Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.5 od 110 glasov Ocenite to novico!
Teran, kozarec
Evropska komisija kljub pomislekom Slovenije ne vidi razloga, da ne bi nadaljevala načrtov za dodelitev omejene izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran. Foto: BoBo
false
Evropska komisija ne vidi razloga proti izjemi za Hrvaško pri uporabi imena teran. Foto: BoBo
false
Zunanji minister Karl Erjavec je danes v Bruslju o razvoju dogodkov v povezavi z vprašanjem uporabe imena teran menil, da bo treba uporabiti pravna sredstva. "To je tožba na sodišču," je dejal. Foto: BoBo
VIDEO
Bruselj glede terana vztr...

Dodaj v

Bruselj brez posluha za pomisleke Slovenije o uporabi imena teran

Podobne izjeme so bile priznane tudi Sloveniji
16. januar 2017 ob 14:47,
zadnji poseg: 16. januar 2017 ob 19:04
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Evropska komisija namerava Hrvaški pod določenimi pogoji glede etiketiranja dodeliti izjemo pri uporabi imena teran. Postopek za dodelitev te izjeme naj bi sprožila prihodnji teden.

Komisija kljub pomislekom Slovenije ne vidi razloga, da Hrvaški ne bi dodelila izjeme pri uporabi imena teran, so po sestanku odbora za kmetijstvo v Brusljum, v katerem sodelujejo strokovnjaki članic in predstavniki komisije, pojasnili v pisni izjavi.

V izjavi piše, da je komisija na današnjem sestanku članicam opisala ozadje in pravno podlago za svojo namero, da hrvaškim proizvajalcem dodeli omejeno izjemo, ob opredelitvi jasnih pravil za omejitev uporabe imena sorte grozdja teran na etiketi za vino z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra.

"To ne spreminja ekskluzivne pravice slovenskih proizvajalcev do uporabe imena teran na oznakah za vino za opis zaščitene označbe porekla teran," je komisija pojasnila v pisni izjavi.

Vino bi bilo še naprej zaščiteno le v Sloveniji
Vino teran naj bi bilo torej še naprej zaščiteno le v Sloveniji, Hrvaška pa bi lahko uporabljala ime sorte grozdja pri označevanju vina Hrvatska Istra. Kot so že decembra pojasnili viri pri komisiji, bi moralo v tem primeru teran pisati z manjšimi črkami kot Hrvatska Istra in oboje bi moralo biti na istem vidnem polju.

V komisiji so izpostavili, da se z načrtovanim ukrepanjem dejansko odzivajo na vlogo Hrvaške za odobritev omejene uporabe imena sorte grozdja teran pri označevanju vina z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra, in to pod strogimi pogoji.

Ta vloga je bila po navedbah komisije podana pred pristopom Hrvaške k EU-ju. S svojimi dejanji komisija potrjuje pravice hrvaških proizvajalcev in želi končati trenutno pravno negotovost. Komisija tako deluje v skladu z obveznostmi iz pogodbe, po kateri mora ukrepati.

Nestrinjanje, da bi šlo za precedens
Ob tem komisija v izjavi še izpostavlja stališče, da ni razloga, da bi primer terana obravnavali drugače od drugih primerov, ko je v eni članici zaščitena označba porekla, v drugi članici ali tretji državi pa se pri označevanju vin z zaščiteno označbo porekla uporablja homonim, ki označuje sorto grozdja.

Trenutno je 53 takšnih izjem, od katerih ima koristi večina vinogradniških članic unije, tudi Slovenija. Podobna izjema velja za Slovenijo po navedbah komisije v primeru francoskega burgundca in nemške frankinje.

Za to vprašanje je po navedbah komisije ključna zakonodajna podlaga tretji odstavek 100. člena uredbe o skupni ureditvi kmetijskih trgov, po katerem je komisija pristojna za sprejetje delegiranih aktov za upoštevanje obstoječih praks označevanja in dovoljuje izjeme od pravila, da se ime sorte grozdja, pri katerem gre za zaščiteno označbo porekla, ne sme pojaviti na oznaki kmetijskih proizvodov.

