista
# 25.02.2018 ob 19:06
Kakšnega hudega dviga obresti ni za pričakovati. Odvisniki so se navlekli na poceni denar in jih se jim že sedaj tresejo hlače (denarnice), če bo povišanje samo za 0,5 %.
Kaj na to pove? Da rasti na borzi ne more več biti brez priliva poceni denarja, kar pomeni, da je bil bikov trend v zadnjih letih pretežno zaradi tega poceni denarja.
Dejansko je FED v težki poziciji, ker tako zviševanje obrestne mere kot ohranjanje bo slaba popotnica za delnišek trge v tem letu.
galoper
# 25.02.2018 ob 14:17
Nastaja bojazen, da bodo reševali špekulante na borzah, gospodarstvo bo pa sekundarnega pomena
KdoJeDarthVader
# 25.02.2018 ob 12:54
Če vsako leto napoveš krizo, balon, padec itd. boš enkrat valda zadel, če ne prvo leto, pa drugo...ampak deseto leto pa sigurno.
To so šlogarji, doktorji ekonomije, teoretiki...Rešitve ni. Edina rešitev je en ogromen "general ledger" in vodenje evidence dolgov kjer se vzporedno izvaja proces obvladovanja dolgov, da vsi lažje mirno spimo.
izo
# 25.02.2018 ob 12:04
@fibec11:

https://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2
017/08/16/china-wage-levels-equal-to-or-surpass-parts-of-europe/#234072853e7f

ruralna območja kitajske so res enormna in tam jasno ne moreš pričakovat n vem kakšnih ravni plač, ampak prebivalstvo je vse bolj in bolj po mestih, standard se viša za vse.
houdre33
# 25.02.2018 ob 12:02
mb128
Ekonomija ni nobena znanost.Je čisto predvidevanje(šloganje).Nikjer ne obstaja laboratorij , kjer bi lahko preveril določene teorije.Odločiš se potem pa kar je peč je.
Za preprosto razumevanje delovanja ekonomije pa priporočam branje knjige bivšega grškega finančnega ministra v kateri svoji hčerki na zelo preprost in zanimiv način razloži delovanje finančnega sistema.
jockan
# 25.02.2018 ob 11:27
nekoč so se bojevale vojne, da se je zasužnilo miljone ljudi, ki so morali delat za gospodarje, danes to preprosto delajo s tiskanjem papirja in premetavanjem bitov.
slaya
# 25.02.2018 ob 11:09
Seveda bomo ob zviševanju obresti pokadili mali odvisneži. V času krize smo zmetali en kup denarja v vreče brez dna, odgovarjal ni praktično nihče, zadolžili smo se še bolj, nekaj so bluzili o fiskalnem pravilu, smo že takrat vedeli, da nakladajo in da tega ne bodo izpolnili, naredili nismo nič za večjo samozadostnost. In ko bodo veliki finančni igralci malo privili, bomo spet čukasto gledal in se bo spet za več let ohromilo gospodarstvo in zaposlovanje.
veza
# 25.02.2018 ob 10:51
mb128
# 25.02.2018 ob 10:37

