Usoda kompleksa Emonika je še povsem nejasna. Foto: BoBo
Usoda kompleksa Emonika je še povsem nejasna. Foto: BoBo

Družba Emonika je na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo naslovila vlogo za državno pomoč. Po njihovih navedbah je državna pomoč potrebna zaradi podražitve javnega dela investicije, ki so jo terjale obsežne spremembe v predpisih in povečane zahteve partnerjev. Glede višine zaprošene državne pomoči in vsebine prošnje so v Emoniki precej skrivnostni, saj pojasnjujejo, da gre za zadeve zaupne narave.

V Emoniki tudi pričakujejo odgovor Mestne občine Ljubljana na njihove zahteve glede znižanja komunalnih prispevkov. "Identificirali smo razloge za veliko povišanje komunalnih taks in ugotovili, da se nobeden od razlogov ne nanaša na Emoniko ali Trigranit, ampak na nove pogoje, ki jih je postavila Mestna občina Ljubljana. Pričakujemo, da se pogoji prilagodijo originalni, prvotni in dejansko edini pogodbi z občino iz leta 2007, in upamo, da bo ta zahteva sprejeta kmalu," je povedal direktor Emonike Csaba Toth.

Ob tem je dodal, da sta za projekt Emonika trenutno v ospredju vloga za državno pomoč in zmanjševanje komunalnih pristojbin. "Prepričani smo, da smo naredili vse, kar zadeva te postopke," je povedal Toth. Izgradnja javnega dela projekta je po njegovih besedah odvisna od državne podpore, znižanja komunalne takse in pridobivanja zemljišč, ki so potrebna za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Toth obžaluje, da pri odprtih vprašanjih glede zemljišč ni nobenega napredka, zato Emonika ni mogla znova vložiti zahteve za pridobitev gradbenega dovoljenja in to naj bi povzročilo resno škodo naložbi. Zaradi navedenih zadev časovnice projekta še ni mogoče natančno določiti in tudi ni mogoče zagotoviti uresničitve projekta Emonika.

Medtem pa trženje oz. najem prostorov v komercialnem delu napreduje zelo dobro. Vsi pomembni trgovci pa so potrdili svojo udeležbo v Emoniki, je še povedal Toth.