Odziv komisije na vlogo Hrvaške in načrtovana odobrena izjema sta popolnoma v skladu s pristopom, ki ga je komisija sprejela v primeru podobnih vlog in odobrenih izjem v preteklosti, še poudarja komisija v pisni izjavi.

Strniša: Zadeva teran absolutno zaprta
Državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša je potezo komisije označila za zelo problematično. "Menimo, da če je komisija reševala druge izjeme z aktom, sprejetim avgusta 2013, bi morala absolutno takrat dati na mizo tudi vprašanje terana. Slovenija ni vedela za nobeno vlogo s strani Hrvaške, kar se tiče terana," je poudarila v izjavi za novinarje v Ljubljani.

Dodala je, da je bilo celo nasprotno. "Prav zaradi tega, ker je pri teh izjemah reševala samo dve drugi izjemi, za vse ostale zaščitene označbe pa določila triletno prehodno obdobje za odprodajo starih zalog, je bilo s tem še potrjeno, da je zadeva teran absolutno zaprta in ni predmet nobenih pogajanj," je pojasnila Strniša.

Postopek naj bi sprožili prihodnji teden
Slovenija je sicer po navedbah virov danes zahtevala tudi razpravo o vprašanjih v povezavi s teranom pod točko razno na zasedanju kmetijskih ministrov Unije prihodnji ponedeljek, a za zdaj ni znano, ali bo to vprašanje res uvrščeno na dnevni red.

Komisija naj bi postopek za sprožitev delegiranega akta, s katerim naj bi Hrvaški pod določenimi pogoji etiketiranja dodelili omejeno izjemo pri uporabi imena teran, sprožila 24. januarja.

Sprejetje delegiranega akta posamezna članica zelo težko zavrne, saj so za zavrnitev potrebni glasovi 55 odstotkov članic, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva unije.

Tudi Tanja Strniša je poudarila, da so možnosti za zavrnitev zelo majhne.

Po njenih besedah so z dogajanjem na tem področju sicer v preteklih mesecih seznanili številne kmetijske ministre in pri vseh naleteli na "neko razumevanje in dvome, ali je takšno ravnanje Komisije ustrezno". "Še vedno pa nas izkušnje učijo, da se pri takšnih odprtih vprašanjih med dvema državama ministri postavijo na eno ali drugo stran," je dejala državna sekretarka.

Glede možnosti tožbe proti Komisiji je Strniša pojasnila, da jo je mogoče vložiti šele po objavi akta v uradnem listu EU-ja.

Erjavec poudarja uporabo pravnih sredstev
Tožbo je v svoji izjavi na to temo izpostavil slovenski zunanji minister Karl Erjavec. "Moje stališče je, da bo treba uporabiti pravna sredstva, ki so na voljo. To je povsem legitimen način," je minister odgovoril na vprašanje, ali vidi še kakšno drugo možnost za rešitev spora.

Na dodatno vprašanje, katera pravna sredstva naj bi uporabila Slovenija, je odgovoril: "To je tožba na sodišču."

Ob tem je ponovil, da je precej nenavadno, da Evropska komisija v tej zadevi predlaga delegirani akt, saj se ta po njegovih besedah po navadi predlaga za zelo enostavne, administrativne zadeve, ne za tako občutljive politične zadeve.

Zunanji minister je sicer ponovil prepričanje, da bo kmetijski minister Dejan Židan postoril vse potrebno, da bo zaščitil slovenski teran. "To je stvar pravnih strokovnjakov in Židana, da oceni, kako bo zaščitil interese kraškega terana," je še poudaril Erjavec.

