Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 20 glasov Ocenite to novico!
Agrokor
Na sestanku so izrazili bojazen, da bo sanacija Agrokorja potekala na plečih njegovih hčerinskih družb. Foto: EPA
false
Spomnimo, da je slovenska vlada po vzoru hrvaškega zakona za Agrokor pripravila svoj predlog zakona za zaščito sistemsko pomembnih podjetij, katere cilj je preprečiti večinskemu lastniku delovanje v škodo odvisne družbe, če je ta sistemskega pomena za državo. Foto: BoBo
Agrokor
Koncern Agrokor zaposluje približno 60.000 ljudi, od tega 10.500 v Sloveniji in 12.000 v Srbiji, precej manj pa v BiH-u in Črni gori. Foto: EPA

Slovenija, Srbija, BiH in Črna gora bodo bedeli nad Agrokorjem

Hrvaška vlada ni dobila vabila
19. april 2017 ob 07:01,
zadnji poseg: 19. april 2017 ob 18:29
Beograd - MMC RTV SLO, STA

Na sestanku v Beogradu so se predstavniki vlad Slovenije, Srbije, BiH-a in Črne gore dogovorili o usklajenem delovanju za ohranitev delovnih mest podjetij v lasti močno zadolženega Agrokorja.

"Srbija ne bo dopustila, da bi domača podjetja utrpela škodo zaradi Agrokorja," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug na srečanju uvodoma poudaril srbski premier Aleksandar Vučić. S pomočjo ukrepov srbske vlade, ki je pregledala finančne transakcije podjetij, ki poslujejo v sistemu hrvaškega koncerna Agrokor v Srbiji, bodo zaščitili domača podjetja, je dodal.

Srečanja so se udeležili še srbski minister za trgovino, turizem in telekomunikacije Rasim Ljajić, srbski minister za kmetijstvo in zaščito okolja Branislav Nedimović, slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za zunanjo trgovino in ekonomske odnose BiH-a Mirko Šarović in ministrica za gospodarstvo Črne gore Dragica Sekulić. Predstavnikov Hrvaške na njem ni bilo. Kot je poročal hrvaški poslovni časopis Poslovni dnevnik, hrvaška vlada namreč ni dobila povabila.

Kljub vsemu je hrvaška ministrica za gospodarstvo Martina Dalić udeležencem sporočila, da so Agrokorjeva podjetja v regiji v lasti Agrokorja, da poslujejo normalno in da jih ni zajela kriza, s katero se spopada hrvaški del koncerna. Pričakuje spoštovanje teh lastninskih pravic, kot jih je spoštovala tudi hrvaška vlada pri imenovanju izredne uprave v Agrokorju.

Glede Mercatorja S je Vučić dejal, da ima Srbija neposredno pogodbo s slovenskim Mercatorjem, in ne z Agrokorjem. "To nam daje neke vrste neodvisnost od Agrokorja, smo pa navsezadnje v istem položaju," je zbranim povedal Vučić. Tudi srbski minister Ljajić je potrdil, da ima Srbija zaradi posebnega pravnega statusa Mercatorja S v odnosu do Agrokorja boljši položaj od drugih držav v regiji, so pa težave podobne, zato iščejo skupne rešitve.

Za zaprtimi vrati o nadzoru Agrokorja
Nadaljevanje srečanja je potekalo za zaprtimi vrati, ministri pa so v sprejetih sklepih, ki so jih posredovali z gospodarskega ministrstva, zapisali, da bo vsaka izmed omenjenih držav v skladu s svojo zakonodajo opravila nadzor finančnih in blagovnih tokov podjetij, povezanih z Agrokorjem.

Oblikovali so tudi ministrsko ekipo, ki bo v vsakodnevnem stiku s ciljem izmenjave informacij in sprejemanja skupnih ukrepov za ohranitev delovnih mest, zaščito interesov dobaviteljev in stabilnega poslovanja podjetij v lasti koncerna Agrokor v vsaki izmed omenjenih držav.

Minister Šarović je po sestanku izrazil bojazen, da bo sanacija Agrokorja potekala na plečih njegovih hčerinskih družb. V BiH-u je deset družb, ki so del koncerna, te pa zaposlujejo šest tisoč ljudi. Izpostavil je tudi, da je Slovenija zaradi stanja v Agrokorju pripravila poseben zakon, ki ga bo slovenski parlament po pričakovanjih potrdil v prihodnjih dneh. "V Bosni razmišljamo o posebnem zakonu, vendar bomo morali o tem, glede na to, da je struktura Bosne drugačna od drugih držav, še razpravljati," je dejal.

