Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.5 od 19 glasov Ocenite to novico!
Konzum
Konzum dobaviteljev že dlje časa ne plačuje. Foto: EPA

Dodaj v

Slovenski dobavitelji imajo najmanj 40 milijonov evrov terjatev do Agrokorja

Konzum že dlje časa ne plačuje
18. april 2017 ob 16:44
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovenski dobavitelji Agrokorjeve verige Konzum želijo izvedeti, kako bodo njihove terjatve poplačane tudi po uveljavitvi t. i. zakona lex Agrokor in kako bodo poslovali v prihodnje.

Po sestanku odbora dobaviteljev Agrokorjevi mreži Konzum, ki za razliko od Mercatorja že nekaj časa blaga dobaviteljem ne plačuje, je znana prva groba ocena skupnih terjatev. "Za zdaj je to okoli 40 milijonov evrov, vendar še vsi podatki niso zbrani, ker tu ne gre samo za živilsko industrijo, ampak tudi za širše," je izjavil predsednik odbora slovenskih upnikov-dobaviteljev, ki prodajajo v Agrokor, Izidor Krivec.

Prva naloga, ki so si jo slovenski dobavitelji Agrokorja zastavili, je prebiti informacijsko blokado. V tem ali v začetku prihodnjega tedna želijo vzpostaviti stik z novim upraviteljem Agrokorja in predsednico odbora hrvaških dobaviteljev. "Da pač dobimo več informacij, ker je zelo pomembno, ne samo, kako bomo poplačani za nazaj, ampak kako delati tudi v prihodnje," je pojasnil Krivec.

Zakon za reševanje Agrokorja, t. i. lex Agrokor glede tega ni jasen. Tako slovenski dobavitelji ne vedo, kako bo s terjatvami, nastalimi po uvedbi zakona, ki je zamrznil vse obstoječe terjatve in predvideva prednostno poplačilo bank, medtem ko poplačilo dobaviteljev po tem datumu ni natančno določeno. Preveriti želijo, ali držijo govorice, da bodo imeli hrvaški dobavitelji prednost pred drugimi. Za pomoč pri reševanju te problematike so se obrnili na Gospodarsko zbornico in slovensko veleposlaništvo na Hrvaškem, če bo treba, bodo zaprosili, da se vključijo tudi banke.

Jernejka Drolec, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
sosman
# 18.04.2017 ob 16:57
Država si bo izmislila reševanje podjetij, tudi po tem, ko so bila slabo prodana in več nismo njihovi lastniki. Only in Slovenia.
FancyBoy
# 18.04.2017 ob 17:08
Do zadnjega centa bodo dobili povrnjeno.

Aja pardon, s Hrvati imajo opravka.
cvicek
# 18.04.2017 ob 16:58
Odkupit terjatve upnikov nato pa zablokirat račune Agrokorju, dokler terjatve niso poplačane ali pa da se Mercator odkupi nazaj. Ne pa da se nam smejejo v fris.
WAITAPU
# 18.04.2017 ob 17:50
Spet bo priljubljen hrvaški odgovor: Ne priznajemo!
cepc
# 18.04.2017 ob 17:57
Sej ni čudn,da so se hvalili,da s slovenskimi dobavitelji poslujejo odlično.Itak,sej je zaston
Srečni Luka
# 18.04.2017 ob 17:46
Podobna zgodba, kot Zoranove Stožce, kjer so opeharili podizvajalce. Ne razumem ljudi, ki po (prvem) neplačilu ne ustavijo dobave ali prenehajo z delom.
viljam_s
# 18.04.2017 ob 17:29
Ne razumem v čem je problem. Dobaviš robo - ne dobiš plačila - drugič je ne dobaviš več. Nepošteno poslovanje - ni problem pač ignoriraš takega udeleženca na trgu.
Enako se je zgodilo Jankoviču ko so mu dali košarico nekaj mesecev pred Eurobasketom ko mu je glavni izvajalec na Tivolski škatli odstopil, ker je ugotovil da JZ ne plačuje izvajalcem storitev in da denarja za izvedeno nikoli ne bo videl. Tako se je potrebno lotiti takih zahojenih balkancev.
apollo11
# 18.04.2017 ob 17:31
Saj vsi vedo da takšnega dolga kot ga je ustvaril Agrokor ( 6-7 milijard evrov ) ni mogoče na noben način poplačati. Tega denarja enostavno ni. Potrebni bodo veliki odpisi.
hypatos
# 18.04.2017 ob 17:07
Slovenija je pa res kot Butale... ali se podjetja prodajo veliko pod ceno (seveda ob določenih provizijah za vpletene; sistemska korupcija torej), ali pa kupcem, ki hitro zaidejo v težave ali celo propadejo.

