Veliko število deležnikov upočasnjuje proces prestrukturiranja družbe. Foto: BoBo
Veliko število deležnikov upočasnjuje proces prestrukturiranja družbe. Foto: BoBo
Cimosu dodatna meseca za pripravo načrta


Sodišče je prisilno poravnavo na predlog upnikov začelo v začetku junija. Predlagatelji so bili Abanka, Banka Celje, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), Gorenjska banka, NLB in SID banka, potem ko ni uspel načrt o pretvorbi terjatev v kapital družbe.

Predstavnik DUTB-ja Janne Harjupää je pojasnil, da so načrte Cimosa podpirali, dokler niso spoznali, da so se bile k podpori načrta pripravljene zavezati le "jedrne slovenske banke". Za prisilno poravnavo so se nato odločili, ker niso želeli, da bi breme sanacije prenesli na davkoplačevalce.

Podaljšanje roka za predložitev načrta finančnega prestrukturiranja pa je Harjupää utemeljil z dejstvom, da obstaja veliko deležnikov, ki se morajo odločiti, zato celoten proces terja veliko časa, poleg tega pa je rok tekel sredi počitnic.

"Dobavitelji redne prisilne poravnave zelo verjetno ne bi preživeli"
Začasni predsednik uprave koprskega podjetja Janez Gradišek je ob tem optimist, da bodo načrt pripravili v roku. Prvi mož Cimosa je povedal, da bi bili dobavitelji, ki ne bi privolili v zunajsodni dogovor, v skladu z zakonom poplačani v celoti.

Obveznost Cimosa do njih bi v tem primeru ostala enaka, s preostalimi pa se pogovarjajo o prestrukturiranju dolgov. Za takšen način dogovarjanja so se po Gradiškovih besedah odločili zato, ker "dobaviteljska veriga zelo verjetno redne prisilne poravnave ne bi preživela". Čeprav ni mogel razkriti podrobnosti, pa je Gradišek ocenil, da naj bi prestrukturiranje večinoma izpeljali prihodnje leto.

Cimos bi moral načrt prestrukturiranja predstaviti do danes. Družbi, ki ima nove nadzornike, svetuje tudi nemška družba Amdetam. Podjetje se ob tem spopada z dejstvom, da trenutno ne dobiva novih naročil, kar je praksa za prisilne poravnave. Ob tem veljavni posli normalno tečejo, zato Gradišek ne vidi razloga, da se naročila pozneje ne bi vrnila.

Prejšnji mesec imenovana nova člana nadzornega sveta sta medtem zasedla tudi vodilni nadzorni funkciji, je danes pojasnil Harjupää. Walter Gnauert je tako po novem predsednik nadzornega sveta, Peter Stehle pa njegov namestnik. V nadzornem svetu še naprej ostaja Andro Ocvirk.

Cimosu dodatna meseca za pripravo načrta