Gospodarstvo

Poudarki

  • Prihodki so padli na vseh trgih, razen v Črni gori
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 27 glasov Ocenite to novico!
Tomislav Čizmić
"Mercator je imel in ima znanje, zgodovino in je pripravljen na različne scenarije. Kakšni ti bodo, danes ne vem. Pomembno je, da bomo pripravljeni ... Ukrepali bomo glede na dogajanje," je dejal Čizmić. Foto: BoBo
false
Mercatorju so se lani kazalniki poslovanja precej poslabšali. Foto: BoBo
Agrokor
Do Agrokorja je moral Mercator oslabiti za 46 milijonov evrov terjatev. Foto: EPA
false
Največji upad prihodkov pričakujejo na Hrvaškem in v BiH-u. Foto: BoBo
VIDEO
Mercator občutil težave A...
VIDEO
Slabo poslovno leto za Me...
VIDEO
Velika izguba Mercatorja

Dodaj v

Čizmić ob Mercatorjevi 78-milijonski izgubi: Mercator je stabilno podjetje

Predsednik nadzornega sveta Ante Todorić in nadzornik Ivan Crnjac odstopila
26. april 2017 ob 10:00,
zadnji poseg: 26. april 2017 ob 14:14
Ljubljana - MMC RTV SLO

Mercator je stabilno podjetje in izpolnjuje vse svoje obveznosti, je dejal novi predsednik uprave družbe Tomislav Čizmić ob objavi lanskih rezultatov. Mercator je 2016 končal z 78-milijonsko izgubo.

Čizmić na novinarski konferenci ni mogel konkretno odgovoriti na vprašanja, kakšna bi lahko bila usoda Mercatorja po prestrukturiranju večinskega lastnika, hrvaškega koncerna Agrokor, je poročal STA. "Ukrepali bomo glede na dogajanje," je dejal Čizmić.


Mercator ima znotraj koncerna namreč ločen denarni tok, to relativno samostojnost pa mu trenutno zagotavlja tudi nedavni dogovor z bankami upnicami, ki kljub težavam Agrokorja niso zahtevale plačila obveznosti.

Pri trenutnem položaju je pomembno, da je Mercator stabilen, da so finančni tokovi ločeni od Agrokorja, da upnice Mercatorja podpirajo upravo in družbo ter da Mercator posluje bolje in izboljšuje tako tržni položaj kot dobičkonosnost, je poudaril Čizmić.

Koliko od 46 milijonov bo Mercator dobil nazaj?
Glede slabitev terjatev do družb v skupini Agrokor je povedal, da si prizadevajo, da bi jih dobili poplačane. Kdaj in v kakšni višini, pa je še prezgodaj govoriti, je dodal.

Torkovega odstopa predsednika in člana nadzornega sveta Anteja Todorića in Ivana Crnjca ni želel komentirati, ker da to ni stvar uprave, ampak nadzornega sveta in skupščine. V nadzornem svetu ostajajo ekonomist Matej Lahovnik, Damir Kuštrak, nekdanji hrvaški minister za finance v Račanovi vladi, po tem svetovalec v Agrokorju, Darko Knez, nekdanji predsednik uprave Konzuma, zdaj svetovalec v Agrokorju, ter Ivica Mudrinić, nekdanji šef hrvaškega Telekoma, pišejo spletne Finance. Po njihovih neuradnih informacijah namerava izredni upravitelj Agrokorja Ante Ramljak nadzorni svet Mercatorja zamenjati na junijski seji skupščine delničarjev.

O v torek sprejetem zakonu o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za državo, ki ga je vlada predlagala za preprečitev morebitnega Agrokorjevega izčrpavanja Mercatorja, je dejal, da razume skrb države za tako pomembno podjetje. Če bo to pomenilo dodatno zaščito družbe, pa ga podpira, je po poročanju STA-ja še dejal Čizmić.

Prodaja premoženja oklestila prihodke
Skupina Mercator je v letu 2016, brez upoštevanja prihodkov lansko leto prodanih Modiane in Intersporta, ustvarila 2,347 milijarde evrov prihodkov, kar predstavlja 3,8-odstotni medletni upad, izguba pa je bila 78-milijonska, kaže letno poročilo podjetja za preteklo leto, objavljeno na Seonetu. Predlani je Skupina Mercator leto končala z dobrimi 10 milijoni evri čistega dobička.