Človek dobi občutek, da se nam vsi posmehujejo in se iz nas norčujejo. Zgkeda, da smo kot Krvavec na starem monopoliju... nihče ga v resnici nole, kdor pa ga že kupi, se ga želi potem čim prej znebiti...
Bivši uporabnik
# 18.04.2017 ob 17:37
Koliko našega denarja je že odplavalo po Savi, najprej v Beograd, sedaj pa proti Hrvaški. Ni čudno, da nič nimamo, ko nam tujci kradejo denar, seveda poleg naših socialističnih tajkunov. Zaradi nesposobnih, sicer pa dobro plačanih uradnikov nam bodo Hrvati pobrali vse
crnuskagmajna
# 18.04.2017 ob 20:05
Kako delati v prihodnje? WTF? Pa kaj je z vami Slovenci? Sej ni čudno, da smo tam kjer smo ker ste g**pi! Osel gre samo enkrat na led. Slovenec vsaki dan!

Ko mi enkrat nisi plačal storitve ali blaga, je najinega biznisa konec, za vedno!
ajvard
# 18.04.2017 ob 18:18
že več kot 30 let sem dejaven kot podjetnik.
tudi mene so že nategnili.

vsekakor pa nisem osel. ko se enkrat ne plača, ni več dobave in je takojšnja izvršba.

to je edini recept. deluje v švici, avstriji, nemčiji...ne vem, zakaj ne bi pri nas.
karlo6
# 18.04.2017 ob 17:45
Dobaviteljem lahko svetujem le to da nikoli ne bodo poplačani, vsaj v celoti ne. tako da naj začnejo počasi razmišljati o prekinitvi dobave.
piš
# 18.04.2017 ob 19:14
Brez veze, da so trgovke na kasi. Po mojem lahko mirno nesemo brez plačat. Ker plačali bomo to - tako ali tako - kasneje ...
Bivši uporabnik
# 18.04.2017 ob 18:21
Slovenski dobavitelji Agrokorjeve verige Konzum želijo izvedeti, kako bodo njihove terjatve poplačane tudi po uveljavitvi t. i. zakona lex Agrokor

Kakšno čudno vprašanje: njihove terjatve bodo poplačali hrvaški davkoplačevalci, tako kot smo slovenski davkoplačevalci poplačali terjatve varčevalcev Ljubljanske Banke in odškodnine prebrisanim.

/ sarkazem off
Arnolfus
# 18.04.2017 ob 17:45
Že?
V dveh letih že 40 milijonov? Še dve leti, pa pol fabrk pri nas zaprejo.
kotzi
# 18.04.2017 ob 17:04
kaj pa lex Litostroj..k niso placano prispevki delavcev...torej
MatjazP
# 18.04.2017 ob 18:37
Prodajmo še Telekom, nlb in kar je še ostalo...
Potem prodajmo še Triglav, Bled, Piranski zaliv, prodajmo
Ljubljano in Maribor,
prodajmo njive in gozdove,
prodajmo otroke in žene
in bomo srečni, zadovoljni
H L A P C I.
urosh444
# 18.04.2017 ob 16:56
Faktoring družbe, ki jih je vsepovprek preveč, si verjetno ne upajo odkupovat teh terjatev? Predvidevam.
mile952
# 18.04.2017 ob 19:00
Žal, Hrvati so nas spet še enkrat nasamarili. Kdor še pošilja blago v Konzum je znorel. Slovenski dobavitelji ne bodo dobili ničesar. vsaj to jim mora biti jasno. Mislim da je potrebno Mercator vzeti Agrokorju, pozapreti tiste, ki so ga Hrvatom šenkali, poiskati kje se nahajajo podkupnine, ki so jih ti modeli za izvedbo te katastrofe dobili in narediti popolno inventuro kaj dejansko se v Mercatorju dogaja. Sploh ne verjamem, da je situacija takšna kot trdi NS Mercatorja. Mislim, da je že prišlo do izčrpavanja in bo Slovenija na koncu dobila po smrčku tudi zaradi finančne luknje, ki so jo (jo še bodo) Hrvati skopali tudi v Mercatorju.
Frankie2010
# 18.04.2017 ob 17:54
Če Agrokor ne bo plačal, naj jih plača Slovenija, s tem, da vse prej predloži ESČP, in sicer iz denarja, ki bi ga morala izplačati varčevalcem LB filijala Zagreb. Mislim, da bo ESČP potrdil, da Slovenija to lahko naredi, saj je Hrvaška z lex Agrokor preprečila izterjavo Agrokorja.
Plavix
# 18.04.2017 ob 20:25
Rtvrtv# 18.04.2017 ob 19:14
Leta 91 so govorili: koliko denarja bi slovenija imela če ga ne bi dajali v beograd, vojsko, komunistom..... Postali bi švica, druga švica. Rezultat je tu.


