Energetiki zahtevajo ureditev razmer, sicer napovedujejo stavko. Foto: BoBo
Energetiki zahtevajo ureditev razmer, sicer napovedujejo stavko. Foto: BoBo


Zaposleni na področju slovenske energetike so na današnji skupni novinarski konferenci v Ljubljani zahtevali sestanek s predsednico vlade Alenko Bratušek, ministrom za infrastrukturo in prostor Samom Omerzelom in predsednikom uprave Soda Tomažem Kuntaričem do 14. marca.

Na sestanku bodo sindikati zahtevali časovne načrte in rešitve za nastale težave glede usode rudarjev v Rudniku Trbovlje-Hrastnik (RTH), perspektive v Termoelektrarni Trbovlje (Tet), vzdrževanja elektrodistribucijskih podjetij in drugih težav panoge.

Če vlada do 14. marca ne bo našla časa za sindikate, bodo ti posegli po drugih sindikalnih metodah, je napovedal predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Branko Sevčnikar. Na sestanku sicer pričakujejo takojšnje rešitve, in ne čez dva meseca, je dodal.

Slabša kakovost oskrbe?
Podpredsednik konference sindikata dejavnosti distribucije in prodaje električne energije Valter Vodopivec je ob tem poudaril, da če bi prišlo do združevanja distribucij, bi to pomenilo napad na delovna mesta.

"Čez nekaj let bi se začele kazati težave pri zanesljivosti in kakovosti oskrbe z elektriko," je dodal. "Glede združevanja ni bilo narejene nobene študije ali analize. Torej je vodilo temu končna odprodaja, privatizacija in pobiranje provizij," je še poudaril Vodopivec.

Predsednik sindikata Teta Aleš Žagar pa je poudaril, da pričakujejo odločitve lastnikov o nadaljnji usodi Teta. "Za leto 2014 nimamo sprejetega osnutka poslovnega načrta, obratovanje za 2014 nima statusa. Po nekih napovedih HSE-ja prehajamo v hladno rezervo do 15. avgusta 2014," je poudaril in dodal, da to pomeni možnost, da elektrarne ne zaženejo nikoli več ali da zaposleni čakajo na delo doma.