TVM izdeluje nizkopodne letališke avtobuse. Foto: MMC RTV SLO
TVM izdeluje nizkopodne letališke avtobuse. Foto: MMC RTV SLO

Upravni odbor državne Posebne družbe za podjetniško svetovanje (PDP) je sprejel sklep, da ne obstajajo gospodarski in finančni razlogi za vstop PDP v družbo Tovarna vozil Maribor, in tako zavrnil ponudbo družbe Viator & Vektor, ki je lastnik TVM, je pojasnil sporočil izvršni direktor PDP-ja Matej Golob Matzele.

Kakšna točno je bila ponudba Viatorja & Vektorja, Matzele ne more razkriti, saj ima ponudba oznako "poslovna skrivnost". Družba Viator & Vektor naj bi po nekaterih informacijah PDP-ju ponudila prodajo TVM-ja za en evro.

Usoda 140 delavcev mariborskega proizvajalca nizkopodnih avtobusov, ki stavkajo že od začetka leta, je tako še naprej popolna neznanka.

"Nihče ni vriskal od veselja"
Golob Matzele pred zasedanjem upravnega odbora sicer ni želel ne potrditi ne zanikati informacij, da je reševanje TVM za državo preveč tvegano, o poteku sestanka je molčal tudi Pavček. "Nihče ni vriskal od veselja," je po srečanju Financam povedal le sindikalist Mirjan Ferce.

Delavci stavkajo že do začetka leta in čakajo na izplačilo decembrske plače ter dela regresa, protestirali so pred poslopjem lastnikov v Ljubljani, nagovorili so vlado, a odgovorov o njihovi usodi ni. "Bili smo pri ministru Križaniču in ministrici Radićevi, zdaj lahko le še upamo, da ne bomo šli še k Svetliku. Ta je zadnji, ki se ga obišče, preden podjetje zapre vrata," je dodal Ferce.

Kaj je s savdijskim podjetjem?
Pavček je sicer pred dnevi zatrjeval, da se dogovarja za vstop savdijskega podjetja v TVM, a da posel še ni dokončno sklenjen. Glede na to, da se nadaljujejo tudi pogovori z državo, očitno obeti niso spodbudni.

Za zagon proizvodnje bi podjetje potrebovalo pet milijonov evrov kapitala, ima pa tudi kar nekaj neporavnanih obveznosti do bank.