Kot pričakuje Umar, bi 22,9-odstotno zvišanje minimalne plače pomenilo pet tisoč novih brezposelnih v nekaj mesecih. Foto: MMC RTV SLO
Kot pričakuje Umar, bi 22,9-odstotno zvišanje minimalne plače pomenilo pet tisoč novih brezposelnih v nekaj mesecih. Foto: MMC RTV SLO
Evri
Lani so se podjetja pri domačih bankah zadolžila le za 24,6 milijona evrov, kar ni niti en odstotek vrednosti iz leta 2008. Foto: EPA

Po njihovih pričakovanjih bi samo 22,9-odstotno zvišanje minimalnih plač, torej na 734 evrov bruto, v nekaj mesecih pomenilo dodatnih pet tisoč brezposelnih, v nekaj letih pa dvajset tisoč novih brezposelnih. Že sedaj pa je brezposelnih skoraj sto tisoč ljudi. Direktor urada Boštjan Vasle je ob tem opozoril, da bi bili tveganju lahko izpostavljeni tudi tisti delavci, ki zdaj prejemajo plače, ki so nekoliko višje od minimalne.

Državni zbor bo o vladnem predlogu novega zakona o minimalni plači razpravljal na četrtkovi izredni seji.

VISOKA RAST BOŽIČNIC IN 13. PLAČ
Na trgu dela je bilo lani opaziti močno omejitev rasti plač, saj so v enajstih mesecih narasle zgolj za 1,8 odstotka. Ob tem je Vasle opozoril na nenavadno visoko rast izplačil nagrad ter trinajstih plač in božičnic, ki pa je bila osredotočena le v dejavnostih z monopolnim položajem na trgu in z velikim lastniškim deležem države.

Drugače kot na Umarju pa menijo v Zvezi svobodnih sindikatov. Predsednik organizacije Dušan Semolič je dejal, da je Umarjeva ocena v funkciji dnevne politike in narejena "čez palec". "Zagotavljamo, da nimajo realne osnove. Gospodje, ki vodijo podjetja, imajo dosti možnosti, da marsikaj preprečijo, če želijo in če znajo. Lastniki kapitala lahko svoje apetite po dobičkih zmanjšajo in del tega preusmerijo v prestrukturiranje podjetij. Če se bodo izgovarjali na minimalno plačo, se lahko zgodi marsikaj slabega," je bil kritičen Semolič.

V svetovnem gospodarstvu še vedno velika tveganja
Umar sicer še ugotavlja, da v svetovnem gospodarstvu, čeprav se razmere v mednarodnem okolju v zadnjih mesecih in s tem tudi napovedi izboljšujejo, obstajajo še velika tveganja za nadaljnje okrevanje. Gospodarska rast, ki smo ji bili priča v zadnjih četrtletjih, najverjetneje ne bo premočrtna, je menil Vasle.

BDP bo predvidma nekaj več kot 7-odstoten
Glede napovedi za Slovenijo je povedal, da bodo na Umarju začeli pomladansko napoved gospodarskih gibanj pripravljati po tem, ko bo državni statistični urad objavil podatek o padcu obsega bruto domačega proizvoda v letu 2009. Ta bo predvidoma nekaj več kot sedemodstoten, je povedal in menil, da bo letošnja gospodarska rast skromna - gibala se bo okoli enega odstotka -, pri čemer bo precej nihala in se bo kakšno četrtletje lahko obrnila tudi navzdol.

Razmere na finančnih trgih v Sloveniji so se v lanskem zadnjem četrtletju še zaostrile. Podjetja v zadnjih štirih mesecih niso najemala novih kreditov, temveč so jih odplačevala, zadolževalo se je le prebivalstvo. Lani so se tako podjetja pri domačih bankah zadolžila le za 24,6 milijona evrov, kar ni niti en odstotek vrednosti iz leta 2008, je povedal Vasle. Tudi plačilna sposobnost podjetij se je lani močno poslabšala.