Gospodarstvo

Poudarki

  • S sprejemom zakona se mudi, da Agrokorja ne bi reševali z izčrpavanjem Mercatorja.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 37 glasov Ocenite to novico!
Mercator
Ali je Agrokor že negativno vplival na poslovanje slovenske družbe, bi lahko razkrili rezultati poslovanja v lanskem letu, ki jih bo Mercator predvidoma objavil kmalu. Foto: BoBo
VIDEO
Poslanci potrdili zakon z...

Dodaj v

Poslanci sprejeli zakon za zaščito Mercatorja

Želijo preprečiti izčrpavanje
25. april 2017 ob 08:18,
zadnji poseg: 25. april 2017 ob 19:15
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

Državni zbor je s 47 glasovi za in 20 proti sprejel zakon o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za državo, s katerim vlada želi zaščititi Mercator.

"V tem primeru varujemo slovensko podjetje Mercator v odnosu do večinskega lastnika Agrokorja, ki je v težavah," je ob obravnavi predloga zakona na seji matičnega odbora DZ-ja za gospodarstvo pojasnil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Vlada bo lahko z uveljavitvijo zakona v družbo sistemskega pomena v primeru, ko je večinski lastnik družbe v postopku zaradi insolventnosti, poslala začasnega izrednega člana uprave. Ta bi moral družbo nato ščititi pred denarnimi in blagovnimi tokovi v korist večinskega lastnika, ne bo pa se smel vpletati v redno poslovanje. Družba sistemskega pomena pa je opredeljena tako, da je zakon dejansko "napisan" za Mercator.

Premier Miro Cerar je pred koalicijskim vrhom ocenil, da je predlog zakona v trenutnem položaju smiseln in primeren ukrep, ki je tudi strokovno utemeljen. Cerar je tako prepričan, da je morala država glede na položaj v Agrokorju storiti ta prvi korak, da "ne bi prišlo do izčrpavanja Mercatorja na račun Agrokorja".

Izredni pooblaščenec hrvaške vlade Ante Ramljak je objavil, da je Agrokor za svetovalca za prestrukturiranje podjetja izbral agencijo AlixPartners iz New Yorka. Gre za eno izmed petih največjih podjetij na svetu, ki se ukvarjajo s takšnimi težavami, kot jih ima hrvaški koncern. Njihovi finančni strokovnjaki so že prispeli v Zagreb, pričakujejo pa, da bodo proces prestrukturiranja Agrokorja končali v letu dni.

SDS in NSi: Neustaven poseg v lastnino
Predlaganemu zakonu so nasprotovali v NSi-ju in SDS-u, saj so mnenja, da zakon predstavlja poseg v zasebno lastnino in je kot tak neustaven. Poslanec SDS-a Matej Pogačnik pa je ob tem dejal, da trenutna zakonodaja o gospodarskih službah dovolj dobro ščiti gospodarske družbe pred obvladujočimi družbami.

Po mnenju koalicijskih poslancev pa je predlagani zakon potreben in tudi ni neustaven, saj so sledili pojasnilu ministra Počivalška, da je poseg v zasebno lastnino minimalen in kot tak ni neustaven. "Naša ustava posredno priznava, da ima svoboda meje in da zasebni podjetniški pokusi v imenu iskanja dobička ne smejo povoziti interesa javnosti," je dejal poslanec SD-ja Jan Škoberne.

Poslancem ZL-ja se zdi zakon nepotreben, a mu niso nasprotovali. "Gre za promocijsko potezo vlade, ki si želi oprati roke nad izjemno težkim položajem, v katerem se je znašel Mercator," je dejal Matej T. Vatovec. Scenarij je bil namreč jasno zapisan že pri prodaji Mercatorja Agrokorju pred tremi leti, je prepričan Vatovec, ki je dodal, da se je že takrat vedelo za veliko zadolženost hrvaškega kupca.

Ali je Agrokor že negativno vplival na poslovanje Mercatorja?
V besedilu sicer Mercator, ki zaposluje 10.000 ljudi, ni omenjen, vendar je edino slovensko podjetje, ki izpolnjuje merila za družbo sistemskega pomena, to je najmanj ena milijarda evrov letnih prihodkov in najmanj 6.000 zaposlenih na ozemlju Slovenije.

