Glavni izvršni direktor DUTB-ja Torbjörn Mansson je dejal, da politike obveščajo, da pa ti ne vplivajo na delo DUTB-ja. Foto: BoBo
Glavni izvršni direktor DUTB-ja Torbjörn Mansson je dejal, da politike obveščajo, da pa ti ne vplivajo na delo DUTB-ja. Foto: BoBo
Slaba banka v pravni boj za hotele

DUTB je sodni spor glede prevzema lastništva Savine hčerinske družbe Sava Turizem pričakoval in je nanj pripravljen, na sklep sodišča pa se bo pritožil, je dejal glavni izvršni direktor DUTB-ja Torbjörn Mansson.

"Pričakovali smo, da bodo sproženi sodni postopki, nanje smo dobro pripravljeni. Trenutno pregledujemo začasno odredbo, ki smo jo prejeli danes zjutraj," je ob robu mednarodne konference o gospodarskih izzivih Slovenije povedal Mansson.

Mansson: Z našimi postopki ni nič narobe
Po njegovih besedah je sodišče začasno odredbo izdalo za zaščito starih lastnikov, saj bi bil stečaj nepovraten. Tega strahu pa s predlogom za prisilno poravnavo, ki ga je DUTB vložil v ponedeljek, ni več, je dejal Mansson, ki meni, da s postopki, ki jih je sprožil DUTB, ni nič narobe.

Za zdaj je edina posledica, da ne bo preventivnega prestrukturiranja Save. "Za nas je glavno, da se to premoženje izboljša, da se vanj investira. To se ne more zgoditi danes ali jutri ali naslednji teden, pomembno pa je, da se zgodi v od dveh do petih letih, kot smo napovedali. Glede tega načrta se ni nič spremenilo," je dejal. Poudaril je, da je sodni spor običajen in da ne bo vplival na poslovanje hotelov.

Dušan Mramor naj bi bil po poročanju Dnevnika kot minister za finance o potezi DUTB-ja obveščen dva tedna pred drugimi, kar sam zanika. Dejal je, da ga je o tem dan prej obvestil državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja. "Strogo se držim tega, da se politične odločitve ločijo od strokovnih, in to velja tako za DUTB kot za Slovenski državni holding, Banko Slovenije in vse institucije, ki morajo biti neodvisne. O tem moram biti informiran, vendar o tem ne odločam," je poudaril.

Tudi Mansson je dejal, da politike obveščajo, da pa ti ne vplivajo na delo DUTB-ja. Za vsemi odločitvami DUTB-ja stoji upravni odbor. "Ne skrivamo se za politiki, smo odgovorni za svoja dejanja, seveda pa deležnike obveščamo," je dejal Mansson in dodal, da so se o tej potezi pogovarjali dlje časa ter da ne more reči, kdaj točno je bil kdo o čem obveščen.

Poziv, naj Mansson ne nadaljuje "destabilizacije"
Uprave podjetij Sava Turizem, Istrabenz Turizem in Hoteli Bernardin so medtem na upravni odbor DUTB-ja naslovile javni poziv, da "na ustrezen način" zagotovi, da glavni izvršni direktor DUTB-ja Mansson "ne bo nadaljeval z destabilizacijo družb", ki jih vodijo.

V pozivu upravnemu odboru in "še posebej trem neizvršnim direktorjem Marku Simonetiju, Imru Baloghu in Janezu Širovniku" navajajo, da Mansson v intervjuju, ki ga danes objavlja Planet Siol.net, "v smislu upravljanja hotelov nakazuje možnost zamenjave vodstvenih delavcev in iskanje strokovnjakov za hotelsko dejavnost, ki bi jih lahko začasno zaposlili na DUTB-ju, po tem pa po potrebi prestavili v določene hotele".

Kot navajajo uprave družb Sava Turizem, Istrabenz Turizem in Hoteli Bernardin, so vodenje podjetij prevzele šele nedavno, ko je bilo finančno stanje v podjetjih zelo težko. Dodajajo, da so družbe z ukrepi finančnega in poslovnega prestrukturiranja že znatno izboljšale poslovanje in da bodo s prestrukturiranjem nadaljevali tudi v prihodnje.

Slaba banka v pravni boj za hotele