G. K., T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Nekdo88
# 16.01.2017 ob 14:59
Kakšen smisel potem sploh ima zaščita vina in hrane?
povratnik12
# 16.01.2017 ob 14:50
kako ni razloga??? Teran je zaščiten in ne vem zakaj sprenevedanje.... Upam da naši to ne bodo dopustili in jih ne bodo odpravili z bombončkom ali dvema
anze82
# 16.01.2017 ob 14:59
a nas spet kocke nategnile??
vafankulo
# 16.01.2017 ob 15:03
Zakaj potem prekmurci ne morejo uporabljati imena tokaj?
Knez Miru
# 16.01.2017 ob 15:04
In jaz ne vidim razloga zakaj ne bi pri nas točili šampanjca.
K**c vas gleda.
ps11
# 16.01.2017 ob 15:05
Junker je od vedno za hrvate navijal, če ni še sam napol hrvat. Pa tudi nasploh je v bruslu leglo neumnih ljudi.
theone
# 16.01.2017 ob 15:04
Poraz st. 108 ministra zidana iz stranke sd katero narod zvesto voli ze 25let... v razvitem svetu bi narod kaznoval stranko za nesposobnost, pri nas pa jo za nagrado voli
Jacky
# 16.01.2017 ob 15:02
In spet nas bojo zahebali! Ja, ja, na koncu bo Sloveniji dodeljena pravica do plavanja 1m od obale v Piranskem zalivu, pardon v Savudrijski vali kot ji bojo rekli, ker si jo bojo prisvojili ne glede na rezultat arbitraže :)
Ribiič
# 16.01.2017 ob 15:13
Seveda ne bo nič, to mi je bilo takoj jasno, ko se je v stvar vpletel Židan, ki je skrajno nesposoben nakladač.
ivod
# 16.01.2017 ob 15:13
Karl si je že umil roke, ko je dejal ... da povsem zaupa Židanu :)
lisjak pač ...
Wasabi
# 16.01.2017 ob 15:02
razprava o uporabi imena teran pa je bila kratka, saj je trajala le kakšnih 15 minut.

Slovenija je s tako politično garnituro pač še za 2 luknji manj vredna od levega Devžija.

Izmed vseh članic se je oglasila zgolj Hrvaška, ki se je strinjala s komisijo, so povzeli viri pri EU-ju.


Se pravi med 28 sošolci nimamo enega, ki bi potegnil z nami;) Ja s tako politično garnituro tudi težko, da ga bomo imeli. Luzerji na kvadrat!

Slovenski kmetijski minister Dejan Židan je sicer minuli četrtek izrazil pričakovanje, da bo podala pisna pravna pojasnila.

Vrni palček pač nabira politični kapital, drugače pa je nesposoben po mizi udariti. Doma se napenja, v Bruslju pa pogled dol in po 15 minutah komaj čaka, kdaj bo kosilo.

V glavnem, Hrvati naše peljejo na pisoar, kadarkoli se jim spusti vetrič.
bb33
# 16.01.2017 ob 15:04
Kljub sprenevedanju naše vlade je padel arbitražni sporazum, sedaj bomo popustili še pri Teranu. Torej zakaj ime zaščitimo ? Ta vlada ni sposobna ščititi slovenskih interesov :) To vedno bolj dokazujejo....
ZETAC
# 16.01.2017 ob 15:19
Že večkrat sem napisal, da je Slovenija naredila kardinalno napako, ko je hrvaško spustila kar tako, z nekaj njenimi praznimi obljubami v EU. Priložnost je žal zamujena. Kkoliko smo pomembni oz. kako nas tretira EU, pa lahko vidimo skoraj vsakodnevno.
Yanez
# 16.01.2017 ob 15:04
Še ena židana pasja bombica za spuščanje megle, medtem pa nam bodo spravili skozi katastrofo od zdravstvene reforme, kot bi rekli oni od dol "i nikome ništa".
Vedno in res čisto vedno je treba ob kakšni 'kvazi' aferi pogledati, kaj se trenutno plete v ozadju in se hkrati prijeti za denarnico.
Skratka že videno...
pravaresnica123
# 16.01.2017 ob 15:02
In kakšne ostane razlog vztrajanja pri EU načelih, če se jih pa nihče ne drži. Ok, ne nihče, hrvati pa sigurno ne in od njih je bilo to tudi za pričakovat! Poleti bo pa zopet več kot polovico za dopust še sposobnih Slovencev "hlapčevalo" pri njih. Zakaj pa nebi mi na tak način blokirali njihovega turizma in dopustovali doma ali pa v drugih, Slovencem bolj prijaznih mediteranskih državah? PA NE ME SPET BRISAR, KER TULE PA RES NI NIČ SOVRAŽNEGA!!!
Ori
# 16.01.2017 ob 15:35
Kje je zdaj svetovni dan čebel,
Svetovni dan "čebel" je samo pred volitvami v Evropski parlament, ko "čebelar" potrebuje glasove.

