Direktor Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik je zatrdil, da ima družba namen do konca izpeljati 1,103 milijarde evrov vreden projekt, ki ga podpira tudi lastnik, Holding Slovenske elektrarne. Foto: MMC RTV SLO
Direktor Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik je zatrdil, da ima družba namen do konca izpeljati 1,103 milijarde evrov vreden projekt, ki ga podpira tudi lastnik, Holding Slovenske elektrarne. Foto: MMC RTV SLO
Drago Kos
Rotnik je prepričan, da bo tudi protikorupcijska komisija, ki je v teh dneh TEŠ pozvala k predložitvi dokumentacije, ugotovila, da je posel potekal brez podkupovanj. Foto: MMC RTV SLO

Gre za ekonomsko utemeljen projekt, tehnološko dovršen, socialno dobrodošel v okolju in ekološko zelo upravičen.

Uroš Rotnik
rudarji
Zaradi projekta gradnje šestega bloka se naj bi ohranilo 500 delovnih mest v TEŠ-u in 3.000 v Premogovniku Velenje, ki TEŠ-u prodaja premog. Foto: MMC RTV SLO

Brez bloka šest bi se v Šoštanju leta 2025 končala proizvodnja električne in toplotne energije.

Šesti blok TEŠ-a še razvnema

Po Rotnikovih besedah je celoten posel potekal brez posrednikov, prav tako se lahko vsaka pogodba ob dokazanem vzroku prekine. Prepričan je, da bo tudi protikorupcijska komisija, ki je v teh dneh TEŠ pozvala k predložitvi dokumentacije, ugotovila, da je posel potekal brez podkupovanj.

"Vsa namigovanja, da je bilo kar koli narobe pri izvedbi tega projekta, odločno zanikam," je dejal Rotnik na današnji novinarski konferenci in dodal, da ima družba vseskozi namen do konca izpeljati 1,103 milijarde evrov vreden projekt, ki ga podpira tudi lastnik, Holding Slovenske elektrarne.

"Gre za ekonomsko utemeljen projekt, tehnološko dovršen, socialno dobrodošel v okolju in ekološko zelo upravičen," je prepričan Rotnik. Prvi mož TEŠ-a je odločno zanikal tudi namige, da je bil projekt, ki je po njegovih besedah izrednega pomena za slovenski elektroenergetski sistem, do zdaj slabo strokovno voden.

Projekt je pripravljala skupina 20 strokovnjakov, večina iz TEŠ-a, trije v skupini so bili iz podjetja CEE, ki je v obdobju od leta 2004 do 2009 izdelovalo razpisno dokumentacijo. Zgodovina podjetja CEE sega v TEŠ, po navedbah Rotnika pa največ "neutemeljenih namigovanj o domnevni koruptivnosti" izhaja iz dejstva, da je podjetje Sol Intercontinental manjšinski lastnik družbe CEE in družbe Alstom Hrvaška.

Rotnik: Pogodba z Alstomom je bila sklenjena brez posrednikov
Rotnik je pojasnil, da je TEŠ pogodbo za izvedbo projekta podpisal s konzorcijem podjetij Alstom iz Francije in Alstom iz Nemčije. Pogodba je bila sklenjena brez posrednikov, ščiti izvedbo investicije in vsebuje protikorupcijsko klavzulo, kot je predvidena v pogodbenem modelu mednarodne trgovinske zbornice, je poudaril.

Odvetnica Anita Dolinšek, ki je odgovorna za pravni del projekta, je dodala, da je treba to "podkupninsko klavzulo" brati v okviru celotnega posla. "Sankcija ničnosti za takšne konkretne posle ni vedno najprimernejša," je dejala Dolinškova in dodala, da pravni red, tako slovenski kot švicarski, ki so ga strani dogovorno sprejele in na katerega se nanaša pogodba, omogoča številne druge sankcije, če se pokažejo kakšne nepravilnosti in nezakonitosti, ki so po njenih besedah dosti bolj primerne in v skladu s poslovno prakso. Gre za odškodnine, prilagoditve pogodbe in druge sankcije, je dodala.

Prvi mož TEŠ-a je na današnji skoraj dve uri trajajoči novinarski konferenci večkrat pojasnil tudi časovni načrt obratovanja bloka pet. Ta bo po letu 2015, kot je dejal, v hladni rezervi, če se pojavi kakšna okvara na bloku šest ali v Nuklearni elektrarni Krško (NEK). Drugi obstoječi bloki se bodo dokončno ustavili leta 2016.

Projekt gradnje bloka šest, za katerega tehnični pregled načrtujejo oktobra 2014, bo po njegovih besedah med drugim prispeval h konkurenčnosti slovenskega elektrosistema, zmanjšala pa se bo tudi obremenitev okolja, saj bodo izpusti ogljikovega dioksida bloka šest za 35 odstotkov nižji od obstoječih izpustov ob enaki proizvodnji elektrike.

Projekt naj bi ohranil 3.500 delovnih mest
Nenazadnje se bo ohranilo tudi 500 delovnih mest v TEŠ-u in 3.000 v Premogovniku Velenje, ki TEŠ-u prodaja premog in ima po nekaterih ocenah še za 40 let zalog. Pri projektu gradnje bloka šest v TEŠ-u sledijo tudi cilju znižanja cene lastne električne energije za od 25 do 30 odstotkov.

Brez bloka šest bi se v Šoštanju leta 2025 končala proizvodnja električne in toplotne energije, kar bi imelo velike posledice za okolje, poleg tega pa bi morala Slovenija iskati novo energetsko lokacijo.

Če bloka šest ne bi gradili, bi morali v obnovo obstoječih blokov vložiti 400 milijonov evrov, poleg tega pa bi plačevali še zelo velike zneske za emisijske kupone, poudarjajo v TEŠ-u.

Projekt gradnje šestega bloka bodo v TEŠ-u financirali iz lastnih sredstev HSE-ja v višini 308 milijonov evrov, sami bodo dodali 130 milijonov, posojilo Evropske investicijske banke bo znašalo 550 milijonov, pogovori z Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD) pa gredo v smeri pridobitve do 150 milijonov evrov posojila in še do 200 milijonov evrov sindiciranega posojila. Če EBRD ne bo privolil v sodelovanje, se bodo po Rotnikovih besedah dogovorili za posojila z dobavitelji in poslovnimi bankami.


Gre za ekonomsko utemeljen projekt, tehnološko dovršen, socialno dobrodošel v okolju in ekološko zelo upravičen.

Uroš Rotnik

Brez bloka šest bi se v Šoštanju leta 2025 končala proizvodnja električne in toplotne energije.

Šesti blok TEŠ-a še razvnema