Lex Mercator
Spomnimo, da je slovenska vlada po vzoru hrvaškega zakona za Agrokor pripravila svoj predlog zakona za zaščito sistemsko pomembnih podjetij, katere cilj je preprečiti večinskemu lastniku delovanje v škodo odvisne družbe, če je ta sistemskega pomena za državo.

Pripravljeni so se tudi srečati s predstavniki hrvaške vlade s ciljem iskanja skupnih rešitev za stabilizacijo celotnega koncerna Agrokor, ki je s skupaj 60 tisoč zaposlenimi v vseh štirih državah velik delodajalec. V Sloveniji zaposluje 10.500 ljudi, v Srbiji 12.000, nekaj manj pa v BiH-u in Črni gori.

VIDEO
Ministri za nadzor Agrokorja in zaščito odvisnih družb
T. J., G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Anar Hija
# 19.04.2017 ob 07:59
A ni Agrokor zasebno podjetje? Kje ste neoliberalci? Zakaj se ne pritožujete, da se država vtika v poslovanje zasebnega?

Dobički vaši, dolgovi naši? Ni več, da naj trg ureja zadeve v gospodarstvu?

Kdaj vam bo končno jasno, da je neoliberalizem nateg, prevara, goljufija? Da je potrebno neoliberalizem prepovedati podobno kot fašizem ali nacizem?

Ljudje, nič se ne bo spremenilo, dokler se ne boste uprli. Tudi OF je bil upor. In ta zgodovinski upor se je zgodil zaradi natanko istih razlogov, kot se dogajajo sedaj: lopovi so se polastili narodovega.

#UPOR ljudje! Potrebno se je začeti organizirati zoper lopove na oblasti!
mihče
# 19.04.2017 ob 09:48
Kaj so sedaj pametni. Ko so prodajali Mercator so točno vedeli, da je Agrokor mnogo prezadolžen. Zdaj bi pa toplo vodo gruntali...
johann
# 19.04.2017 ob 09:07
Kljub vsemu je hrvaška ministrica za gospodarstvo Martina Dalić udeležencem sporočila, da so Agrokorjeva podjetja v regiji v lasti Agrokorja, da poslujejo normalno in da jih ni zajela kriza, s katero se spopada hrvaški del koncerna. Pričakuje spoštovanje teh lastninskih pravic, kot jih je spoštovala tudi hrvaška vlada pri imenovanju izredne uprave v Agrokorju.

Ni problema, gospa ministrica. Ampak Agrokor naj takoj poravna zapadle dolgove za dobavljeno blago, kakor ve in zna.
darkwader
# 19.04.2017 ob 08:19
V kapitalizmu bi si želel več odgovornosti kapitalistov...

Kapitalisti ki ne poznajo ali ignorirajo odgovornost in jih zanima samo in izključno le kratkoročni dobiček, se imenujejo neoliberalisti!
nevem
# 19.04.2017 ob 08:13
Končno. Da enkrat večina sosedov stopi skupaj. In nekaj doseže. Do sedaj je uspevalo Hrvatom "hebati" vsakega posebej. Počasi jih bo spoznala tudi EU. Saj, na primer, arbitražo spodbijajo tudi v primeru Ine. Vsega je enkrat dovolj.
adamus
# 19.04.2017 ob 10:21
Zakaj pa sestankujejo?
Mercatorjevi nadzorniki niso odkrili izčrpavanja družbe

Slovenski dobavitelji imajo najmanj 40 milijonov evrov terjatev do Agrokorja
tole pa niso heci, sam da to ni od včeraj.
Ukrepati bi morali prej!
Sicer pa :
barabe so prodale Mercator še večji barabi.
Zoro27
# 19.04.2017 ob 09:02
A da bi spoštovali njihovo lastnino? Tako kot so leta oni spoštovali podružnice slovenskih podjetij, počitniške kapacitete in podobno. Dobra šala.
nemoremsespomnit
# 19.04.2017 ob 09:48
Po komentarjih sodeč bi predvideval, da se kaj takšnega pri nam enostavno ne more zgoditi...ne v gradbenih firmah, ne v finančnem sektorju...

