Država, ki ima v lasti 33,10 odstotka delnic banke, je v 1. krogu vpisala za 82,7 milijona evrov novih delnic, belgijski KBC kot 30,57-odstotni lastnik pa nekaj manj kot 4,95 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Država, ki ima v lasti 33,10 odstotka delnic banke, je v 1. krogu vpisala za 82,7 milijona evrov novih delnic, belgijski KBC kot 30,57-odstotni lastnik pa nekaj manj kot 4,95 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Kdo je dokapitaliziral NLB?

Koliko novih delnic je s tem pridobila, bo znano v prihodnjih dneh.

Na ministrstvu za finance so povedali, da so tako izpolnili sklep vlade 17. marca, da bo država v drugem krogu sodelovala tako, da bo vpisala vse nove delnice, ki v drugem krogu niso bile vpisane.

Z vplačilom ustreznega deleža delnic v dokapitalizaciji, ki presega njen trenutni sorazmerni lastniški delež v osnovnem kapitalu banke, za kar so ji zeleno luč prižgali tudi v Evropski komisiji, je država po navedbah ministrstva zagotovila uspešen zaključek postopka dokapitalizacije največje slovenske banke. Pripomogla je tudi k izpolnitvi zahtev Banke Slovenije po višji kapitalski ustreznosti banke, še pravijo.

Z Generalne policijske uprave pa so medtem sporočili, da Nacionalni preiskovalni urad preiskuje več sumov uradno pregonljivih kaznivih dejanj, ki so povezana s poslovanjem NLB-ja doma in v tujini. Podrobnosti še ne morejo razkriti, a kot je znano, je pred kratkim v javnosti prišla novica, da je iz banke skozi kreditiranje Agroživa izginilo 30 milijonov evrov.

V prvem krogu vplačanih nekaj nad 89 milijonov
V prvem krogu je NLB dobil 89 milijonov evrov. Prvi krog je bil rezerviran za obstoječe lastnike, prednostno pravico pa je izkoristilo 39 obstoječih delničarjev (med njimi država), ki so skupaj vplačali nekaj nad 89 milijonov evrov novih delnic. Največji delež je vplačala država, in sicer 82,7 milijona evrov, medtem ko je drugi največji lastnik, belgijski KBC, vplačal le toliko, da je obdržala četrtinski lastniški delež.

Tako je neprodanih ostalo še 1.386.577 delnic po ceni 166 evrov za delnico. Dokapitalizacija je bila namreč predvidena v višini 250 milijonov evrov, ni pa imela praga uspešnosti.

Banko čakajo stresni testi
Nova Ljubljanska banka potrebuje svež kapital, kar je vodstvo že nekaj časa dopovedovalo lastnikom, od katerih je želelo dobiti privolitev v dokapitalizacijo v vrednosti 400 milijonov evrov. Na koncu so se dogovorili za 250 milijonov. Banko namreč čakajo tudi stresni testi, ki jih je lani opravila za las. Predsednik uprave Božo Jašovič sicer zagotavlja, da se testov ne boji, a ima slab občutek, da je raven kapitala še vedno prenizka.

Kdo je dokapitaliziral NLB?