Upoštevajoč še prihodke Modiane in Intersporta, je Skupina Mercator leto 2016 končala z 2,493 milijarde evrov prihodkov iz prodaje, kar je 4,5 odstotka manj kot v letu 2015. Izguba iz poslovanja je bila 39,8 milijona evrov, izguba pred davki pa 77 milijonov evrov. Za 4,6 odstotka je v primerjavi z letom 2015 padla tudi bilančna vsota in se ustavila pri dobre 2,1 milijarde evrov, zmanjšali pa so zadolženost, in sicer za 44 milijonov evrov, na 805,3 milijona evrov.

Poslabšali so se še nekateri drugi kazalniki, saj je za 1,9 odstotka v medletni primerjavi upadla produktivnost, ki je znašala 125.400 evrov na zaposlenega, močno pa je upadla dodana vrednost na zaposlenega. Ta je bila v primerjavi z letom 2015 manjša za 21,7 odstotka in je znašala 18.200 evrov na zaposlenega. Poslabšala sta se tudi čista dobičkonosnost kapitala in prihodkov (upadla sta za 11,5 oz. 2,9 odstotka), EBITDA dobičkovna marža pa je upadla za 3,8 odstotne točke, na 1,6 odstotka.

Prenove dajejo rezultate
Eden glavnih dejavnikov za upadanje prihodkov je po besedah vodstva odprodaja nejedrnih dejavnosti. Lani so odprodali Modiano in Intersport, zaradi česar so jim prihodki upadli tudi na neslovenskih trgih. Zaradi prenov je bilo lani zaprtih več trgovin kot v 2015, med krivci za nižje prihodke pa navajajo še nov zakon na Hrvaškem in usklajevanje z mednarodnimi računovodskimi standardi, zaradi česar so morali oblikovati dodatne slabitve terjatev do Agrokorjevih družb v višini 46 milijonov evrov.

"Velike naložbe, predvsem v prenove in obnove maloprodajne mreže ter naložbe v osnovna sredstva, ki so se v letu 2016 povišale kar za 16,9 odstotka glede na leto 2015, dajejo pozitivne rezultate: Mercator povišuje svoj tržni delež, predvsem pa raste prodaja v vseh prenovljenih in osveženih trgovinah," so zapisali in dodali, da so velika vlaganja v konkurenčnost imela za posledico tudi znižanje dobičkonosnosti. Ob tem so zagotovili, da bodo tudi v prihodnje redno plačevali zaposlenim, dobaviteljem, bankam upnicam in državam, v katerih poslujejo.

Prihodki zrasli le v Črni gori
Najpomembnejša trga za Skupino Mercator še naprej ostajata trga Slovenije in Srbije. V Sloveniji so jim prihodki lani upadli za štiri odstotke, in sicer zaradi odprodaje blagovnih znamk Santana in Loka ter odprodaje Pekarne Grosuplje, M Holidays, Modiane, Intersporta in drugega poslovno nepotrebnega premoženja.

V Srbiji so prihodki upadli za 6,5 odstotka, kar je prav tako posledica odprodaje Modiane in Intersporta in zaprtja trgovin na podlagi odločitve regulatorja. Prihodki so jim upadli tudi na Hrvaškem (za 9,3 odstotka) in v BiH-u (za 3,7 odstotka), kjer družbi opravljata le še nepremičninsko dejavnost poslovanja. V Črni gori, kjer so bile v letu 2016 novo odprte prodajalne formata sosedske prodajalne, so se prihodki povečali za 6,8 odstotka.

Načrti: povečanje prihodkov in nove naložbe
Za letos v Mercatorju načrtujejo povečanje prihodkov na 2,4 milijarde evrov, kar je manj kot lani, pri čemer pričakujejo največji padec na Hrvaškem in v BiH-u, kjer bo ostala le še nepremičninska dejavnost.