Počivalšek sicer trdi, da je Mercator trenutno normalno delujoče podjetje, njegove besede pa sta potrdila tudi predstavnika dveh dobaviteljev. S sprejetjem zakona pa bodo preprečili sklepanje za Mercator škodljivih poslov Agrokorja. Tako bo prepovedano dajanje garancij, poroštev in posojil, dodaten nadzor pa bo v družbi izvajal izredni član uprave.

Ali je Agrokor že negativno vplival na poslovanje slovenske družbe, pa bi lahko razkrili rezultati poslovanja v lanskem letu, ki jih bo Mercator predvidoma objavil kmalu. Nekateri mediji so že poročali, da so ti slabši od načrtov, vzrok za to pa naj bi bile tudi nekatere poteze in odločitve Agrokorja kot lastnika. Po neuradnih informacijah Dnevnika naj bi izguba presegla 50 milijonov evrov.

Sa. J., L. L.
Prijavi napako
Komentarji
arhitektka
# 25.04.2017 ob 08:41
Pa men sploh ni jasno, zakaj bi država morala reševati nekega trgovca.
Saj bodo trgovine in trgovke prevzeli drugi, drugače pa lahko kruh kupimo tudi drugje. Ni tisti v Mercatorju nič bolj slovenski kot tisti v Sparu.

Ta štos, da dokler rasteš in služiš, si lahko privat, potem te bo pa tako ali tako reševala država ...wtf?
xes
# 25.04.2017 ob 08:33
"V tem primeru varujemo slovensko podjetje Mercator v odnosu do večinskega lastnika Agrokorja, ki je v težavah,"

mercator je glih toliko slovenski kot lidl, hofer, spar, bauhaus ... minister bi pa že moral vedeti.
mirror
# 25.04.2017 ob 08:43
Kot prvo Mercator ni več naš in nimamo več pravice vpliva na njegovo poslovanje . To je podobno, kot če bi nekomu prodal avto. Novi lastnik bi se po pol leta zaletel, jaz pa bi mu plačal škodo. Mercator je trgovec z najvišjimi maržami. Dobavitelji si bodo brez težav izbrali druge trgovce, saj jih imamo več kot dovolj. Raje vprašajte za odgovornost tiste, ki ga niso pustili prodati po 200 evrov za delnico, prodali pa so ga lahko pozneje samo za 80 evrov na delnico. Vendar se mi zdi, da je pri nas še nekaj vplivnih politikov z Mercatorjevimi delnicami v žepu, ki se bojijo propada. Če bi bili lastniki običajni državljani, te zaščite ne bi bilo.
FBR
# 25.04.2017 ob 09:06
Toliko o kapitalizmu :). V resnici ne obstaja.
lordstandish
# 25.04.2017 ob 08:43
smc in sd bi imela še en bankomat zase, nikoli dovolj - zato jim najbolj ustreza socializem: da imajo vse!
svabo
# 25.04.2017 ob 09:07
Norost na kvadrat. Začelo se je že takrat, ko je najbolj nedolžni prodal Mercator košarkarju in ubogemu Šrotu. Takrat je bila zastavljena pot navzdol. Takrat ni nihče od rumenomodrih tulil, da je ima Mercator sistemski pomen (??? kam v ekonomski terminologiji paše ta izraz. Metafora??). Danes pa prodano podjetje v tuji lasti "ščitijo" pred njihovim zakonitim latnikom???? Cerar v svojem balončku priviligijev, ki jih je užival kot "sin" v življenju ni sprejemal nobene resne odločitve. Še tista najbolj osnovna (partnerski odnosi) mu nikakor ne gre, ker ni sposoben ohraniti navadne zveze. Sedaj pa kot pravnik dela neverjetno neumnost. Če bi deloval v okviru koroporativnih standardov, bi kot lastnik NLB-ja posredoval preko nadzornega sveta, da bi v konzorciju bank upnik, ki je reprogramiral Mercatorjeve dolgove bil sprejet sklep, da se imenuje člana uprave za kontrolo poslovanja v skladu z zavezami. To bi lahko storil že napr. takoj, ko so se lani pojavili sumi, da je Agrokor zrel za konkurs. Kar počnepa sedaj je norost. In ponovno igranje z davkoplačevalskih denarjem. Pričakujem, da se bodo v isto vrsto postavili dobaviteljčki, katerim je Agrokor dolžan na desetine milijonov, hkrati pa še danes vozijo blago v Mercator, kjer je predsednik nadzornega sveta (glej ga zlomka) še Vedno Ante Todrorič. Pa kdo ima zdravo pamet za norca? Tako kot za dežjem posije sonce, tako so Hrvati še vedno brez naprezanja nadmudrili Slovenčke.
amigo
# 25.04.2017 ob 08:31
merkator naj bi imel lani 50 milijonov izgube.
misterij1234
# 25.04.2017 ob 10:39
Jok brate odpade ! Ste slišali danes, Slovenci naj bi plačevali najemnine Konzum trgovin Agrokorju Srbiji,BiH,tak predlog je dal pred parlamentu tov.Počivalšek.Oprostite,če tak predlog sprejme večina vladajočih poslancev so to potem izdajalci slovenskega naroda.Strpati enega našega člana v konzorcij Agrokorja,da bo spremljal izčrpavanje Mercatorja je pa res najbolj butalski predlog.Upam, da Ramljak tega ne bo dovolil.
theone
# 25.04.2017 ob 08:22
zgodovina se ponavlja, v privatno firmo lahko vlada nastavi svojega človeka! s tem se evidentno manjša podjetniška pobuda in miselnost, ki pri nas daje kruh celi sloveniji, tudi vladi ki pozablja kdo jo hrani
Lovec
# 25.04.2017 ob 15:43
Živel socializem!

