Prodaja letnih vinjet je letos slabša kot lani. Foto: Dars
Prodaja letnih vinjet je letos slabša kot lani. Foto: Dars

Prodajo letošnjih vinjet zaznamuje kar nekaj novosti. Medtem ko znaša cena letne vinjete za osebne avtomobile 110 evrov (cestninski razred 2A), je treba v novem cestninskem razredu 2B, v katerega se uvrščajo dvosledna motorna vozila z nosilnostjo do 3,5 tone, ki nad prvo osjo merijo več kot 1,3 metra, za letno vinjeto odšteti 220 evrov. Slovenija je ta razred pred uvedbo vinjet leta 2008 že poznala.

V razredih 2A in 2B je Dars do 30. junija, glede na isto obdobje lani, prodal 34.231 ali štiri odstotke manj letnih vinjet, dva odstotka ali 5.366 mesečnih vinjet več, prodaja tedenskih vinjet pa je bila višja za 105.788 ali osem odstotkov, so pojasnili na Darsu.

Podatki o globah medtem kažejo, da so cestninski nadzorniki Darsa od začetka letošnjega leta do sredine julija zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet oglobili 23.026 ljudi, kar je skoraj 30 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Največ so jih oglobili na primorskem avtocestnem kraku, in sicer 7.541. Največ glob so izrekli tujcem, in sicer kar 90 odstotkov, v poostrenih nadzorih na širšem območju mestnih središč pa pomemben delež kršiteljev tudi domačinov.

Globe, ki so v minulih letih v povprečju znašale sedem milijonov evrov letno, niso prihodek Darsa, ampak se v celoti stekajo v državni proračun.