Za naložbe bo letos šlo 68,5 milijona evrov, večji del tega za nov logistično-distribucijski center v Ljubljani. Tudi sicer bo 72 odstotkov tega zneska vloženih v Sloveniji.

Andrej Čebokli
Prijavi napako
Komentarji
k.u.j.o.
# 26.04.2017 ob 10:09
Kaj lahko meni nekdo nekaj razloži:

Mercator je najdražji med vsemi veletrgovci, drugi ustvarjajo lepe dobičke, najboljši sosed pa velike izgube...

Tle se mutni računovodski posli zadaj....
grafikon
# 26.04.2017 ob 10:06
In sedaj bo Cerar čez mesec ali dva prišel ven z genialno idejo da bi bilo Mercator pametno kupiti nazaj, sedaj ko so delnice poceni pa to. :) Boste videli, samo počakajte.
MatejP
# 26.04.2017 ob 10:08
Se ne čudim, zadnje čase samo še rvatsko in merkator robo prodajali. Prve zagotovo ne bom kupil, drugo pa zgolj v skrajni sili.

Skrajni čas je že, da jih nek normalen trgovec kupi, ker pod agrošmornom bodo samo še izgubljali tržni delež.
tupamaross
# 26.04.2017 ob 10:22
Kot majhen podjetnik sem z Mercatorjem dokaj dobro sodeloval.
Nekatere zadeve sem za njega izvažal, za izvoz pa preko njega
nabavljal.

Okrog leta 2000 sem se upokojil in podjetje odjavil brez sleherne
nedokončane zadeve. Vse je bilo urejeno do zadnjega centa.

Nekako tik pred prodajo Mercatorja sem od sodišča prejel predlog
Mercatorja, da se mi kot fizični osebi rubi premoženje zaradi zamudnih
obresti od nepravočasno plačanih računov. Bil sem šokiran, saj sem
se zavedal, da na takšne predloge sodišča preprosto odtisnejo svojo
štempiljko in jo pospremijo z stavkom: "rubež se dovoli..."

Reagiral sem in preko odvetnika in sam. Zadeva je bliskovito umaknjna,
sledilo pa je neko medlo opravičilo in potrditev, da jim ničesar nisem
dolžan.

Mercator je pred prodajo hotel na dokaj nečloveški način prikazati neke
realne terjatve in z temi terjatvami izničiti strahotno izgubo...

Če mi verjamete ali ne, se mi resnično zdi, da se je vse skupaj povampirilo.
tanj
# 26.04.2017 ob 10:22
Eden glavnih dejavnikov za upadanje prihodkov je po besedah vodstva odprodaja nejedrnih dejavnosti.... bla, bla, bla...

Vsaj toliko "***" bi imeli, da bi na glas povedali, da jih tepe umikanje dobrih dobaviteljev s polic oz. zmanjševanje njihove ponudbe. Ne nujno samo slovenskih dobrih dobaviteljev. Kupci v Mercator ne gredo po PIK-ove izdelke in po ostalo vsiljeno blago. Kupci v Mercatorju večinoma gledajo proizvajalce trgovskih znamk in jim ni tuje, da so bili slovenski proizvajalci tu, s parimi izjemami, izrinjeni na celi črti. Zato so kupci preprosto odšli drugam. Zanimivo bi bilo primerjat s Sparom. Predvidevam, da je Sparu promet na ta račun porasel.
Seneca
# 26.04.2017 ob 10:38
Pošljite SMS Mercator 1 in podarite 1 EUR, Mercator 5, podarite 5 EUR, zamaške pa zbirajo v vseh mercator centrih!
Majora
# 26.04.2017 ob 10:19
Mercator je dinozaver, ki mu grozi izumrtje.
samuelcek
# 26.04.2017 ob 10:31
@Klipan - prodali so (ne smo) Tajkunu, ki z realnim kapitalizmom nima nič skupnega.
Benten
# 26.04.2017 ob 10:39
Ker zadeve poznam od blizu: res je, prodaja v prenovljenih trgovinah se povečuje glede na obdobje pred prenovo. So lepše in prijaznejše, kar pa večinoma ne velja za zaposlene. Ti niso stimulirani na prodajo, ampak večinoma celo penalizirani za prevelike zaloge. Poslovodje so prestrašeni in ne upajo ničesar, saj so nove vodstvene strukture strah in trepet. Namesto, da bi vlagali v to, da bodo zaposleni razmišljali o večji prodaji, se ti ukvarjajo s strahom pred izgubo službe.