Tovariši združimo se in preženimo sovraga !!!

In zlate ribice plavajo naprej.
apollo11
# 25.04.2017 ob 08:56
Pa koga še sploh zanima ta propadli trgovec Mercator? Mogoče bi politiki lahko videli, da mu niti Slovenci več ne zaupamo, saj vedno manj kupujemo v Mercatroju, tržni delež pa jim pada.

Ta zgodba glede Mercatorja je seveda prenapihjena, podobno kot tista s teranom. Mercator sploh ni zanimiv kot podjetje, je pa zanimiv za politike, ki preko Mercatorja zganjajo populizm in pridobivajo točke.

A 50 M EUR minusa da je Mercator pridelal lani? No, saj to pa ni tako slabo. Hitro ga kupit, potem pa začnemo lahko seštevati letne izgube državne lastnine. Teš 50 M EUR minusa na leto, Mercator 50 M EUR minusa na leto...
Trubadur
# 25.04.2017 ob 09:57
ko so pa prodajali Mercator, je bilo pa vse super fajn... sedaj se nimate več pravice vtikovati v posle, pa če vse Mercatorjeve trgovine zgorijo, delavci pa na cesti ostanejo...
pobrisan
# 25.04.2017 ob 09:25
"V tem primeru varujemo slovensko podjetje Mercator v odnosu do večinskega lastnika Agrokorja, ki je v težavah,"
---------------

Je Počivalšek pozabil, da Mercator ni več slovenski?
lordstandish
# 25.04.2017 ob 09:07
@robin lood

v poslanske klopi jih je izvolilo ljudstvo, niso prišli sami tja
apollo11
# 25.04.2017 ob 09:06
@zozozo

Nekaj je "reševanje" Mercatoraj po politični poti, z nekimi zakoni in predpisi. Nekaj drugega pa je, če bo politka morala zagotoviti denarna sredstva za Mercator. Tega pa ne bo upala narediti. Ta Mercator si ne zasluži niti enega centa davkoplačevalcev, prav tako kot si tega ne zasluži čisto nobeno drugo podjetje.
k500
# 25.04.2017 ob 18:23
Pred poslanci zakon za zaščito Mercatorja

dejte se zresniti že enkrat, mercator je tuja firma. lastnik jo lahko tudi zapre če hoče.

raje se brigajte za slovenske firme, ne pa za tuje.
Homer.
# 25.04.2017 ob 15:36
Pa dobro, a ste res popolnoma iztirili?
Kaj ima država za šariti po Mercatorju v katerem nima nobenega lastništva?!


