"Vrednost podatka o presežku sektorja država v letu 2017 ostaja tudi po rednem postopku pojasnjevanja podatkov o primanjkljaju in dolgu države Eurostatu enaka prvi oceni, to je 13 milijonov evrov ali 0,03 odstotka BDP-ja," so sporočili iz državnega statističnega urada. Foto: Pixabay

presežka evrov oz. 0,03 odstotka BDP-ja, je potrdil tudi Eurostat. Po napovedih ministrstva za finance se bo letos presežek države povečal na 163 milijonov evrov ali do 0,40 odstotka BDP-ja.

Evropski statistični urad je potrdil oceno slovenskega statističnega urada. Ta je konec marca objavil tudi oceno, da je dolg države konec leta 2017 znašal 31,86 milijarde evrov ali 73,6 odstotka BDP-ja. Po napovedih ministrstva za finance se bo dolg države letos povečal na 32,28 milijarde evrov, v deležu BDP-ja pa padel na 69,3 odstotka bruto domačega proizvoda.

Po mnenju statističnega urada je k odpravi primanjkljaja v slovenskih javnih financah lani prvič po osamosvojitvi prispevala visoka gospodarska rast. K presežku je prispevala visoka rast prihodkov države, medtem ko je bila rast izdatkov države zmernejša.

Slovenija je v zadnjih letih javnofinančni primanjkljaj uspešno postopno zniževala, potem ko so ga leta 2013 stroški zaradi sanacije bank potisnili celo do 15 odstotkov BDP-ja. Medtem pa se dolg države v zadnjih letih povečuje. Ta naj bi se po ocenah urada začel zmanjševati takrat, ko bodo prihodki tudi dolgoročno presegali izdatke.