Izvirni greh je identičen našemu: zakonska dopustitev, da se tako enormni dolgovi sploh lahko nakopičijo. Tem in takšnim "uspešnim podjetnikom" je potrebno stopit na prste še preden se stvari razvijejo do te (Agrokorjeve) mere...
anze82
# 19.04.2017 ob 08:53
dol mi visi za enga trgovca.
amigo
# 19.04.2017 ob 08:06
Država mora reševati turbo kapitalista Todorovića. In to kar v Beogradu. Yugo, yugo, moja tugo.
KLIPAN
# 19.04.2017 ob 08:02
Države se pogovarjajo o Agrokorju, da bodo rešile dobavitelje, njihove družinske člane, zaposlene itd???
Kje ste sedaj desni neoliberlaci, kje je sedaj vaša mantra-"država naj se umakne iz gospodarstva"?????????

Ko je potrebno reševati kar kapitalisti razrušijo država vedno prav pride, a ne?
Jajaja
# 19.04.2017 ob 08:02
Ja ni druge spet mora Beograd probleme reševat :)
KLIPAN
# 19.04.2017 ob 08:48
Kje ste vsi ljubitelji multinacionalk, davčnih oaz, bogataških elitistov, privatizacije.....
Nekam sumljivo tiho ste.
Malo vam je nerodno?
No, tudi meni bi bilo na vašem mestu.
LosAlamos
# 19.04.2017 ob 08:05
KOt sem rekel leta 2009, da je potrebno banke v stečaj poslat in polovit lumpe, ki so dajali nepokrite kredite tako sedaj trdi, da je potrebno Agrokor ali v prisilno poravnavo če pa je zrel za stečaj pa čimprej stečaj pa iz ostankov na novo začet pa tem novim pomagat.
LosAlamos
# 19.04.2017 ob 08:02
Anar Hija
Morda pa so neoliberalci tiho, ker čakajo, da se zgodi prva taka pomoč in bodo navalili s prošnjami za "pomoč" drugih. Kdo bi vedel.
LosAlamos
# 19.04.2017 ob 08:00
Če sprejmejo kakršnokoli "pomoč" pomembnim podjetjem bo to primer prakse, ki ga bodo zahtevala tudi druga podjetja. Vemo kako se po navadi to konča...
JanezNovak
# 19.04.2017 ob 11:35
"Pričakuje spoštovanje teh lastninskih pravic, kot jih je spoštovala tudi hrvaška vlada pri imenovanju izredne uprave v Agrokorju."

Kakšne pravice? Agrokor ni v lasti hrvaške, ampak v lasti bank in dobaviteljev. Če lahko hrvaška uporabi zakon za zaščito, ga lahko tudi ostale države.
Micesar
# 19.04.2017 ob 08:15
Kako mi gre to na živce. Nek megaloman izkoristi kapitalizem, da se nesramno obogati... pri tem uporabi vsa sredstva, ki so na robu zakonitosti, da zadovži, sicer zdravo panogo do te mere, da se sama več ne mora izvleči, čeprav posluje pozitivno. Potem to postane problem vse družbe.... V kapitalizmu bi si želel več odgovornosti kapitalistov...
REsnica
# 19.04.2017 ob 13:25
Todorović, duša poštena kapitslističa, sposobna, vizionarska...pa lepo uživa s polnim trebuhom velikonočnih dobrot. Je tako nesebičen da kljub temu da se valja v kešu moli za preživetje njegovih žrtev.
Bodo že drugi poskrbeli za njegove dolgove in žrtve njegovega kapitalističnega pohlepa.
Dolg je od vseh, dobiček pa na računu kapitalista.

Z udeležbo na volitvah podpirate demokratični kapitalizem ki vam jemlje in daje bogatim. Še socialni transferji kapitalistom niso po volji...vse hočejo zase.
REsnica
# 19.04.2017 ob 13:18
Ko gre za velik kapital se beseda goljufja ne sme uporabit. Gre za težavo....
Adebisi
# 19.04.2017 ob 09:27
Agrokor lahko podobno kot Lehman Brothers povzroči lokalno krizo in propad stotin podjetij.
Hik
# 19.04.2017 ob 09:50
Zoro27
Tako kot so leta oni spoštovali podružnice slovenskih podjetij, počitniške kapacitete in podobno.

