Konstruktor, ki zaposluje 270 ljudi, ima že nekaj časa blokirane račune in je na začetku tega meseca vložil predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave, ki pa ga mora do 2. avgusta še dopolniti. Foto: MMC RTV SLO
Konstruktor, ki zaposluje 270 ljudi, ima že nekaj časa blokirane račune in je na začetku tega meseca vložil predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave, ki pa ga mora do 2. avgusta še dopolniti. Foto: MMC RTV SLO

Na skupščini podjetja je odstopil dozdajšnji direktor družb Konstruktor VGR in Konstruktor Invest Marko Plečko, ki podjetji zapušča po mesecu dni vodenja. Vodenje podjetja pa je prevzel Samo Majcenovič, ki je zaposlenim v sredo, ko je bil naznanjen njegov prihod v družbo, obljubil zaostale plače.

"Odstopil sem iz osebnih razlogov"
"Na skupščini sem podal odstopno izjavo. Odstopil sem iz čisto osebnih razlogov, ker nisem uspel pripraviti načrta finančne sanacije podjetja, kot je bilo zastavljeno v prvotnih izhodiščih," je v izjavi za medije po sklepu skupščine povedal Plečko.

Konstruktor, ki zaposluje 270 ljudi, ima že nekaj časa blokirane račune in je na začetku tega meseca vložil predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave, ki pa ga mora do 2. avgusta še dopolniti.

Zaposleni stavkajo od 13. julija
Podjetje delavcem dolguje majsko in junijsko plačo, regres za letni dopust in prispevke od aprila naprej, zato so ti 13. julija začeli stavkati. Majcenovič pa je v sredo izrazil prepričanje, da je iz neplačanih terjatev in zalog mogoče do konca tega tedna pridobiti denar za izostale plače.

Danes naj bi bila izplačana vsaj prva plača, a se to za zdaj še ni zgodilo. "Do 11. ure, ko sem bil še direktor, plače niso bile izplačane, saj ni bilo denarja," je zatrdil Plečko. Da delavci danes niso prejeli nobenih izplačil, je potrdila tudi sekretarka podravskega sindikata delavcev gradbenih dejavnosti (ZSSS) Breda Črnčec.

Na skupščini družbe naj bi znova govorili tudi o možnostih za dokapitalizacijo podjetja. A so po Plečkovih besedah obravnavali le načrt finančnega prestrukturiranja, s katerim nameravajo dopolniti predlog za prisilno poravnavo. Niso pa se izrekli o njem, saj načrt naj še ne bi bil končan.

Prisilna poravnava ali stečaj?
Plečko sicer podrobnosti svojega neuspešnega reševanja Konstruktorja ni želel razkriti. Dejal je le, da je "prišlo do razhajanj med prvotno zastavljenimi izhodišči in stanjem, ki je danes". "V tem mesecu se je zgodilo toliko novih stvari in novih dejstev, zaradi česar nisem mogel uresničiti svoje vizije," je dodal in potrdil, da je bilo "izhodišče" njegovega načrta za rešitev podjetja dokapitalizacija, ki pa ni uspela.

Prav tako ni želel komentirati načrtov novega direktorja. Majcenovič se je stavkajočim delavcem predstavil kot novi direktor že v sredo in takrat povedal, da je treba vztrajati pri prisilni poravnavi in tako ohraniti podjetje. V sindikatu so po drugi strani prepričani, da je treba čim prej razglasiti stečaj podjetja in tako rešiti negotov položaj delavcev.