Sicer pa velik demanti izjave, da se povišuje tržni delež. Se ne, ampak ravno nasprotno - drastično pada. Povišuje se delež obeh diskonterjev, Mercator pa ne ve, ali bi bil zaradi tega malo trgovec s široko, ekskluzivno in prestižno ponudbo, ali pa malo diskonter. Žal oboje ne gre. Glede na to, da trgovina na splošno raste, Mercatorju pa je prodaja v enem letu padla, je že to zadosten pokazatelj, da ta izjava ne drži.
Follow Me
# 26.04.2017 ob 10:09
Jaz sem videl od nastanka Mercatorja in verjetno bom tudi propad.
Shaka Zulu
# 26.04.2017 ob 10:17
Glede na vsa dejstva in domet strokovne javnosti, lahko pričakujemo odkup, zadrugo in poskus uvajanja kolhozništva.
svabo
# 26.04.2017 ob 10:45
haha in Slovenski dobavitelji mirno vozijo robo v to vrečo brez dna. Na koncu pa kot kužki pred vlado in bodo spet ukradli davkoplačevalski denar. Slovencelj je način življenja.....
Binder Dandet
# 26.04.2017 ob 10:12
"Ta je bila v primerjavi z letom 2015 manjša za 21,7 odstotka in je znašala 18.200 evrov na zaposlenega. "

Recimo, da se vsa dodana vrednost nameni za plačo. 18.000 bruto bruto znese ~585€ neto na mesec.
etore
# 26.04.2017 ob 10:41
Damny
"2. Me lahko naučite kako redno plačevati vse svoje obveznosti, če ne zaslužim dovolj? V mercatorju to očitno znajo :)"

Greš na banko po kredit in gre zadeva naprej... dokler lahko najete kredite odplačuješ, potem pa vprašaj Mirka Tuša, kako gre naprej... :)
Damny
# 26.04.2017 ob 10:32
"Velike naložbe, predvsem v prenove in obnove maloprodajne mreže ter naložbe v osnovna sredstva, ki so se v letu 2016 povišale kar za 16,9 odstotka glede na leto 2015, dajejo pozitivne rezultate: Mercator povišuje svoj tržni delež, predvsem pa raste prodaja v vseh prenovljenih in osveženih trgovinah," so zapisali in dodali, da so velika vlaganja v konkurenčnost imela za posledico tudi znižanje dobičkonosnosti. Ob tem so zagotovili, da bodo tudi v prihodnje redno plačevali zaposlenim, dobaviteljem, bankam upnicam in državam, v katerih poslujejo.

1. Prijatelj je zaposlen v Mercatorju. Pravi, da s prenavljanjem izčrpavajo Mercator. Ne vem kok je kaj na tem.

2. Me lahko naučite kako redno plačevati vse svoje obveznosti, če ne zaslužim dovolj? V mercatorju to očitno znajo :)
mandan
# 26.04.2017 ob 10:22
V novem mestu so zgradili novi objekt Mercator, ki je postavljen sicer na dobri lokaciji, vendar postavljen z trgovinami tako da nima ne repa ne glave, popolnoma nepraktičen.

Toda zanimivo, ni njihov, dajejo najemnino.

Njihov objekt tudi na super lokaciji pa so zapustili, propada, oziroma raje plačujejo najemnino kot da bi posodobili super zasnovan stari objekt.

ni kaj, posel stoletja.
apollo11
# 26.04.2017 ob 12:25
Problem je, ker ljudje si pod Mercatorjem še vedno predstavljajo močnega trgovca., kakršen je bil pred 10 leti, ko je imel 55% tržni delež in ko je vso ostalo slovensko konkurenco pokupil, diskontarji so bili na začetku in mali, spar pa tudi ni bil še tako agresiven.