kje je slovenski teran, Na Hrvaškem?

kje je cukrarna, V Avstriji, pri nas pa višje cene sladkorja v trgovinah.

kje je razvoj slovenske prašičereje, Nekje v italijanskem uvozu tretjerazredne robe pred rokom.

kje je Židan zaboga??? Na to vprašanje verjetno lahko odgovori samo bog.
ponosnikmet
# 16.01.2017 ob 15:29
Marš! Kje je zdaj svetovni dan čebel,kje je slovenski teran,kje je cukrarna,kje je razvoj slovenske prašičereje,kje je Židan zaboga???
sv
# 16.01.2017 ob 15:16
Izigrani kot vedno. A je bilo kdaj drugače? Tukaj se vidi sposobnost naše diplomacije.
ivan ne
# 16.01.2017 ob 15:14
pa naj majo ime, naši naj naredijo boljše vino, pa ga bo folk še vedno kupoval pri nas. Kvaliteta je važna, ne pa ime.
kapljač
# 16.01.2017 ob 15:13
Naj naredi EU kar hoče. HrvaškA pa tudi. Ko bo sezona s turisti naredit, kot ustreza slovenskim interesom. Pa da enga predstavnika slovenije nismo videli se namakat v hrvaškem morju. Regres dobijo samo tisti delavci, ki bodo dopustovali doma . Oziroma samo doma v naslednjih 25 letih.
Faketi
# 16.01.2017 ob 15:35
Na vseh frontah izgubljamo.
Epafrodit
# 16.01.2017 ob 15:44
Bruselj ne vidi razloga, da tudi Hrvaška ne bi mogla uporabljati imena teran

Tako se pač ravna z vazalnimi državicami kakršna je postala Slovenija po zaslugi naših največjih domoljubov vseh političnih barv in odtenkov.
zamudnik
# 16.01.2017 ob 15:17
Kot sem napovedal: Hrvatje bodo lahko uporabljali ime teran, nam pa bo "dovoljeno" na nalepko napisati, da je v steklenici kraški teran.
Pa zdaj poskusite to povedati tako, da bo izpadlo kot zmaga.

V povzetku: državo imamo za en zlomljen klinček. Ministri so itak okupirani s strankarskimi igricami za domače potrebe, osebje ministrstev pa verjetno z osebnim kruhoborstvom iz meseca v mesec, izpod enega ministra pod drugega.
Wasabi
# 16.01.2017 ob 15:34
Slovenski kmetijski minister Dejan Židan je sicer minuli četrtek izrazil pričakovanje, da bo podala pisna pravna pojasnila.

Dajmo dati Dejanu častni znak svobode republike Slovenije! Borut, a se boš izprsil al ne, sploh ne veš, kaj vse mora naš Dejan prestajati! Porcije v Bruslju niso male, tudi vina ne mešajo z Radensko, ampak morajo cuziti kar čistega!
Wasabi
# 16.01.2017 ob 15:20
Drugače ne vem, kako da Židan misli, da bo koga prepričal, če to nebenega ne zanima in ga po 15 minutah odslovijo;) Se porokujejo, 3 vljudnostne fraze, potem ga pa že trepljajo po ramah, veš Dejan, nimaš ti tu kaj. Vi ste nula, mi odločamo.

Edina rešitev je, da napolnimo kake 1000 buteljk s Šmarnico in jo lepo poklonimo bruseljskim veljakom, gor pa butnemo lepo Dingač - slovensko primorje - vrhunsko vino. Če te kdo ne jemlje resno 1% se pač na tak način boriš, ne pa, da ti je glavno, da boš šel v Bruslju lepo fino jest, doma ustvaril sliko, kako se ti boriš, čeprav te tam po 15 minutah odpikajo. :) Čista sramota no!
sprehajalec
# 16.01.2017 ob 15:34
Še niti ene zadeve niso predstavniki naroda dobili na sodiščih izven Slovenije. Sedaj ali je nekaj narobe s sodišči izven Slovenije, ali pa je nekaj narobe z vsem v Sloveniji. Oziroma se nekdo na vsak način poskuša zaganjati v mline na veter, da bi zbral nekaj populističnih točk.