Kdo oni? Se mi zdi, da malo mešaš lastnike Agrokorja in hrvaški narod. Saj nisi sam kriv - si pač med tistimi 90 % Slovencev, ki nasedajo medijskim manipulacijam. Ko pa npr. bereš, da je goljufal Volkswagen, pa iz tega zagotovo ne potegneš sklepa, da so goljufali Nemci. Lopovščine hrvaških posameznikov so lopovščine Hrvatov, lopovščine nemških posameznikov pa so lopovščine nemških posameznikov. Pošteno, ali ne?
direstraits
# 19.04.2017 ob 14:01
Pravilno,je treba skupaj stopit pa tem prepotentnim Hrvatarjem, ki so hoteli na umazan in z tujim denarjem obvladati cel Balkan, pa še preko, pokazat, da so razkrinkani, in da jih imamo vsi zadosti.
Na interese Agrokorja so celo uravnavali tečaj Kune.
Mislim, da so sedaj razkrinkani, kot najbolj pokvarjena in lopovska država v EU.
REsnica
# 19.04.2017 ob 13:30
Hrvatov ni, ker so se njihove glavne stranke in posamezniki financirali z dolgovi agrokorja. Nekdo je moral plačat svobodne in demokratične predvolilne aktivnosti...pa še kaj je padlo v žep.
4ndr3j
# 19.04.2017 ob 10:07
Agrokomerc...
Agrokor...
Agro*...
Peter Klepec
# 19.04.2017 ob 08:09
nej naredijo tako kot se dela z Grčijo... države nej dajo denar Agrokorju, da poplača dobavitelje v zameno za ostre ukrepe seveda. recimo zaseg (dela) premoženja lastnikov...
zozozo
# 19.04.2017 ob 18:54
Kaj je zdaj? Niste hoteli reševati slovenskega državnega podjetja? No, bomo pa zdaj reševali hrvaško državno podjetje.
ti-ne
# 19.04.2017 ob 15:09
REsnica

# 19.04.2017 ob 13:25

Dolg je od vseh, dobiček pa na računu kapitalista.

Z udeležbo na volitvah podpirate demokratični kapitalizem ki vam jemlje in daje bogatim. Še socialni transferji kapitalistom niso po volji...vse hočejo zase.


::::::::::::::::::::::::::
Hura za resnico!
To bi mogli predvajati vsakič pred poročili. na radiu, TV, internetu, povsod!
Druga Švica
# 19.04.2017 ob 08:38
.... medtem pa komunistična Kitajska naravnost cveti .... kdo bi si to mislil 90. leta.
KLIPAN
# 19.04.2017 ob 10:02
Nekateri omenjajo Yugo, komunzem......
A je vam sploh približno jasno v kakih rokah je Agrokor propadel in kaj sploh skušajo rešiti ministri , ki se srečajo v Beogradu?
odzajcatč
# 19.04.2017 ob 09:14
..kje je ivica?...
ti-ne
# 19.04.2017 ob 14:56
Adebisi

# 19.04.2017 ob 09:27
Agrokor lahko podobno kot Lehman Brothers povzroči lokalno krizo in propad stotin podjetij.

:::::::::::::::
Res je in za tem se skriva še ena bolj grozljiva resnica in ta je., da se črno piše VSEM lokalnim trgovcem. Naslednji bo verjetno Tuš. Čez 5 - 6 let bodo kompleten trg kontrolirali nemški veletrgovci.
Guten Appetit
galoper
# 19.04.2017 ob 11:35
Posloval je v stilu novodobnih podjetnikov, ki niso sposobni presoditi učinkov svojih dejanj v daljšem roku: najprej velepredstavitev z dragimi avti, sobanami, zgradbami,.. ,če se kaj najde pa nakup vrednostnih papirjev. Dolgovi? Ko ti šmirgla uši!
Srečni Luka
# 19.04.2017 ob 08:04
Agtokor zelo, zelo spominja na Jugovino, ki je potegnila še marsikogar s sabo v smrt.
ivod
# 21.04.2017 ob 13:17
Slovenija, Srbija, BiH in Črna gora bodo bedeli nad ...

... bedeli ... nad mrličem ...

... zakaj le ??
felipesko
# 20.04.2017 ob 21:35
Slovenija, Srbija, BiH in Črna gora bodo bedeli nad Agrokorjem

Koliko jih poznam,bodo vsi najmanj zadremali,če ne celo zaspali....
Pri teh jajcah je bil vedno Hrvat najbolj buden.......
Anves
# 20.04.2017 ob 12:28
Je to že začetek medsebojnega obrambnega pakta držav , ki mejijo na njihovo najbolj problematično sosednjo državo v regiji - Hrvaško ?
tupamaross
# 20.04.2017 ob 10:03
Spet se igramo z ognjem. Ne moremo nacionalizirati zasebno
lastnino, ker nam to Hrvatje dobesedno sugerirajo, da bi nas
tožili na neko mednarodno sodišče ali na sodišče v Washingtonu,
kjer so že dobili vse tožbe proti nam in to pravnomočne.

Sedaj se pa zna zgoditi, da izgubimo pravdo za najmanj dve
milijarde EUR. Agrokor ni nek naš majhni podjetnik, obrtnik, s.p.,
da lahko z njim počnemo, kar se nam zdi.