Danes v 2017 je Mercator močno upešan trgovec v izredno slabi kondiciji, tržni delež mu je konkurenca zbila za polovico, ostal je s to veliko infrastrukturo trgovin ( v Sloveniji ima Mercator ca 1500 poslovalnic, agresivni Hofer jih ima okoli 80 ) in veliko število zaposlenimi. In kako se je Mercator spopadel s padcem tržnega deleža? Je kaj ljudi odpustl? Ma nič od nič.
Ljudje tudi radi pozabljajo da je Mercator zadnjih 5 let pred prodajo ( od leta 2009 naprej ), vsako leto delal izgubo, npr samo v 2014 je naredil 45 milijonov Eur minusa. Torej 5 let negativnega poslovanja, 1,7 milijard dolga do bank in dobaviteljev...In potem se sprašujete zakaj Mercatorja ni želela kupiti nobena druga trgovka veriga, razen Agrokorja ki je bil edini kupec. Nihče ga ni želel kupiti 2014, ker so tujci že tedaj vedeli tisto, česar mi ne želimo priznati in si pred tem zatiskamo oči. Oni so vedeli da je Mercator staro železo, zapufana firma z grozljivimi trendi v zadnjih letih ( padanje tržnega deleža, non stop negativno poslovanje, ogromna zadolženost družbe ),ki ga je konkurenca konkretno sklatila s prestola.

In danes ni nič drugače. Mercator je staro železo, zapufana firma s padajočim tržnim deležem. Lahko preživijo, ampak ne s takšno mrežo. Mercator nikoli več ne bo number1.
dunbar
# 26.04.2017 ob 11:25
V terjatvah do Agrokorja se skrivajo neplačane najemnine KONZUMA, ki so ga naselili v Merkatorjeve centre na Hrvaškem....

Precej bedno vse skupaj, firmo bodo izčrpavali do onemoglosti. Poznam strah zaposlenih (tudi poslovodje večjega centra) pred prodajo in dogaja se točno to, kar so predvidevali....
seeblue123
# 26.04.2017 ob 11:19
@Beten: Sicer pa velik demanti izjave, da se povišuje tržni delež. Se ne, ampak ravno nasprotno - drastično pada.

MMC-jevi novinarji niso pripravljeni plačati naročnine za tuje agencije, ki raziskujejo tržni delež trgovcev po celi Evropi in tudi Sloveniji. Eaje objavlajo PR podatke Mercatorja in njihovih lobistov, ki so jih lansirali v medije.
Valerija
# 26.04.2017 ob 10:16
Mercatorju v letu 2016 padli prihodki, sklenili so ga z 72,7 milijona evrov izgube

upam, da nam je vsem jasno, da so v to izgubo napihnili nekaj Agrokorjevih dolgov potem, ko so se pojavile govorice o možnosti odkupa?

kar želim povedati: tu je znova skritih nekaj milijončkov, ki bi se jih določeni posamezniki radi znebili.

saj nam je to vsem jasno, kajne?
Banban
# 26.04.2017 ob 11:26
In Luka Mesec bi to blazno firmo rad spravil pod državno krillo.
royayers
# 26.04.2017 ob 11:23
Mercator povišuje svoj tržni delež, predvsem pa raste prodaja v vseh prenovljenih in osveženih trgovinah,"

To enostavno ni res, to je laž! Ze od leta 2009 Mercatorju pada, in bo padal se naprej. Krepijo se diskonterji, ne pa Mercator.
Yanez
# 26.04.2017 ob 10:46
Pred par dnevi sem zadnjič kupil meso v Mercatorju. Niti ni bilo poceni, ko se je pa peklo, pa je imelo takšen vonj, da enostavno ni bilo za jesti.
Žal grem naslednjič raje v Hofer ali Lidl. Pa še ceneje bo...
ohinah
# 26.04.2017 ob 10:41
Naš vrli slovenski manager pa ja raje prej odstopil, kao zaradi mahinacij in krize v Agrokorju.
kotzi
# 26.04.2017 ob 10:35
haha..nekonkurencen je ...dokler ni bilo lidla,hoferja..in ko se je tut spar zacel agresivn o sirit..je postal res vreca brez dna...ljudje obuzujejo diskonte..spat..tezko bo
Dajo
# 26.04.2017 ob 10:23
Ja ne vem kaj se čaka z nakupom, Hrvati ga bodo popolnoma uničili.
Predrag, prerazkošen, kvaliteta ni boljša od drugih, delajo se norca iz revežev s pikicami, ne zavijam v njega razen v Intersport.
Binder Dandet
# 26.04.2017 ob 10:25
@Skippy:
Se povsem strinjam s poanto okoli nizke dodane vrednosti. 18.000 je nekje na 50% povprečne slovenske. Sam tule sem konkretno zahebal.:) Hitel sem in sem vzel za bruto bruto 18000, ne pa 1500, ker spletni izračun računa mesečno plačo (18.000 bruto bruto mesečno pa je seveda "komaj" 7.000 neto).:)