Pa saj Slovenija je dejansko bogata država!! Poglej koliko so pokradli, koliko bank smo dokapitalizirali, 70 miljard €vrov so levaki pospravili v davčne oaze (ja levaki!, med njimi tudi Cerar in Mramor, ste že pozabili na tiste dokumente? ...verjetno ste res, zato jih pa vedno znova volite!), 70 miljard €vrov, veš koliko je to?! In ves ta preplačan material v slovenskih bolnišnicah ... - in nihče ni kaznovan!? Prispevek je objavila celo RTV, pa so oddajo ukinili novinarko pa suspendirali! ...ja ama kje ste spontani vstajniki zdaj?! A vse to res ni razlog za revolucijo v Sloveniji?!

Še vedno razmišljam o teh 70 miljarah €vrov v davčnih oazah, ki so še vedno tam, na računih naših socialističnih tajkunov in njihovih prijateljev politikov! Veste koliko 2.tirov je to? Koliko 3.razvojnih osi?! Koliko nadstandarde cstne in železniške infrastrukture? Koliko novih in modernih šol, novih modernih bolnic in vrhunske opreme? Pokojnin? Otroških dokladov?

Kaj je z vami Slovenci?!

Pol vas pa še Hrvati spredaj in zadaj nategujejo in že leta in leta plačujemo neke odškodnine njihovemu narodu.

Kaj je z vami Slovenci?!
Plavix
# 18.04.2017 ob 20:14
Alenka je prodala Mercator po ukazu stricev, ki so jo postavili na vlado! Mercator je bil prodan Hrvatom z razlogom! Oni so hoteli vstop na naš živilski trg. Ampak zakaj Agrokor, ko se je že prej vedelo, da je shiran?
Rekli so, ali nam date Mercator, ali pa zgodba o orožarskih poslih pride v javnost. Levica se je morala odločiti in žrtvovati Mercator! Raje propad in kup brezposelnih nekje v prihodnosti, kot pa, da resnica o mnogih lažeh pride na dan!
tupamaross
# 18.04.2017 ob 20:15
Bilo pa probalo,

bi rekli Hrvatje.
tu in tam
# 18.04.2017 ob 19:38
Pa bo vsaj kakšen od teh dobaviteljev vložil tožbo ali izvršbo ali kaj podobnega...
Da ima vsaj nekaj črno na beleem, da so sodniki zavrnili zahtevek.

Ker sicer bo hrčkast odgovor: saj niso niti probali dobiti denarja nazaj.
nonparel
# 18.04.2017 ob 17:37
...če bo treba, bodo zaprosili, da se vključijo tudi banke.

Ja, ampak samo hrvaške banke, naše, oziroma našo še edino slovensko banko pa pustite pri miru s tem. Mi imamo že čez glavo teh sanacij slovenskih bank z našim denarjem. Mercator je hrvaški, mi z njihovimi dolgovi nimamo nič, sicer pa spoštovani dobavitelji, v vsakem biznisu obstaja vedno nekaj rizika, da za svoje artikle vedno ne dobiš plačila.
hypatos
# 18.04.2017 ob 19:36
Ne vem zakaj vsi tukaj vidite problem v Hrvatih?

Jaz bi prem rekel, da je problem v Slovencih.

