Durs je okoli 5000 davčnih zavezancem vrnil dvojni znesek vrnjene dohodnine. Foto: BoBo
Durs je okoli 5000 davčnih zavezancem vrnil dvojni znesek vrnjene dohodnine. Foto: BoBo

DURS je ob vračanju preplačanih zneskov iz prvega svežnja informativnih izračunov dohodnine za lani vrnil za 1,29 milijona evrov preveč denarja.

Vse prejemnike, ki so neupravičeno prejeli znesek, večji od pet evrov, so zato pozvali k vračilu. Z bankami pa so se dogovorili, da ne bodo obračunale provizije.

Od 4873 zavezancev jih je doslej preveč vrnjeno dohodnino vrnilo 846 oz. 17,4 odstotka, skupni znesek vrnjenega denarja pa znaša nekaj več kot 280.000 evrov. Durs je glede na preveč izplačano vsoto prejel vrnjenega 21,8 odstotka denarja.

Vedno več vračil
Na Dursu pa pravijo, da podatki kažejo, da vedno več zavezancev vrača pomotoma nakazani dvojni znesek vračila dohodnine.

Zato nameravajo še nekaj časa počakati, potem pa bodo tiste zavezance, ki denarja ne bodo vrnili, individualno pozvali k vračilu.

Zavezanci so namreč denar dolžni vrniti, saj gre v tem primeru za neupravičeno obogatitev v skladu z obligacijskim zakonikom. Kjer je mogoče, bodo nato izvedli pobote, v skrajnem primeru pa bodo denar pridobili nazaj po sodni poti.