EDIT mojega zgornjega posta:

18.000 bruto bruto letno pokrije ~880€ neto / mesec.
S1026146
# 26.04.2017 ob 15:51
V Mercator nikoli ne grem rad, ker so trgovine ena navadna beznica, starim trgovkam je pa tako ali tako že težko reči dober dan, brez da nebi vmes vsaj enkrat vzdihnila oh kako je težko življenje.
Da ne omenjam, tistih trgovk, ko sem drugi v vrsti ona se pa spomni še potegnit 20 minutni pogovor s sosedovo Jožico o vrtnariji, penziji in osmrtnicah v cajtngah.
In ne, to sranje je samo v Mercatorju. Ne v Šparu, ne v Lidlu, ne v Hoferju... samo tu.
roCkY
# 26.04.2017 ob 12:37
Po kakšnih cenah Merkator "kupuje" robo iz Agrokor koncerna in po kakih Konzum?

Se bojim, da je vse skupaj en konkreten marketinški spin in izčrpavanje Merkatorja.
HR robe, ki je menjala sovensko je na policah toliko, da je marsikdo že menjal trgovca.
otto bizantiski
# 26.04.2017 ob 10:50
Potrebovali bi Komisijo po vzoru KPK , ki bi preverjala kateri državljani ne kupujejo v NAŠEM Merkatorju. (poročilo bi moralo biti predstavljeno vsako leto) .
Vsi nacionalni interestniki bi namesto davkoplačevalskega denarja raje svoje denar namenjajali v Merkator.
Smrt fašizmi, svoboda merkatorju.
tupamaross
# 26.04.2017 ob 10:41
Pri Mercatorju moramo biti realni. Prodaja je morala biti
realizirana, ker Marcator kot tak nikakor ne bi bil sposoben
konkurirati največjim svetovnim trgovcem.

In, kaj sedaj? Resnično ne vidim nobenega izhoda. Vsaj
za zaposlene v Mercatorju ne.

Normalno in človeško je, da smo navezani na Mercator,
vendar država niti more niti sme vrniti si Mercator, ker bi to
za njo bil samomor, saj bi Mercator dnevno "proizvajal"
izgubo od okrog enega milijona EUR.

Preprosto, sem prepričan, da bi škoda bila ne nadoknadivo
višja od koristi. Upoštevajmo še dejstvo, da so vse poljščine
to leto uničene skoraj zaradi pozebe, kar se zna zgoditi tudi
v naslednjih letih, bi po tem rabili Mercator samo zaradi uvoza
tujih poljščin, sadja in zelenjave in drugih prehrambenih.
k500
# 26.04.2017 ob 11:27
poslanci so sprejeli zakon za zaščito Mercatorja, za bat se je, da sedaj ne prejmejo še zakona za pokrivanje izgub mercatorju, glede na to, da še vedno mislijo, da je mercator slovenska firma.
Mindmaster
# 26.04.2017 ob 11:09
Kaksno nicvredno podjetje je ta Mercator. Predlani so imeli dodano vrednost na zaposlenega 23200 evrov. Povprecje velikih druzb za to panogo je bilo 30700 evrov. In letos jim je dodana vrednost padla za 22%.

