Španije varčevalni ukrepi ne rešujejo. Foto: EPA
Španije varčevalni ukrepi ne rešujejo. Foto: EPA
Cerkev je tradicionalno tesno povezanost s špansko desnico v času krize dobro unovčila. Foto: EPA

Proračun za leto 2013 vsebuje precejšnje krčenje sredstev za politiko zaposlovanja, med katerimi je tudi pomoč 400 evrov za dolgotrajno brezposelne. Ta pomoč je povezana z usposabljanjem in ponovno vključitvijo v trg dela in ne pomeni zaščite ob brezposlenosti. A, kot piše španski dnevnik Público, se lahko iz 34,6-odstotnega krčenja za to namenjenih sredstev v primerjavi z letošnjim letom sklepa, da vlada po 15. februarju 2013 ne bo ohranila pomoči v sedanji višini. Še več, proračun za leto 2013 pomoči v drugi polovici prihodnjega leta sploh ne predvideva več, piše Público.

To zmanjšanje pomoči predstavlja grobost ukrepov glede zaščite brezposlenih, ki jih je vlada glede sprejela julija. Vlada je takrat med drugim določila znižanje prispevkov po tem mesecu, omejitve pomoči pri vrnitvi na trg dela in ukinitev subvencije za brezposelne, starejše od 52 let. Do subvencije bodo odslej upravičeni le starejši od 55 let, medtem ko se subvencija za tiste nad 45 let ukinja.

Sindikati so že opozorili, da se želi z znižanjem nadomestil za brezposelnost in omejitvijo pomoči za njih od februarja 2013 ukiniti sistem socialne zaščite, s čimer bi prispevali k večji socialni neenakosti in poslabšali razmere za ljudi, ki sta jih kriza in recesija najtežje prizadeli.

Vedno manj pravic za vedno več brezposelnih
Španska vlada se je odločila rezati tudi na tem področju, čeprav je po zadnjih podatkih španskega ministrstva za delo v Španiji že 1,7 milijona brezposelnih, ki kljub prijavi na zavodu za zaposlovanje od tega nimajo nikakršne koristi. Po uradnih podatkih je bilo avgusta v Španiji 4.705.279 brezposelnih, kar je približno 80.000 več kot mesec prej. Po drugih podatkih naj bi bilo v Španiji 5,7 milijona ljudi, ki dela kljub iskanju ne morejo najti.

Vedno več je brezposelnih, ki ostajajo brez nadomestila za brezposelnost. Ob začetku krize leta 2008 je v povprečju 73,6 odstotka brezposlenih prejemalo nadomestilo, avgusta letos pa jih je nadomestilo prejemalo le 67,3 odstotka. Leta 2010, ko se je varčevanje začelo vsiljevati kot edina rešitev krize, je nadomestila za brezposelnost prejemalo 78,4 odstotka brezposelnih v Španiji. Od lani je v Španiji sicer pol milijona brezposelnih več.

Slovenska vlada po poti španske
Tudi predlagana slovenska reforma trga dela predvideva nižanje denarnega nadomestila za brezposelne. V prvih treh mesecih prejemanja bi bilo nadomestilo znižano z 80 na 70 odstotkov osnovne povprečne plače iz zadnjih osem mesecev zaposlitve, pa tudi čas prejemanja bi bil skrajšan, in sicer na največ 18 mesecev.

Za zdravstvo, štipendije in železnice manj, za Cerkev več
Medtem ko španski proračun za prihodnje leto predvideva v povprečju za 8,9 odstotka manj sredstev za ministrstva, pri čemer je ministrstvo za zdravje eno od tistih, ki jih bo rezanje najbolj prizadelo, bo kraljeva družina v letu 2013 prejela samo 4 odstotke manj javnih sredstev. Španske davkoplačevalce bo kraljeva družina prihodnje leto tako stala 7,93 milijona evrov, medtem ko jih je letos za njo predvidenih 8,26 milijona.

Pri financiranju Cerkve pa gre španska vlada še dlje. Ne samo, da Cerkev ne bo občutila njenih krutih varčevalnih rezov, ampak bo leta 2013 dobila celo več javnih sredstev kot letos. Država bo kljub eni največjih kriz v Evropi Cerkvi naslednje leto namenila kar 249 milijonov evrov, dobre tri milijone več kot letos.

Španija bo leta 2013 za 15,6 odstotka zmanjšala naložbe v železniški promet, za 3,8 odstotka pa bo manj denarja za štipendije in druge pomoči študentom.