Cerar je od finančnega ministra zahteval, da naj preveri podatke. Foto: BoBo
Cerar je od finančnega ministra zahteval, da naj preveri podatke. Foto: BoBo

Če se bo izkazalo, da so direktorji slabe banke zaobšli zakon in si izplačevali previsoke prejemke, ali pa v nasprotju z nekim dobrim upravljanjem izplačevali prevelike honorarje, ali celo storili kaj koruptivnega, bomo zoper to zelo ostro ukrepali.

Miro Cerar, predsednik vlade
DUTB, Tornbjorn Mansson
DUTB vodi Šved Torbjörn Månsson. Foto: BoBo

Treba pa je poostriti nadzor nad porabo sredstev in spremeniti strategijo upravljanja.

Matjaž Han, poslanec SD-ja
Luka Mesec (ZL), ki si prizadeva tudi za to, da bi vodstvo DUTB-ja lahko razreševal DZ
Slaba banka, vrhunske plače
DUTB-jevci na zagovoru pri vladi

Ugotovitev Računskega sodišča, da so popravljalni ukrepi vlade, ministrstva za finance in Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) glede vzpostavitve in delovanja DUTB-ja večinoma le delno zadovoljivi, je znova razburila politiko. V DZ-ju se tako v kratkem na to temo obetajo seje pristojnih delovnih teles in izredna seja DZ-ja.
Računsko sodišče je ugotovilo, da vlada ni povsem sledila smernicam za plače vodilnih in da ni jasno opredelila meril za dodatke zaradi kompleksnosti dela. DUTB pa je sklenil anekse k pogodbam, a le za določeno obdobje, s katerimi pa ni ukinil določb pogodb o zaposlitvi izvršnih direktorjev, ki se nanašajo na variabilni del prejemkov, kot to določa nova politika prejemkov.
Sestanek z Mramorjem
Finančni minister Dušan Mramor se je sestal z neizvršnimi direktorji družbe in od njih ponovno zahteval uskladitev z vladno plačno politiko, je za TV Slovenija poročala Tea Šavor. Ti so mu zagotovili, da so njihove plače v celoti usklajene, izvršnim direktorjem pa da so plače za določen rok znižali z aneksi. Če Mramorjeve zahteve ne bodo izpolnjene, bo vlada zelo verjetno vodstvo zamenjala iz krivdnih razlogov; sicer pa lahko menjavo izpelje kadar koli, je še poročala Šavorjeva. Mramor sicer po sestanku ni dajal izjav.
Cerar: Ukrepal bom, če bo potrebno

"Od ministra za finance sem zahteval, naj nemudoma s svojimi strokovnimi službami preveri, ali ti podatki držijo. Če se bo izkazalo, da so direktorji slabe banke zaobšli zakon in si izplačevali previsoke prejemke, ali pa v nasprotju z nekim dobrim upravljanjem izplačevali prevelike honorarje, ali celo storili kaj koruptivnega, bomo zoper to zelo ostro ukrepali," pa je povedal premier Miro Cerar ob robu zasedanja 70. Generalne skupščine OZN-a.

Tarča: Varčevalna dvojna morala
Nižja nadomestila za porodniške in bolniške, ukinjene socialne pomoči in otroški dodatki. Trda pogajanja o minimalni plači. Tako varčujemo skupaj z državo. Medtem si največja državna banka omisli drage svetovalce in preiskovalce, v slabi banki pa si vodilni ne znižajo plače na največ sedemnajst tisočakov bruto mesečno. O varčevalni dvojni morali, ki je varčna vlada ne zna, ne zmore ali ne želi preprečiti, v četrtkovi oddaji Tarča z voditeljem Boštjanom Anžinom.

Pred dnevi je sicer že dejal, da bo vlada z direktorji slabe banke opravila po naravni poti, saj se jim kmalu izteče mandat. Hkrati pa je poudaril, da vlada, če so informacije resnične, na iztek mandata ne bo čakala. "Tu potem ni čakanja," je dejal.

"Dokler ne preverim dejstev, o tem ne bi govoril," je na vprašanje, ali direktorji slabe banke še vedno uživajo njegovo zaupanje. "Če se bo ugotovilo, da te navedbe držijo, potem je stvar jasna sama po sebi. V tem primeru ni pomembno, ali gre za tujca ali Slovenca. Taka oseba ne more upravljati ne slabe banke niti manjšega podjetja," je še dodal.