Če se pustiš nategovati, si si verjetno sam kriv.
nemesis999
# 18.04.2017 ob 19:35
kar politiki ne vedo,narod ve,od hrčkov ne bodo dobili nič!pa kdaj se bo končala slaboumnost in
naivnost naših politikov?sloveniji s svojo držo delate samo sramoto,namesto da bi naredili narod ponosen na svojo državo.
Rtvrtv
# 18.04.2017 ob 19:17
Vse se bo prodalo.
Na koncu ne bomo imeli nič oprijemljivega, samo dolgove....
mooodeeel
# 18.04.2017 ob 18:35
Slab due diligence...ne prodajaj riskantnim kupcem ce si tega ne mores privoscit. Zelo preprosto.
Labod
# 18.04.2017 ob 18:20
Agrokor bi brez Mercatorja banke ze zdavnaj potisnile v stecaj. S tem ko je Alenka Bratusek podarila Mercator Hrvatom so si Hrvati pridobili kaksno dodatno leto maneverskega prostora. Hrvaski je bila dodeljena cast, da pokupi pol slovenskega gospodarstva predvsem zaradi njihove javne podpore ustastvu. Fasisticna evropska oblast to dobesedno obozuje in tudi vse tezje skriva. Ampak, tudi ustasem bodo na koncu pobrali zlatnino. Slovan je namrec se vedno tretjerazredni clovek cetudi za njihove interese z vsem srcem izdaja in prodaja domovino. Tako, bo tudi Agrokor na koncu v rokah kaksnega tujega multinacionalnega trgovca, kot so v rokah tujcev ze vse njihove domace banke. Za taksne strateske prevzeme se na zahodu hitro najde nacin kako natisniti manjkajoce milijarde. Kot se je zbijala cena Mercatorju bodo sedaj najprej zbijali ceno Agrokorju. Se prej je bilo potrebno izlociti Ruske upnike, ki bi utegnili Agrokor prodati v "napacne" roke. Sicer pa preverite moje pisanje pred prodajo Mercatorja. Vse sem vam do natancnosti napisal kako bo zadeva sla. A zgleda se niste nic naucili. Sedaj hitite prodajati se zadnjo banko,..
Gepard007
# 18.04.2017 ob 18:10
Kdo je že prodal Mercator? Če bi ga sosedova Julka kupila bi bilo boljše!!!
mb128
# 18.04.2017 ob 17:31
Kako bo s terjatvami? A se to ne ve že sedaj?!
Hja, dragi moji dejstva so sledeča. Nekaj boste dobili poplačano za nekaj pa se boste morali obrisati pod nosom. Žal. Lex Agrokor namreč ne služi ničemer drugemu kot temu da beseda stečaj ne bode tako v oči!
grom-instrela
# 18.04.2017 ob 17:24
"želijo izvedeti.....?"
Pa saj že vedo kako stvari tečejo v gangsterski družbi in mafijski državi.

Seveda bodo poplačani. Ko bodo, kolikor bodo in kdor pač bo.
Prav za prav, v dobri balkanski maniri;
še zadovoljni naj bodo, da se lahko vsaj sprašujejo o tem.
In (vsaj za javnost) upajo, da se jim bo prikazala Marija iz Međugorja.

