Miro Cerar bo imel zvečer še govor v Združenih narodih. Foto: Reuters
Miro Cerar bo imel zvečer še govor v Združenih narodih. Foto: Reuters
V ospredju dogajanja v New Yorku je bilo prav gotovo srečanje Obame s Putinom. Foto: Reuters

V današnjem govoru se bo dotaknil več tem, da pokaže slovensko pozornost dogajanju po svetu.
Tretji dan splošne razprave bo sicer udeležence zasedanja nagovoril tudi madžarski premier Viktor Orban, v ZN pa bodo dvignili zastavi Palestine in Vatikana, ki imata v organizaciji status držav opazovalk. Medtem ko Vatikan ob tej priložnosti ne pripravlja posebnih slovesnosti, namerava Palestina pripraviti dogodek, ki se ga bo udeležil tudi palestinski predsednik Mahmud Abas.

Cerar se je v torek udeležil vrha o spopadanju s terorizmom v organizaciji ZDA in Turčije, pri katerem sodeluje 65 držav. "Sodelovanje je nujno, kajti terorizem je zelo resna grožnja za demokratično svetovno ureditev in človekove pravice. Samo ena država ne more biti uspešna v prizadevanjih proti tej resnično hudi nevarnosti, ki tepta človeško dostojanstvo," je povedal Cerar.

Zaradi tega v tej koaliciji proti Islamski državi (IS) sodeluje tudi Slovenija - na vse načine, razen vojaškega. "Poudarjam, da naša država tu ne sodeluje vojaško," je dejal Cerar. Pozneje se je sešel s predsednikom Generalne skupščine ZN-a Mogensom Lykketoftom in se udeležil sprejema EU-ja.

Danes se bo udeležil svetovnega humanitarnega vrha in dogodka na visoki ravni o migracijah, zvečer pa bo imel govor, v katerem naj bi se ozrl na nekatere ključne probleme, kot so begunska kriza, vprašanje človekovih pravic in varnosti ter varovanja okolja. "Pričakujem, da bo konferenca v Parizu prinesla kakšen bistven korak naprej, čeprav ta hip še ne moremo biti zelo optimistični. Tu so še druga vprašanja, ki smo jih obravnavali v teh dneh, kot je boj proti lakoti, revščini, enakopravnosti med spoloma, proti vsaki zlorabi žensk."

Vroča točka: begunci
"Kar nekaj tem se bom dotaknil, da se vidi, da je Slovenija pozorna na to, kaj se dogaja po svetu. Da dejavno sodelujemo, da želimo pomagati. Pri izvajanju agend in načrtov je Slovenija potem konkretna, kar smo večkrat dokazali," je dejal Cerar. Vroča tema so begunci oziroma migranti, kar bo Cerar omenil, vendar ne bo dajal konkretnih predlogov za reševanje. "Te moramo oblikovati znotraj EU-ja in na Evropskem svetu sem že bil bolj konkreten. Na ravni ZN-a pa je treba opozarjati na problem in pozivati ZN, da se vključijo v reševanje."

"Slovenija mora biti dejavna kot članica EU-ja in suverena država, kar počnemo po načelih humanitarnosti, solidarnosti in varnosti," je dejal Cerar in dodal, da bo Slovenija begunce oskrbela, pogledala, kam gredo, obenem pa ne bo dovolila nenadzorovanih tokov, ker bi tako opustila svojo dolžnost varovanja schengenske meje in ogrozila normalno delovanje države. Med obiskom New Yorka je Cerar ugotovil, da je Slovenija v ZN-u dejavna in prepoznavna, njene pobude in predlogi se vključujejo v agendo, še posebej pa je priznano njeno delovanje na področju človekovih pravic.

V osredju kriza v Siriji
V ospredju pozornosti je te dni med drugim tudi kriza v Siriji, o kateri sta se v ponedeljek pogovarjala ruski predsednik Vladimir Putin in ameriški predsednik Barack Obama. "Prav je, da se voditelji velikih držav, ki igrajo ključno vlogo v različnih kriznih žariščih, pogovarjajo med seboj," je menil Cerar. Slovenija še ni zavzela uradnega stališča do predlogov, da bi bilo morda pametno za zdaj pustiti Bašarja Al Asada na oblasti, dokler se ne porazi Islamska država (IS). "Slovenija pri reševanju krize ne more biti vodilna. To krizo so povzročile nekatere države oziroma nekateri dejavniki in Slovenije ni bilo med njimi in tudi pri reševanju krize morajo imeti ti deležniki glavno besedo," je poudaril Cerar.

Čeprav se strinja s tem, da Slovenija zagotovo ne more podpreti tega, kar dela Asadov režim z lastnim prebivalstvom. "Zatira, uničuje in poškoduje lastne ljudi in jih izganja na ta način, kar je nesprejemljivo. Če ključni deležniki rešitve še niso našli, je tudi jaz ne morem. Najprej je treba rešiti življenja, zagotoviti varnost, kar bo vplivalo na to, da ne bo več beguncev. Ko pa bo relativen mir, neka varnost, pa je treba sprejeti tudi politične rešitve," je dejal.
O Siriji tudi Erjavec
Medtem se je o Siriji ob robu splošne razprave ZN-a pogovarjal tudi zunanji minister Karl Erjavec. Že v torek se je srečal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, s katerim sta komentirala pogovore med Obamo in Putinom. "Žal moram ugotoviti, da kakšnega velikega napredka glede realne rešitve za Sirijo ni bilo. Je pa dobro, da se po dveh letih Rusija in ZDA pogovarjajo na najvišji ravni, saj je jasno, da brez sodelovanja obeh ni mogoče pričakovati kakšne hitre rešitve glede Sirije," je ugotavljal Erjavec. Danes se bo udeležil posebnega zasedanja Varnostnega sveta ZN-a na ministrski ravni o krizi v Siriji, ki ga je sklicala Rusija.

"Kriza močno vpliva na Slovenijo zaradi balkanske poti migrantov in beguncev. Treba se je zavedati, da je v Siriji razseljenih 7,5 milijona ljudi, v Iraku trije milijoni, in to je seveda nevarno za Evropo v smislu močnejših migracijskih valov. Lavrov je poudaril, da je treba vzpostaviti političen projekt, kako Sirijo spet vzpostaviti kot državo z institucijami, ki bo lahko delovala." Erjavec meni, da politične rešitve glede Sirije v tem trenutku ni pričakovati, ker so stališča ZDA in Rusije še vedno zelo različna. Pri vprašanju reševanja sirske krize po njegovem mnenju ne gre za Sirijo z Asadom ali brez Asada, ampak kako priti do politične rešitve, ki bi omogočila rešitev krize.