Največji delničarji družbe so imeli na dan 30.9.2016 v lasti 98,43 % podjetja.
Največji delničarji Država Število delnic Delež
1 Agrokor d.d. Hrvaška 3.621.992 59,47%
2 Agrokor Investments B.V. Nizozemska 1.744.187 28,64%
3 Societe Generale - Splitska banka, d.d, - Client account Hrvaška 385.172 6,32%
4 Addiko Bank, d.d. Hrvaška 173.264 2,84%
5 Zagrebačka Banka d.d. Hrvaška 35.393 0,58%
6 Galić Josip Hrvaška 21.525 0,35%
7 Erste Group Bank AG Avstrija 8.987 0,14%
8 Posojilnica bank Egen Avstrija 2.910 0,05%
9 Banque Pictet and CIE SA Švica 1.107 0,02%
10 Splitska banka d.d.- Ucits client account Hrvaška 953 0,02%

Če že kaj, bi morala država sprejeti zakonodajo, po kateri bi delavci bili prednostno izplačani in dobiti še izplačilo vsaj ene plače na leto zaposlitve v firmi. In to bi seveda moralo veljati za vse firme v Sloveniji........
smajček
# 25.04.2017 ob 14:54
Ah bajži no.. zdaj vas skrbi izčrpavanje merkatorja, ko je že prodan.. prej bi se zato brigali!
MZ
# 25.04.2017 ob 10:25

amigo
# 25.04.2017 ob 08:50

Ne vem, če ste kdaj igrali nogomet. Stil igre moraš pač prilagoditi nasprotniku. Kakor slišim je hrvaška država prevzela vodenje Merkatorja, zato to ni več privatno podjetje. Slovenija je zato v zaščito svojih interesov prisiljena reagirati.


Morda bi namesto nogometa raje gledali dokuemntarno serijo Seconds to disaster, kjer je jasno plasirana misel, da do katastrofe pripelje serija predhodnih nesrečnih dogodkov in napačnih odločitev. In pri vseh naših podjetjih se namerno zavožena politika vodenja in izčrpavanja podjetij pričneta bistveno prej, kot kdo pomisli na prodajo pod ceno.

Naj bi pristojni reagirali takrat, tako pa so raje eni uničevali, drugi mižali, izplen pa so si razdelili.
Robin Lood
# 25.04.2017 ob 09:04
Kot pa vidimo, se veliko ljudi, ki bi morali biti v zaporu, še vedno zadržuje v poslanskih klopeh, ali pa se jih je "kaznovalo" s prejetjem kakšne druge visoke funkcije, kjer sedijo in vlečejo naš denar.
d1
# 25.04.2017 ob 20:34
Merkator ni slovenski ampak je hrvaški! In pika!!!

In ne razumem kako je lahko nek trgovec sistemskega pomena za državo? Politična logika...
Majestic12
# 25.04.2017 ob 20:19
Bo treba zapustit to greznico od države, preden začne množično "ščitit" zasebno lastnino
prusik
# 25.04.2017 ob 19:57
Welcome to Venezuela!
ibisibis
# 25.04.2017 ob 19:26
Samo v razmislek:

"Poslanci sprejeli zakon za zaščito Lidla",
"Poslanci sprejeli zakon za zaščito Hoferja",
"Poslanci sprejeli zakon za zaščito Leclerca"
"Poslanci sprejeli zakon za zaščito Eurospina" in tudi
"Poslanci sprejeli zakon za zaščito SPARA"
Enostavno
# 25.04.2017 ob 14:38
Pred poslanci zakon za zaščito Mercatorja

Ne razumem.Slovenska politika je Mercator prodala.Kaj se zdaj špilajo tukaj???Pa vsak dan na TV .....1000 reklam za Mercator.......
Mercator je hrvaški.
Kaj odločajo v Lj-parlamentu?
To je vmešavanje v notranje zadeve-politiko sosednje države.To je torej protiustavno početje.
sm0ve
# 25.04.2017 ob 10:37
Dokaz, da smo še vedno v socializmu.
PONOS
# 25.04.2017 ob 10:28
LexAgrokor kot lex Mercator je zaščita oziroma nezakonito poleno pred ruskim prevzemom oziroma le krinka za zahodne kolege.
šurda
# 25.04.2017 ob 09:36
svabo
# 25.04.2017 ob 09:07
Odličen komentar, točno tako je bilo !