Privatizacija deluje. Slabo podjetje je hrvaski problem. Slovenci zaradi tega ne boste lacni.
tekkknommc
# 26.04.2017 ob 14:01
spoštovani komentatorji,

lep vas prosim, naj mi nekdo, meni, na področju ekonomije navadnemu butalcu, sicer z visoko izobrazbo (univ.dipl.ing.el.), in ki razumem zgolj gospodinjsko in družinsko ekonomijo razloži, kako je lahko podjetje, katerokoli pač že, ni nujno, da je to mercator, ki ga sicer zelo cenim, lahko stabilno, ob ca 80 milijonski izgubi !!!, v čem je tukaj poanta, ali sem jaz popolna budala, ali pa je g. Čižmić en navaden šalabajzer, ki se dela norca iz svoje okolice, prosim lepo, naj mi to nekdo razloži. hvala vam.
uizzi
# 26.04.2017 ob 11:17
126.000€/na zaposlenega???

O moj bog!!! Mi lahko v trenutku zapremo, če pademo tako nizko!
politik kritik
# 26.04.2017 ob 11:13
Kmalu bo prisel dan ko tudi Mercator nebo vec mogel placevati dobaviteljev... Posledica slabega trzenja, izcrpavanja, korupcije itd.
veza
# 26.04.2017 ob 14:29
Če pa malo pomislimo, uni, ki je odstopil pred kratkim kot presednik uprave Mercatorja, ta je že vedel, koliko je ura!
Optimist99
# 26.04.2017 ob 13:21
Naj propade. Mercator je unicil ogromno podjetij. Pa naj se sam propade. Se trgovska znamka ima zdaj slab imidz. Kdo se kupuje v tem srotu?
veza
# 26.04.2017 ob 12:25
med krivci za nižje prihodke pa navajajo še nov zakon na Hrvaškem in usklajevanje z mednarodnimi računovodskimi standardi, zaradi česar so morali oblikovati dodatne slabitve terjatev do Agrokorjevih družb v višini 46 milijonov evrov.

v tem grmu tiči zajec...
NoriProfesor
# 26.04.2017 ob 12:10
Dodana vrednost 18.200 evrov na zaposlenega.

Za začetek si osvežimo znanje, kako sploh izračunamo dodano vrednost na zaposlenega. Vzamem vse poslovne prihodke, od katerih odštejem vse moje stroške za material ali blaga, stroške dobaviteljem storitev ter druge poslovne odhodke (recimo subvencije, dotacije, regresi, kompenzacije, premije in podobni prihodki). Rezultat, ki mi ostane, predstavlja tisto, kar lahko porabim za stroške dela zaposlenih, amortizacijo, odpise vrednosti ter – če še kaj ostane – dobiček. To osveževanje znanja je potrebno, da mi ne bi kdo o tem, kako je dodana vrednost na zaposlenega taka kot je zato, ker da je veliko odplačevanja dolgov.

In kaj pomeni 18.200 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. Če bi vso to vsoto namenili zgolj za kritje stroškov dela zaposlenih, potem to pomeni 1.177,15 evrov bruto plače na mesec, 100 evrov mesečno zraven za malico in prevoz in 600 evrov letnega regresa. 1.177,15 evrov bruto pomeni 814,32 evrov neto v decembru 2016. Seveda, povprečje, tako kot je povprečno izplačana starostna pokojnina v decembru 2016 znaša 612,64. In vem, da se bo zopet kričalo o »ničvrednosti« povprečja, za primerljavo pa je dovolj dobro.
mile952
# 26.04.2017 ob 11:53
Agrokor izčrpava Mercator vsem na očeh. Preko transfernih cen lahko dela kar hoče, pa naj naši gumpci postavijo kateregakoli politkomisarja, da bo ugotavljal kako Agrokor nateguje Mercator in celo Slovenijo. Mislim, da bi morali takoj prodajo razveljaviti zaradi korupcije, ker mislim, da se nihče ne zaveda, koliko bo tole stalo na koncu, ko bodo Hrvati Agrokor likvidirali, preimenovali, vmes izčrpali Mercator do onemoglosti, delavci Mercatorja in dobavitelji bodo pa ostali z dolgimi nosovi. Kdor misli da bo drugače je popolni idiot. Pa oni so čarovniki, nategnejo slovenske dobavitelje za 40 milijonov EUR-ov, odpišejo v svojo korist nadaljnjih 40 milijonov EUR-ov, ki jih je odpisal Mercator v korist Agrokorja, koliko pa Hrvati pokasirajo na račun previsokih cen izdelkov, ki jih prodajajo Mercatorju, potem ko so vrgli ven slovenske dobavitelje pa raje ne ugibam. Stvar je jasna, Gre za nateg 100 in več milijonov EUR-ov na leto, brez izgube, ki so jo s slabimi odločitvami naredili Hrvati sami v Mercatorju. Oni računajo, da bodo v 2 do 3 letih naredili škode Sloveniji kakšne pol milijarde EUR-ov, paotem pa bodo lahko mrliča pustili Sloveniji naj ga rešuje.