In večina jih še kar voli.
rende2009
# 16.01.2017 ob 15:33
Ta obrazložitev, češ izjeme obstajajo in jih imamo v uporabi tudi pri nas pa ne pije vode. Teran pač ni sorta grozdja ampak je ime vezano na geografsko področje krasa kjer iz grozdja refoška pridobijo vino z drugačnimi katakteristikami,ki so vezane na to geografsko področje - zemljo, vodo itd... francozi ščitijo šampanjec, armagnac, cognac, calvados itd. Mađari so zaščitili tokaj - pri nas je to sedaj savignonasse itd. Pri teranu ni zgolj ime, kot bodo italjani verjetno naredili z rebulo, ampak gre za postopek in pogoje ki jih drugje ni. Kaj so naši v bruslju govorili, da tega niso uspeli pojasniti ne razumem. Obstajajo laboratorijski testi ki govorijo temu v prid. To verjetno birokrati znajo razumeti.
Wasabi
# 16.01.2017 ob 15:41
Naši izgledajo, kot da igrajo s tremi igralci manj in brez vratarja. Dajmo Dejan, zdrži še malo, saj bo, ne pozabi, da po glavni jedi vedno pride še sladica.
FancyBoy
# 16.01.2017 ob 15:19
Ja nic...po novem lahko uporabljamo imena kot so Šampanjec, Tokaj ipd.

Bodimo kot Bruselj...who cares.
KPRAA
# 16.01.2017 ob 15:37
Jaz ne vidim razloga, da bi Slovenija sploh še kaj plačevala v Bruseljsko blagajno. Od Evropske komisije zahtevam izjemo, da naš delež plačujejo Hrvati. Mi bomo pa prihranke investirali v opremo policije in vojske za zaščito Schengenske meje.
Frankie2010
# 16.01.2017 ob 15:25
Torej tudi to, da Slovenija lahko uporabi ime Tokaj za svoje belo vino Sauvignonasse z Briškega ne bi smel biti problem.
M.R.S.
# 16.01.2017 ob 15:08
hahaha...spet bodo pop...na polno....Wie immer...:-)
Franc Jožef I.
# 16.01.2017 ob 18:56
Čas je za SLOEXIT !!
OMNIC
# 16.01.2017 ob 17:18
Thinkvision: hexen je naredil hudo napako. Kras (ja, Kras) je samo področje (na grobo od Sežane do Tržaškega zaliva -Soška dolina - Vipavska dolina - Pivka - Brkini- Socerb.
In nič drugega!!!
In samo tu se prideluje vini TERAN in sorte REFOŠK.
In to je bilo zaščiteno že 2004.
Je*eš EU!
Dragoon
# 16.01.2017 ob 16:30
No, jaz bom počasi dejansko za referendum za odhod iz EU.
Lord Vader9
# 16.01.2017 ob 16:06
Zdaj nas vse lahko resno skrbi za arbitražo. Tudi tam našo stran vodi en nesposoben vladni klovn!!
Galaxy
# 16.01.2017 ob 15:46
rooster

Naslonit se na Trumpa, pa naj piskajo v EU. Hrvatom itak že tako ali tako piska ob omembi Trumpa : )

Upam, da je tvoj komentar sarkazem, ker drugače nisem že dolgo prebral tako otroško naivnega komentarja ...
rooster
# 16.01.2017 ob 15:42
Naslonit se na Trumpa, pa naj piskajo v EU. Hrvatom itak že tako ali tako piska ob omembi Trumpa : )
Ori
# 16.01.2017 ob 15:40
15 minut? So si res vzeli čas za razmislek, banda.

Ko imaš na mizi kuverto z denarjem, ni kaj veliko za razmišljat.
Kekec99
# 16.01.2017 ob 15:38
15 minut? So si res vzeli čas za razmislek, banda.
golaz123
# 16.01.2017 ob 15:38
Končni rezultat tega spora bo: Slovenija nima pravice do uporabe imena Teran ker je zaščiteno s strani hrvaške.