realna ekonomija ali vsaj njen približek, se je sesul, ko so tudi ZDA prešle iz zlate podlage za dolar na sedanjo špekulativno osnovo, tako se je sesula zadnja varnostna zavora in sedaj smo v dobi virtualnosti.
Nekako 1 miljarda ljudi ima zaradi napredka še kar udobno življenje, ostalih 6 miljard pa od tega nima nič, edino mobitel in polnilec na sonce ob šotoru, pijejo pa zastruplejno vodo.
5tane
# 25.02.2018 ob 10:23
Že nekaj časa pišem, da se bliža zlom. Katastrofa v slogu leta 2008 bo mačji kašelj proti temu kar prihaja. 2008 smo imeli nepremičninski balon. Zdaj bomo imeli 3 balone na enkrat. Pripravlja se zlom dolarja in ameriškega gospodarstva. Evropa je mogoče še v hujšem položaju. Deutsche bank je pred bankrotom, kar bo Lehman brothers x5. Že samo to je zadosti, da pade euro in s tem EU kaj šele še baloni. Pametni so že zdavnaj začeli kupovati fizično zlato, nalagati zaloge hrane in pripravljati se na samoobrambo. Fed nima več vzvodov, da ponovno natiska nove triljone in s tem napumpa gospodarstvo. Mogoče lahko za kakšno leto podaljšajo zlom ampak če to naredijo bo takrat še hujši. Slovenija v vsej tej zmedi ne bo mogla narediti čisto nič. Penzije, zdravstvo, socilani prejemki bodo zgodovina. Naša samooskrba s hrano se je spustila z 60-70% na 20%. Energetsko smo odvisni od drugih. Vlada pa si zatiska oči. Ne kaže dobro.
izo
# 25.02.2018 ob 10:11
Volkswagen je kljub vsem aferam lani ustvaril rekorden dobiček. Bilo ga je za več 11,4 milijarde evrov. Dobiček iz poslovanja se je povišal za 95 odstotkov, na 13,8 milijarde. Z 10,7 milijona prodanih vozil se je nemški avtomobilski velikan utrdil na vrhu svetovnih proizvajalcev.

in jasno mmc ni mogel mimo, da ne bis pet omenjal "afer", lol. kljub rekonrednemu idzatkz mza meidjko pumpanje je še vedno zamgovalec po prodaji vozil. če ne gre drugače, pa padejo sankcije in tanki..
dark sun
# 27.02.2018 ob 13:01
Zemlja, nepremičnina(e), plemenite kovine. Srednje- do dolgoročno.
veza
# 26.02.2018 ob 14:27
Švica ima vse pripravljeno, če pride do zloma civilizacije, mi bomo pa tekali sem in tja po trgovinah, niti blagovnih rezerv nimamo več.
kingeston
# 26.02.2018 ob 11:02
če folk pričakuje armagedon je neumno da na njega vsaj ti ljudje niso pripravljeni.

pa naj potem kakšen nasvet dajo :D

razen če samo blebetajo neumnosti...
mb128
# 26.02.2018 ob 10:18
kingston
A so ti ameriški prepersi podelili koncesijo za Slovenijo?!
veza
# 26.02.2018 ob 10:05
kingeston
# 26.02.2018 ob 09:48

sj ne vem kako se naj pripravim na armagedon...
bo ali ne bo?
naj kupim zemljo?
hrano?
zlato?


razprši prihranke, če jih imaš,haha, večina nimamo teh problemov, ker nimamo kaj razprševat.
Droben nasvet- ne imej vso tehniko vezano na elektriko, nekaj naj bo tudi na drva, recimo lončena peč, štedilnik, nekje na deželi, kjer teče še kak studenček, bo večja možnost za preživetje.
In eno klet si tudi moraš urediti, vsaj dva metra pod zemljo, tam si naložiš osnovno hrano, vodo, za vsaj en teden, potem bo, kar bo.
Orožje tudi imej pri sebi, nekaj pušk, pa tudi kaj bolj klasičnega, recimo helebardo, ker municije kmalu zmanjka.
kingeston
# 26.02.2018 ob 09:48
sj ne vem kako se naj pripravim na armagedon...
bo ali ne bo?
naj kupim zemljo?
hrano?
zlato?
srebro?
orožje da se branim pred lačnimi hordami bebastih slovenčkov?
kriptovalute?
pustim denar na trr?
dam denar v nogavico? $$ ali €€ lai FF?

ampak sumim da vi teh problemov nimate, ker živite od danes do jutri...
boro007
# 26.02.2018 ob 08:12
Plasiraš "novico" in spremljaš trge kako zanihajo... Ugotoviš odziv in naslednjič ko plasiraš "novico" izkoristiš ta odziv... Kdo to dela je pa vse v članku...
fiston
# 25.02.2018 ob 22:04
"Trg je po večjih padcih v začetku februarja in kasnejšem odboju še vedno v območju korekcije. Večja volatilnost je odraz neravnovesja med kupci in prodajalci, ki je posledica strahu pred višjimi obrestnimi merami in njihovim negativnim vplivom na eni strani ter vprašanjem, ali je glavnina korekcije že za nami in se bo spet vzpostavil trend rasti.