Han: DUTB je kamen spotike že vsaj leto
Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je v današnji izjavi novinarjem dejal, da o takšnem ravnanju vodstva DUTB niso obveščeni. Spomnil je, da je DUTB kamen spotike že vsaj eno leto. Kaj bomo z DUTB-jem, se bo po njegovem mnenju morala odločiti tako koalicija kot opozicija. "Treba pa je poostriti nadzor nad porabo sredstev in spremeniti strategijo upravljanja," je dejal.
NSi za nujno sejo komisije
Opozicijska stranka NSi je zahtevala nujno sejo komisije za nadzor javnih financ v ponedeljek. Bolj kot neurejeno delovanje DUTB-ja in višina prejemkov je NSi zmotilo delovanje v povezavi z družbami in podjetji, katerih bančne terjatve so bile prenesene na DUTB. Pri tem so izpostavili primer sodnega spora med DUTB-jem in Savo za Savo Turizem ter spor o upravičenosti stečaja nad T-2.
ZL za seji dveh delovnih teles
Prav tako v ponedeljek in prav tako nujno sejo komisije za nadzor javnih financ zahteva ZL. Pa še izredno sejo odbora za finance in monetarno politiko, pa tudi izredno sejo DZ-ja. V ZL-ju nasprotujejo zlasti temu, da vodstvo DUTB-ja ni uredilo področja prejemkov zaposlenih. "Zato bi moralo vodstvo DUTB-ja odstopiti," je na tiskovni konferenci povedal vodja poslanske skupine Luka Mesec.

"To je javna ustanova, ki je odgovorna za 1,8 milijarde evrov javnega denarja," je poudaril Mesec. Vodstvo ustanove je po njegovih besedah povozilo ugotovitve Računskega sodišča in sklep vlad glede svojih prejemkov, "še bolj pa je skrb vzbujajoč njihov odziv in odziv ministrstva za finance". Zato želijo na izrednih sejah vladi naložiti ukrepanje in uskladitev politike nagrajevanja v DUTB-ju v roku enega meseca.

Vlada je pripravila predlog novele zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki je v parlamentarnem postopku, a, kot je zatrdil Mesec, ne spreminja ničesar, kar bi v delovanju DUTB-ju morali spremeniti.

ZL: Naj vodstvo DUTB-ja razreši DZ
Zato bodo v ZL-ju k temu predlogu podali dopolnila v smeri, da za vodstvo DUTB-ja pri plačah veljajo omejitve, kot jih določa t. i. Lahovnikov zakon, ter da razširijo pristojnosti razreševanja vodstva DUTB-ja tudi na DZ. Enako bodo storili v SD-ju, saj predloga stranka po Hanovih besedah ne podpira in je koalicijsko neusklajen.

Bratuškova: Minister ima škarje in platno
Alenka Bratušek iz skupine nepovezanih poslancev in premierka iz časa, ko je DUTB nastal, je povedala, da je imela vlada v tistem času precej težav, s katerimi so se morali ukvarjati, da država ne bi bankrotirala. A to ne opravičuje tega, da si v DUTB-ju določajo višino izplačil mimo pravil. Minister za finance bi moral ukrepati, saj ima v rokah "škarje in platno".

Bratuškova je pojasnila, da je veliko večino zaposlenih oz. vodstva imenovala vlada pred njeno, torej vlada Janeza Janše, ki je vodstvo DUTB-ja iskala zlasti v tujini. A po njenem mnenju je bilo tudi prav, da smo takrat "del stvari, ki jih je bilo treba narediti, zaupali tujcem". Ob tem je izrazila dvom, da bi jih na ta mesta uspeli dobiti, če bi zanje veljala določila t. i. Lahovnikovega zakona.












Če se bo izkazalo, da so direktorji slabe banke zaobšli zakon in si izplačevali previsoke prejemke, ali pa v nasprotju z nekim dobrim upravljanjem izplačevali prevelike honorarje, ali celo storili kaj koruptivnega, bomo zoper to zelo ostro ukrepali.

Miro Cerar, predsednik vlade

Treba pa je poostriti nadzor nad porabo sredstev in spremeniti strategijo upravljanja.

Matjaž Han, poslanec SD-ja
Luka Mesec (ZL), ki si prizadeva tudi za to, da bi vodstvo DUTB-ja lahko razreševal DZ
Slaba banka, vrhunske plače
DUTB-jevci na zagovoru pri vladi