Mislim, da je potrebno najprej pričeti pisati obtožnice za odgovorne, ki so ta posel sklenili. Brez tega se ustvarjanje škodljivih odločitev za Slovenijo ne bo nehalo. Te hijene preveč pokasirajo v svoje žepe, da bi nehale s to škodljivo dejavnostjo same.
Skippy
# 26.04.2017 ob 10:16
@Binder Dandet
in ljudem ni jasno, od kod takšne plače in mislijo, da je trgovina ne vem kakšen posel ...
Jon
# 26.04.2017 ob 19:18
Kolk izgube moraš imeti da si nestabilen? Kolk moraš zamujat s plačili, da ne izpolnjuješ obveznosti do dobaviteljev. Kolk neresnic moraš povedat da lažeš?
d1
# 26.04.2017 ob 17:46
Se spomnim kako je Mercator plačeval gradnjo svojih centrov za časa velikega razcveta, ko ga je vodil še sam Zoran veliki.
Na fajn stisnjeno ceno je ob koncu zahteval še dodatni 10% popust, velik del pogodbene vrednosti pa so plačali v kar s svojih bonih. lahko se tako it posel, ko pa imaš vse do samega političnega vrha države za sabo, ki vse to podpirajo.In zgleda, da še zdaj glede na to da sprejemajo posebne zakone za zaščito mercatorja. Cele industrije, ki dejansko kaj ustvarjajo in kjer dejansko obstaja neko znanje je politika pustila propasti...zaščitili pa bodo trgovca!
AM
# 26.04.2017 ob 13:47
"Čizmić ob Mercatorjevi 78-milijonski izgubi: Mercator je stabilno podjetje"

Mislim, da je stabilna predvsem njegova visoka plača.
odzajcatč
# 26.04.2017 ob 13:14
...jaz se raje peljem 5 km, kakor da bi stopil v Mercator, ki je 400 m stran...pa čeprav grem samo en pir kupit....
tupamaross
# 26.04.2017 ob 12:55
Amigo,
vem. Vendar Mercatorja nočem več videti v naši lasti, ker
bo uničil v prvi vrstu upokojence in sploh socialo, po tem
pa še celo državo.
Valentin57
# 26.04.2017 ob 12:16
Bojim se, da nas bo zaradi lex Mercatorja še bolela glava, ko nas bo lastnik (ali kakšna banka) tožil zaradi nezmožnosti razpolaganja s svojo lastnino.
Ampak Počivalšek in Cerar bosta takrat že bog ve kje in nihče ne bo kriv.
April1699
# 26.04.2017 ob 11:53
Kdo bo "politkomisar" oz kot pravi Cerar izkušen človek? Zagotovo ima minister Počivavšek v mislih Zemljariča, Kocijančiča ali pa mogoče Isajloviča (podpora SD zagotovljena)!
tupamaross
# 26.04.2017 ob 18:56
Ja, dragi Veza,
verjetno je res tako. Če si v stalnem minusu, ki se iz leta
v leto povečuje in tvoj dolg do bank nenehno raste, res
zna biti, da si tem bolj stabilen.

To je nekaj podobno bolniku, ki se mu tik pred smrtjo
"zdravstveno stanje stabilizira."

V poročilih so povedali, da je Mercatorjev trenutno dolg do
bank 805 milijonov, kar ni veliko, glede na dejstvo, da je
Mercator prodan za 600 milijonov.
Kazalo