Bo kompromis prepričal predstavnike DeSUS-a? Foto: BoBo
Bo kompromis prepričal predstavnike DeSUS-a? Foto: BoBo

Po pojasnilih DeSUS-a ministrstvo za finance tako po novem predlaga, da bi moral holding (SDH) takoj po pripojitvi Kada evidentirati njegovo vrednost in sestavo naložb.

Poleg tega bi bil SDH dolžen zagotoviti trajno ločeno evidentiranje naložbenih sredstev, ki izhajajo iz Kada in Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz). Zadnji je namreč 35-odstotni lastnik Zavarovalnice Triglav, ta delež pa bi šel po vladnem predlogu pod okrilje SDH-ja. Ločena evidenca teh sredstev bi bila po kompromisni rešitvi ministrstva posebna postavka letnega poročila, preverjati pa bi jo moral tudi zunanji revizor letnih izkazov.

DeSUS se do kompromisnega predloga še ni opredelil, prvi odzivi pa niso optimistični. Po besedah vodje poslanske skupine DeSUS-a Franca Jurše on osebno ni zadovoljen, saj to ni prava rešitev.

Jurša si namreč želi, da zakon o SDH-ju v 73. členu, ki predvideva, da je Kad samostojna pravna oseba in da za usklajevanje pokojnin zagotavlja 50 milijonov evrov, ostane nespremenjen. Finančno ministrstvo pa namerava to spremeniti.

Še vse odprto
Ali bo stranka to vprašanje obravnavala na izvršnem odboru, Jurša ne ve, se bodo pa z ministrom Čuferjem po njegovih besedah na to temo usklajevali tudi prihodnji teden. Če bodo njihova stališča s Čuferjevimi zelo narazen, se bodo morali o tem izreči organi stranke, je sklenil vodja poslancev DeSUS-a.

Sicer pa imajo mnogo pomislekov v zvezi s predlagano novelo zakona o SDH tudi socialni partnerji, zlasti sindikati.