Telekomunikacijski operaterji se potegujejo za radijske frekvence za obdobje 15 let. Foto: BoBo
Telekomunikacijski operaterji se potegujejo za radijske frekvence za obdobje 15 let. Foto: BoBo

Slovenski telekomunikacijski operaterji se bodo potegovali za radijske frekvence za obdobje 15 let, izklicna cena paketa pa znaša 104,6 milijona evrov. Uradno ni znano, kdo je izrazil interes za sodelovanje na paketni dražbi, najverjetneje pa gre za operaterje Telekom Slovenije, Simobil in Tušmobil.

Predmet dražbe, ki jo bo agencija izvedla elektronsko, bodo radijske frekvence v frekvenčnih pasovih 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz in 2600 MHz. Dražba bo potekala elektronsko in lahko traja od enega tedna pa tudi do meseca ali več. Izkupiček dražbe se bo stekel v državni proračun.

Za operaterje so najpomembnejše frekvence v pasu 800 MHz, ki so se sprostile z vseevropskim prehodom na digitalni televizijski signal. Frekvence so ključne za razvoj hitrih mobilnih omrežjih četrte generacije (4G) in ustrezno pokritost zunaj gosto poseljenih krajev, saj omogočajo boljši doseg, s tem pa je potrebno manjše število baznih postaj.

Kupci frekvenc bodo morali brezžične javne komunikacijske storitve omogočiti za 40 odstotkov prebivalstva Slovenije v treh letih in 70 odstotkov prebivalstva v petih letih. Za spekter nad 1 GHz pa bodo morali storitve omogočiti za 25 odstotkov prebivalstva v treh letih in 40 odstotkov v petih letih. Za frekvence v pasu 800 MHz so pravila strožja, saj mora biti najpozneje v treh letih pokritih vsaj 95 odstotkov prebivalcev.

V T-2-ju pravijo, da ponudbe za udeležbo na dražbi niso oddali, vendar pa ni jasno, ali se bodo za frekvence potegovali v sodelovanju s katerim od drugih operaterjev. Že pred časom so se v medijih pojavljale neuradne informacije, da naj bi Tušmobil in T-2 za ta finančno velik zalogaj, plačilu za frekvence bodo namreč sledila tudi vlaganja v infrastrukturo, iskala partnerje.