V primeru Agrokora lahko samo sedimo, prosimo boga in čakamo.
In, nič drugega. To je 100% zasebna lastnina.
izo
# 20.04.2017 ob 09:21
Slovenija, Srbija, BiH in Črna gora bodo bedeli nad Agrokorjem

lepo sem rekel, ne bodo dali rusom v roke (to je seveda nepredstavljivo in heretično), todorića bo lepo izplačala cele bivša jugoslavija (seveda iz naslova dolarjev), potem pa vemo, kdo prevzame cel trgovski trg juge.
vse po planu, my friend.
svyatoslav
# 19.04.2017 ob 20:48
Sloveniji in Srbiji se nudi priložnost za nacionalizacijo svoje bivše trgovske verige in prehrambene industrije.
V Zagrebu tiho upajo, da se bodo njihovi dolgovi reševali z denarjem slovenskih in srbskih davkoplačevalcev. Agrokorjeva lastnina posluje pozitivno tako v Sloveniji kot v Srbiji, dobički pa seveda takoj čez mejo.
severnik
# 19.04.2017 ob 20:29
Balkan nad balkanom....sigurno bo nekaj dobrega na koncu uspelo :))))
RJSlo
# 19.04.2017 ob 10:49
KLIPAN
# 19.04.2017 ob 10:02
-------------------------------
No ja. Pišemo malo na pamet, ne? Mercator bi že zdavnaj šel po gobe, če se ne bi hoteli Old boysi igrati "Mi imamo tudi velikega". Tako so ga polnili s krediti, vse zakamuflirali in smo dvakoplačevalci "sanirali banke". Za sistem ustanavljanja Mercatorja in Agrokorja velja popolnoma enak vzorec. S tem, da je bil Mercator nekdaj popolnoma neznano podjetje.

Koliko manjših trgovin je zaradi blesavih in neumnih politikov moralo zapreti vrata? Ogromno.

Kaj dela v Beogradu slovenski minister? Zapravlja naš denar. Beograd naj najprej vrne premoženje slovenskih podjetij.
genniuuss
# 19.04.2017 ob 08:54
jojojoj, ta bivša Yuga se gre še kar zadružništvo.
bud00
# 19.04.2017 ob 08:00
V Beogradu :) Sicer sem slišal, da bodo Konzum bone natisnili pa bo problem rešen.
amigo
# 20.04.2017 ob 10:43
V primeru Agrokora lahko samo sedimo, prosimo boga in čakamo.
In, nič drugega. To je 100% zasebna lastnina.

Zato pa je hrvaška država že sprejela lex Agrokor.
dStroj
# 19.04.2017 ob 19:44
Nazaj v Balkansko Unijo...
mb128
# 19.04.2017 ob 08:49
Eh ja, komu smo mi prodali Mercator in zakaj sploh smo ga prodali?!
Kumuniste je potrebno detronizirati za vsako ceno press
LosAlamos
# 19.04.2017 ob 08:07
KLIPAN

Država mora pomagati saj za to jo imamo, ampak po tehtnem razmisleku in ne slučajno spet reševanje v nedogled.
štamprle
# 19.04.2017 ob 15:43
Srečni Luka
Agtokor zelo, zelo spominja na Jugovino, ki je potegnila še marsikogar s sabo v smrt.


Srečni Luka, v Jugovini se je gradilo in veliko tudi naredilo. V smrt so nas potisnili tisti, ki so nas od jugovine rešili in pokradli vse, kar je bilo v jugovini zgrajenega. Če bi Jugovina poslovala tako, kot se "posluje" po Jugovini, potem naši vrli osamosvojitelji nebi imeli kaj pokrasti.
kapljač
# 19.04.2017 ob 15:47
Vojno zoper okupatorja, ki si je v drugi svetovni vojni hotel podrediti ves svet in iz obličja izbrisati cele narode so v Sloveniji in sosedstvu preprečili slabo izobrazbraženi delavci, kmetje, hlapci in tu in tam kak študent. Po vojni so ti neizobraženci iz stoletne zaostalosti in v svetovni vojni uničenega prostora, izgradili moderno družbo in suvereno državo. Povojni izobraženci pa so jo ponovno pahnili tja, kjer smo žee bili . (Merkator se je "od izobraženih" prodal, da bi se o prodaji pogovarjali še vsaj en vek. Kdo bo pa gradil , ustvarjal? Zahtevat najmanj, da vrnejo diplome , titule. )
Kazalo