Mariborska družba naj bi predvidoma septembra odjemalcem povrnila v povprečju 15 evrov. Individualni izračuni so po njihovih zagotovilih v pripravi. Foto: EPA
Mariborska družba naj bi predvidoma septembra odjemalcem povrnila v povprečju 15 evrov. Individualni izračuni so po njihovih zagotovilih v pripravi. Foto: EPA

Za mariborskega distributerja so zahtevki brezpredmetni, stroškovni zahtevek pa neutemeljen. Ob tem so poudarili, da bodo preplačilo povrnili vsem odjemalcem, predvidoma septembra. Odvetniška pisarna je namreč v zahtevkih za vsako stranko zahtevala 100 evrov vračila in za vsak zahtevek zaračunala tudi stroške odvetnika v višini 75 evrov, so pojasnili. Dodali so, da to za vseh 3.050 zahtevkov znese 228.750 evrov.

Za družbo so prejeti zahtevki brezpredmetni, saj so še pred prejetjem zahtevkov javno objavili, da bodo vsem odjemalcem povrnili preveč zaračunane zneske električne energije. Prav tako po njihovem mnenju zahtevki niso vsebinsko popolni, saj ne vsebujejo izračunov domnevnega prikrajšanja odjemalcev. Znova opozarjajo tudi, da znesek ne sme vsebovati omrežnine in trošarine, saj ju ne določa dobavitelj, ampak Agencija za energijo RS in vlada, zato ne moreta biti predmet povrnitve.

Kot so sporočili iz družbe, odjemalcem ni treba vlagati zahtevkov ali drugih obrazcev, saj bodo razliko v ceni povrnili vsem, tudi tistim odjemalcem, ki so zamenjali dobavitelja. Povprečni znesek vračila znaša približno 15 evrov na odjemalca, posamezno vračilo pa je odvisno od porabljene električne energije posameznega odjemalca v obdobju od 1. januarja 2008 do 1. februarja 2009.

Spomnimo: zahtevke društva so zavrnili tudi v Elektro Gorenjska in Elektro Ljubljana. V torek je zakoniti zastopnik Elektra Gorenjska Bojan Luskovec poudaril, da se bodo morali, če bo društvo nadaljevalo z aktivnostmi, tudi oni temu primerno odzvati. Prvi mož Elektra Ljubljana Andrej Ribič pa je ob odločitvi za vrnitev preplačila poudaril, da so začeli postopke za vračilo stroškov preplačane elektrike izvajati že pred akcijo Društva za povračilo preplačane električne energije. Z njimi se po njegovih besedah ne mislijo pogovarjati in pogajati.