Bravo naši diplomati, ma pol evra niste vredni...
Churchill W.
# 16.01.2017 ob 15:52
Zdaj pa bodo Hrvati še stegnili prste po kranjski klobasi (če me spomin ne vara se je kakšno leto nazaj o tem že govorilo) ter prekmurski gibanici.
Čakam samo še to, da je tudi Blejska rezina njihova ter Aljažev stolp. Še to doživim, potem pa lohk tud umrem.

Alo Brici, čas je da svoje vino ponovno poimenujete Tokaj! Pa Rebulo tudi kakor želite, ko je*** kaj pravijo Italjani. Sej se da, komisija dela izjeme.
@twwwter
# 16.01.2017 ob 15:23
"Zakaj potem prekmurci ne morejo uporabljati imena tokaj?"

Naj še oni zahtevajo izjemo, pa v Brdih za šampanjec itd. itd. !
GUESS
# 16.01.2017 ob 15:47
Kdo je že EU komisar za kmetijstvo? Aja, Irec, Hogan ali nekaj takega.
Situacija je jasna. Tip nima pojma o vinih.
Če bi šlo za zaščito piva ali viskija, bi bil pa prvi na okopih.
MitjaM
# 16.01.2017 ob 15:27
Ven iz EU, čimprej.
Nekdo88
# 16.01.2017 ob 15:18
Čemu sploh razne uredbe in dekreti EU, če se jih niti sami organi EU ne držijo? Upam, da taka EU res čimprej razpade, pa četudi bo vojna. Še po vsaki vojni pride mir. Tisti, ki bodo/bomo preživeli, pa bodo/bomo ustvarili novo Evropo. Taka EU, kot je sedaj, jo mora vrag čimprej vzet!
Ramus
# 16.01.2017 ob 19:02
Bruselj brez posluha za pomisleke Slovenije o uporabi imena teran

Zakaj imam občutek, da so Hrvati ponovno dva koraka pred nami,...
Palpatine
# 16.01.2017 ob 17:54
Tatovi varčevalskega denarja, ajvarja in grozdja obvladajo samo razkazovanje joškov konzervativnim šejkom, od katerih si obetajo posle. Beda od države.
GUESS
# 16.01.2017 ob 17:35
Neverjetno!
Ne-ver-jet-no!
Dragi sokomentatorji, prosim vas, preberite in premislite. Dobro premislite.
Celo pri tej temi (ki sicer ni banalna, ni pa življenjskega pomena za državo, pač pa vitalna za klene Kraševce, pridelovalce terana, ki se že stoletja upirajo zavojevalcem, predvsem sosedom) se MORA, zgleda zares, MORA, nakladati o tem, ali so bolj zafurali levi ali bolj desni!?
Pa kaj vam je, dragi sodržavljani?
Ali je res pomembneje zabadat nože v hrbet domačim ljudem na našem majhnem vrtičku sredi Evrope, ali je pomembneje, da se vsi skupaj enotno in odločno upremo z vsemi žavbami namazanim tujcem? Spremljam debato med LordVaderjem in Partizanom Miho in me niti ne zanima, kdo je "začel", vem le, da se ne prenašata in bi se verjetno na smrt skregala, če bi bila skupaj ob šanku.
Ali je to treba? Ali je treba vse sile usmeriti "navznoter", namesto da bi se po moško, srčno in plemenito uprli VSI SLOVENCI tujim prekanjenim zvijačnežem? In prihranili moči, ki jih zdaj razdajamo na relaciji, kdo je bolj kriv za stanje danes pri nas? Levi ali desni?
Pa saj ta konstantna debata pri nas je za dober team psihiatrov, pa ne vem, če bi uspeli dotajčiti, kaj je pravzaprav tem obešenjakom na južni strani Alp.
rarrog
# 16.01.2017 ob 17:28
Zakaj so pa Bricem Tokaj prepovedali? Slovenske vlade naj nehajo hlapčevati Bruslju. Glejmo za svoje interese tako kot druge države v uniji gledajo za svoje. Kot prvo prenehajmo sankcionirati Rusijo, ker to ni v našem interesu, še posebej zato, ker bo EU takšna kot je kmalu prenehala obstajati.
Kazalo