Sicer pa se bližajo 1 majski prazniki, kjer se bo spet
pokazala VSA LJUBEZEN med Republiko Slovenijo
in sosedo Hrvaško !

Baje se dr: Miro Cerar mlajši predsednik Slovenske vlade
intenzivno uči Madžarščine, da se bo zaposlil kot
vlakovodja na drugem tiru, novem TEŠ6 !
Robin Lood
# 25.04.2017 ob 09:01
Če je Mercator že pred prodajo delal slabo, je za to odgovorna vlada... Ker pa imamo na žalost tak sistem, da vlada nima določenih obrazov in ne poznamo kaznovanja odgovornih v politiki, je pač tako, kot je... Tudi če se bo nekoč ugotovilo, da je neka oseba odgovorna, lahko odgovarja zgolj in samo pred volivci - s tem da ga, ne izvolijo ponovno. To pa vemo, kako se konča - ljudje imajo kratek spomin in z veseljem verjamejo zgodbicam, ki se jih krivci izmislijo, zato da ostanejo pri koritu...
Komisija za ugotavljanje odgovornosti? Ja, če je namen odgovorne dejansko strpati v zapor za maksimalno kazen... Brez tega je sklic komisij še eno politično zapravljanje časa, denarja in mojega, pa še čigavega potrpljenja.
veza
# 25.04.2017 ob 08:43
Nekaj je treba narediti, a dvomim, da bi lahko en član uprave karkoli kontroliral, to je bolj za lepši videz in pomiritev scene!
aless70
# 25.04.2017 ob 20:30
grozljivo
hypatos
# 25.04.2017 ob 20:12
Kupi, kradi, prodaj, kradi, kupi, kradi, prodaj, kradi, kupi, kradi, prodaj, kradi, ...

Ali vidite, kje je problem?

Kupi = 25%
Prodaj = 25%
Kradi = 50%
SpicyWeiner
# 25.04.2017 ob 19:24
In upravljalec bazenov še naprej lepo hara po slovenskemu gospodarstvu in dela samo sranje.
LakZaNohte
# 25.04.2017 ob 16:37
Ja, rešujmo vse. Rešujmo Mercator, pa Mirka Tuša, pa banke pa RKC pa T2...mi lahko, mi imamo. Nas ne bo reševal nihče.
Lovec
# 25.04.2017 ob 15:44
...ali drugače, šefovanje ministra in vlade.
pkorosec
# 25.04.2017 ob 15:12
ko drzava "resuje" neke firme. A vas zanima koncni rezultat tega, a ga ze veste?
Frodoš
# 25.04.2017 ob 19:51
Postopoma bodo tudi naše lastne domove "zaščitili".
bobbek
# 25.04.2017 ob 19:11
Kaj bos reseval,ce ljudje ne gredo vec kupovat v Mercator,ne danes,ne prej?
mostnica
# 25.04.2017 ob 16:24
Potem, ko je "elita" v slogu narodnih izdajalcev prodala za drobiž Mercator Hrvatom, je edina rešitev ta, da vsi iščejo prodajna mesta za slovenske, predvsem kmetijske proizvode pri drugih trgovcih in slovenskih zadrugah!
Seveda pa nas Hrvati po zaslugi "elite" lepo lahko držijo za goltanec. Za bruhat!
smeško 562
# 25.04.2017 ob 15:08
Mercator ni vreden da se ga rešuje. Taki komunistični zakoni pa so sramota za državo.
Mommy_Kitty
# 26.04.2017 ob 06:05
Najprej je potrebno ljudi, ki so vplivale na prodajo Merkatorja zapreti in jim še zakasirati za nastalo denarno škodo, pa ne zato ker je treba rešit eno slovensko firmo, pač pa zato, ker so prodali podjetje enemu drugemu podjetju, ki je samo pravtako pod pragom likvidnosti. To je isto kot pa da bi nekomu, ki je prikovan na posteljo rekel naj slepemu razkaže Triglavske lepote. Zastopim, da vlade po celem svetu prodajajo podjetja, in to niti ni tako slabo, a prodati nekaj nekomu, ki sploh nima svojega denarja in zmožnosti tega potem uspešno upravljat pa je direktno za v kako ustanovo v Ormožu če ne že za pred zid.
Branko3
# 26.04.2017 ob 03:28
S takimi fintami naš državni zbor in politikas nasploh samo zakriva lastno ogovornost za vse hudo, kar se bo v naslednjem obdobju zgodilo z Merkatorjem. Lastniki lahko Merkastor izčrpavajo na zelo sofisticirane načine, predvsem z izstavljanjem napihnjenih račonov za tisoč stvari in storitev. To bi lahko preprećčil samo direktor, ki podpisuje račune in ima pregled nad poslovanjem, zato so le tega najprej odstavili. Torej naš dragi državni zbor, za vas in vse politike velja rek: "kasno stiže marko na kosovo polje".
izo
# 26.04.2017 ob 02:29
"Poslanci sprejeli zakon za zaščito Lidla",
"Poslanci sprejeli zakon za zaščito Hoferja",
"Poslanci sprejeli zakon za zaščito Leclerca"
"Poslanci sprejeli zakon za zaščito Eurospina" in tudi
"Poslanci sprejeli zakon za zaščito SPARA"


