Pogačnik je poudaril, da so bile državne naložbe do zdaj slabo upravljane. Foto: MMC RTV SLO
Pogačnik je poudaril, da so bile državne naložbe do zdaj slabo upravljane. Foto: MMC RTV SLO

Po besedah predsedujočega svetu Petra Majcna enotnega sklepa niso oblikovali, a so bili delodajalci in sindikati enotni, da je treba pred sprejemom klasifikacije naložb v Slovenskem državnem holdingu pripraviti strategijo in analize posledic, ki jih bosta imeli klasifikacija in poznejša prodaja naložb na javni interes, gospodarstvo in državljane.
Sodelavka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andreja Poje je dejala, da bi bilo treba predlog klasifikacije v DZ-ju zavrniti."Izgleda tako, kot da so v klasifikaciji navedene družbe iz različnih sektorjev, rangirane kot portfeljske, pomembne in strateške, le na podlagi trenutnih političnih razmer, ne pa na podlagi analize, kaj pomeni prodaja ali zadržanje deležev v lasti za regijo, sektor ali celotno državo," je dejala.
Državni sekretar na ministrstvu za finance Marko Pogačnik je dejal, da zakon o Slovenskem državnem holdingu predvideva, da se klasifikacija naložb sprejme pred strategijo. Dodal je, da ni izključeno, da bodo klasifikacijo, ki je sicer že v DZ-ju, dopolnili in vanjo vnesli podrobnejša pojasnila.
Več dobili kot dali
Pogačnik je tudi poudaril, da upravljanje državnega premoženja ni učinkovito. Navedel je podatke, da so izdatki iz proračuna za dokapitalizacije in reševanje pred stečajem močno presegli prihodke, ki jih v proračun prispevajo ta podjetja. Zavrnil je očitke sindikatov, da bo šlo za razprodajo podjetij, saj da so v zakon glede prodaj deležev vnesene varovalke.
Slabo upravljanje podjetij v državni lasti je po mnenju Pojetove posledica vmešavanja politike v poslovne odločitve teh podjetij. Gre za načrtno izčrpavanje teh podjetij, ki nato ne vlagajo v raziskave in razvoj, hkrati pa pritiskajo na plače zaposlenih in grozijo z odpuščanjem, je še dodala.