Nimam pojma, samo meni ni nič logično. Saj verjetno je ravno v tem poanta, ker drugače se ne bi dalo zaslužit, to pa verjetno povzročajo oni z večino kapitala.
Kar naenkrat je potrebna korekcija, pa cene padejo tam 10%, pa potem gredo takoj nazaj gor, čeprav se ni nič spremenilo, v bistvu se celo z večjo verjetnostjo pričakuje še en dvig obresti več. Sicer to tudi ni taka tragedija, teh 0,25 odstotne točke..., za ostalo se je pa itak že prej vedelo kako naj bi jih dvigovali.
V končni fazi ti borzni analitiki, ki so navadni plačanci velikih isto stvar tolmačijo različno. Recimo prej je bil pričakovan dvig obrestnih mer vzrok za padanje, potem je bil vzrok za padanje tečajev, ker se obrestne mere niso dvignile, ker naj bi "vlagatelji" sumili, da če ne dvignejo obrestnih mer, da potem gospodarstvo le ni tako dobro, no zdaj je spet slabo če jih dvignejo...., pač tolmačenje za potrebe nekoga, da dela dobičke.
mb128
# 25.02.2018 ob 19:50
veza
Oprosti sem nekam šel. Moje življenje ni samo internet ali celo ta portal!
Moram priznati, da tvoje zadnje replike name sploh ne razumem.
Kaj si ti sploh hotel zapisati, le kje sem v kontradikciji?!
Je pa že prav neverjetno, da npr. sandiego1995 odda komentar pod tem člankom, ki s slednjim nima prav nobene zvezd in celo ostane.
Saj ga dejansko razumem zakaj je zapisal to kar je zapisal ampak to da je pa admin, sploh glede na pravila tega portala, njegov komentar pustil pa že meji vsaj na mini škandal.
Sicer pa sandiego1995 ne rabiš se bat ne bom te prijavil, mi je s pod časti. Omenil sem te samo zaradi admina, ki ima, če se milo izrazim, skrajno čudne kriterije čeprav bi slednji morali biti kristalno jasni!
firbec111
# 25.02.2018 ob 15:47
SamoRes

Pa milijoni tistih, ki so kupili pri rekordnih vrednostih tja do 19.000 so tudi v škripcih.

pa vsi ki so zamudili vlak tudi
SamoRes
# 25.02.2018 ob 14:39
Pa milijoni tistih, ki so kupili pri rekordnih vrednostih tja do 19.000 so tudi v škripcih.
veza
# 25.02.2018 ob 14:09
sandiego1995
# 25.02.2018 ob 13:42

Ko vidim, da imata glavno besedo na tem forumu @veza in @mb128, vsakega normalnega mine, da bi se oglašal.
Zato, lepa nedelja vsem.


stari, hvala enako, kdo se smeje na koncu- mikrobi, hehehe
jezevec
# 25.02.2018 ob 12:15
Torej je treba z vsemi silami v nakup delnic. Hvala, g. Zeleni.
nejcandrej
# 25.02.2018 ob 11:56
Jaz pa napovedujem novo hudo krizo EU šele leta 2025, ko bo cena Eur/Usd dosegla 1.7617.
Komentar dogajanja na Ljubljan ...
link
Bitcoin pred soočenjem s "smrtnim križem"
248
18. marec 2018 ob 06:38 Na Wall Streetu je bil zadnji teden zaradi nepredvidljivega Donalda Trumpa negativen, spet pa so močno padle kriptovalute, bitcoin za dobrih 10 odstotkov, ripple celo za 25. Po Facebooku se je tudi ...
Več novic ...
Kazalo