že storjeno, ko se spustili zakonske pogoje glede izobrazbe ipd za trgovce. vse po programu..
izo
# 26.04.2017 ob 01:28
In ne razumem kako je lahko nek trgovec sistemskega pomena za državo? Politična logika...

je samo največji zaposljevalec v državi. in zdej se zanimivo, država boji socialne bombe, ni se pa je bala takrat, ko je prodaja merkator 3x bolj zapufanem trgovcu (oz realno se je izkazalo še več danes, kjer rabi nekaj deset miljonov pufa, samo da pokrije mesečno! tekočo likvidnost za plače).
za nastalo sitaucija bi moral nekdo doživljensko (ali pa vsaj 10+ let, ker zunaj ni nobena redkost) v zapor Ker če bi bilo kaj takšne vzgoje (ki jejasnk odraža škodo, ki je bila storjena), bi se vsi vpleteteni v odločanje z javno oz državno lastnino ipd, drugače obnašali.
genniuuss
# 25.04.2017 ob 20:35
tu se pa vidi kolk ta pravih ima denar naložen v Merkatorju,
ni bil zastonj položaj in mesto v politiki.
Valerija
# 25.04.2017 ob 20:35
Raje vprašajte za odgovornost tiste, ki ga niso pustili prodati po 200 evrov za delnico, prodali pa so ga lahko pozneje samo za 80 evrov na delnico.

kupec je bil v obeh primerih isti.
razloži nam, kako bi Agrokor zdržal tako dolgo, če bi za Mercator plačal trikrat več. misliš, da bi mu potem uspelo, ali kaj?
furs
# 25.04.2017 ob 13:28
Kako pa kaj kaže z zakonom proti izčrpavanju in izkoriščanju zaposlenih v Mercatorju?
PONOS
# 25.04.2017 ob 10:36
amigo Agrokor ima upnike največji so Rusi ruske banke .Hrvaška lahko samo poplača dolg če želi obdržat Agrokor in ga ksdneje proda.Rusi prek Agrokorja želijo podreti na EU trg Agrokor je več kot le trgovina je tudi proizvodnja z visoko kakovostjo Rusi imajo brez gmo hrano nimajo pa predelovalne industrije v EU.No južni slovani smo jim dali to.možnost sedaj.
Katalena
# 25.04.2017 ob 08:51
Same! barabe ,lopovi,tajkuni.....dajte ze enkrat skinit merkator ....vecino njihovih proizvodov...in bogi ljudje ki delajo v merkatorju iskoriscevanje zaposlenih....
mostnica
# 26.04.2017 ob 07:06
T.i. sistemsko podjetje, izredno važno za slovensko ekonomijo, je "elita" pod ceno prodala Hrvatom! Kaj naj Slovenci naredijo s temi narodnimi izdajalci?
Kazalo