Zakaj za vraga naj nebi bili spet enkrat lopovi težkega kalibra nagrajeni za svoj trdo delo in igranje košarke.
kamnosek
# 18.04.2017 ob 20:22
Butale bodo še naprej filale police Konzumu. Butalci se sicer bojijo, da bi izgubili status najbolj idiotskega naroda na tem planetu.
heristalski166
# 18.04.2017 ob 18:23
torej najbolj da kozum razglasi stečaj in se odpre konzum 2 (napisan na ženo), kot se spodobi za slovensko malo in srednje podjetništvo-motor slovenskega gospodarstva
Rtvrtv
# 18.04.2017 ob 19:14
Leta 91 so govorili: koliko denarja bi slovenija imela če ga ne bi dajali v beograd, vojsko, komunistom..... Postali bi švica, druga švica.
Rezultat je tu.
statist_num
# 18.04.2017 ob 18:47
Bosta Alenka in njen stric, ki jo postavil na položaj, poravnala dolg pa bo stvar hitro rešena.
svabo
# 18.04.2017 ob 18:37
Direktorji oz. poslovodeči podjetij, ki so Agrokorju podarjale blago, so odgovorni za nastalo situacijo. Direktor je tisti, ki odgovarja za rizike. V tem primeru je sodelovanje še toliko bolj nerazumljivo, ker je bilo jasno, da je Agrokor insolventen. Ti isti direktorji pa še danes vozijo blago v Mercator, čeprav je predsednik nadzornega sveta Mercatorja Ante Todorič. Na koncu bodo pa prišli na vlado in izsiljevali za pomoč države. Pohlep se vedno obrestuje če ne drugje pa na koncu pokrijejo izgubo davkoplačevalci ane Izidor Krivec.
RJSlo
# 18.04.2017 ob 18:37
No ja. Baje je Agrokorjev večinski lastnik iz Nizozemske. Vas to na kaj spominja? RTV SLO je posnelka prispevek o poštnih nabirlanikih na Nizozemskem in naprej.
Zoro27
# 18.04.2017 ob 18:18
Kaj mislite?
Spet bodo naši vrli politiki izkoristili priložnost in "pomagali" podjetjem s sredstvi iz proračuna.
Kje ste vstajniki?
tuintam
# 18.04.2017 ob 17:50
Spremeniti lastniške deleže ipd. Deloma mogoče tudi tako, da se v kalkulacije vklopi ali Nuklearka ali dostop do morja.
CtrlDelete
# 18.04.2017 ob 23:55
Jaz že zbiram zamaške za ubogega Todorića!
vzhodnik
# 18.04.2017 ob 22:08
Kupimo nazaj Mercator, za isto toliko kot je Todorič dal zanj. Koliko pa je dal in koliko vložil? Daj je tretjino kupnine in vložil nič, samo kradel!
vzhodnik
# 18.04.2017 ob 22:06
Obrišimo se pod nosom! Tako je to z Hrvati, vsakokrat nas nategnejo, ker se pustimo. Priporočam, da vse gremo na dopust dobrim sosedom in jim še več cvenka odnesemo! Tako je pač, ker smo naivni in se pustimo. Kaj smo od njih še iztržili glede njihovih dolgov???? NIČ! Stara pesem in zmeraj so oni pošteni, mi pa .....?
ForwardThinking
# 18.04.2017 ob 20:16
Kaj je rekel Janša glede Mercatorja in tudi vstopa HR v EU?! Pa ste se mu vsi smejali, pa plačance ...ups "spontane" vstajnike na cesto poslali :D

Tako se je prikrila IN bančna luknja in še mnogi drugi sporni posli socialistične kaviar levice!

Kar volite, to imate! In to si zaslužite! Janša se že ne bi pustil enim Hrvatom!
kapljač
# 19.04.2017 ob 10:15
Cerar se zgovarja na Bratuškovo, češ da je njena vlada zakoličila prodajo Merkatorja in da sam tega več ni mogel preprečit. Ti ubožec.( Kraljevina Jugoslavija se je tudi predala Hitlerju in Musuliniju. Cerkvena Bela garda pa se je celo "prodala" obema in skupno nastopila v mučenju zoper Slovence. No in Titovi partizani se niso "predali niti prodali", četudi so se vsi okoli njih ,( ki imajo še danes "polna usta zgodovine") in danes ne bi prodali "države, ljudi, Merkatorja", ker bi se "Hitlerju " od omenjenih že prej obljubilo. (Janša pa je kriv, ker ni odstopil , ko bi ob nastali aferi moral in je tako na "plano dvignil "Bratuškovo, da je ta lahko izvedla svoj "salto mortale". Oziroma je posledično Bratuškovi, na naslednjih volitvah, ki jih je "povzrokovala" Bratuško va, saj si je "urejala" slużbo, ki ji je bila "izgovorjena" v času njene vlade, v Brüslu, iz nič" nastal "Cerar.) Zato pa takle mamo.
mooodeeel
# 19.04.2017 ob 08:44
Kje je tu nacionalni interes???
CtrlDelete
# 19.04.2017 ob 00:01
https://dnevnik.si/28351
8


"12. avgust 2005 – Takratni premier Janez Janša in državna sekretarka Andrijana Starina Kosem sta se na sestanku s takratnima predsednikom uprave Istrabenza Igorjem Bavčarjem in namestnikom direktorja Pivovarne Laško Boškom Šrotom dogovorila o privatizaciji Kadovega in Sodovega deleža v Mercatorju. Sodeloval naj bi tudi Matjaž Gantar iz KD Group. Janša je sicer po prodaji Mercatorja večkrat zanikal vpletenost sebe ali vlade v ta posel."

http://www.mladina.si/145370/mercator-jansa-pokojnine-in-magisterij/
vzhodnik
# 18.04.2017 ob 22:14
Očitno slepota za grehe JJ ne vidi nič pred sabo in krivi bodo drugi, tudi za tajkune in gotovine. Mar ne ForwardThin??
Kazalo