Bo ostal v slovenski lasti ali bo šel v roke Britancem? Foto: BoBo
Bo ostal v slovenski lasti ali bo šel v roke Britancem? Foto: BoBo
Težave pri financiranju nakupa Telekoma?

Da je združitev dovoljena, so na makedonski agenciji objavili na spletni strani. S tem je odpravljena glavna ovira, zaradi katere je prišlo do zamrznitve pogajanj za prodajo Telekoma Slovenije britanskemu skladu Cinven.

Telekom Slovenije, v katerega lasti je One, je sicer svoj odziv napovedal za danes, medtem ko se na odziv Telekoma Austrie, lastnika Vipa, še čaka. Slovenski državni holding (SDH) pa je ločeno sporočil, da bo svoje stališče glede postopka prodaje oblikoval po tem, ko bo prejel uradno stališče Telekoma Slovenije.

Vlada še vztraja pri Cinvenu
Po neuradnih informacijah pa naj bi se sedaj ponovno zapletalo pri kupnini, sta za TV Slovenija poročali Mojca Šetinc Pašek in Tea Šavor. Cinven naj namreč ne bi imel zaprte finančne konstrukcije za financiranje nakupa Telekoma in zato naj bi v pogajanjih poskušal znižati ceno na delnico s sedanjih 110 na okoli 90 evrov.

Na kar pa bi SDH težko pristal, saj so pripravljeni skleniti posel pod pogoji, ki jih je potrdil nadzorni svet minuli mesec. In čeprav se zdi, da ta prodajni poskus pada v vodo, si vladna stran neuradno še naprej prizadeva Telekom prodati prav Cinvenu.

Predstavniki Cinvena naj bi tako prejšnji teden obiskali sedež SDH-ja in tudi predstavnike vlade. Premier Miro Cerar naj bi tako za neuradne pogovore pooblastil ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja. Koprivnikar pogovorov s predstavniki Cinvena sicer ni želel komentirati, je še poročala TV Slovenija.

Nov igralec v tekmi za nakup?
Poznavalci prodajnega postopka vidijo pri samem načinu prodaje težave predvsem za poslovanje Telekoma, saj podjetje med prodajnim postopkom tako rekoč na mrtvi točki. Vsi posli po informacijah TV Slovenija stojijo. Zato je slišati tudi kritike na račun lastnika, da s takim načinom hote ali nehote sam niža vrednost podjetja.

Prav tako naj bi se za nakup Telekoma začel zanimati tudi Telekom Austria. K že odprtemu prodajnemu postopku bi lahko pristopil pod istimi pogoji kot Cinven, a bi moral ponuditi višjo ceno.

SDH hoče osnovno ponudbo
V Cinvenu so sicer v procesu prodaje pojasnili, da so že od začetka jasno povedali, da je njihova ponudba za Telekom Slovenije temeljila na zagotovljeni 100 milijonov evrov vredni prodaji družbe One, za kar so bili pripravljeni plačati dodatnih 10 evrov na delnico.

SDH je nato sredi junija sporočil, da ne sprejema dodatnih pogojev, saj bi ti za konzorcij prodajalcev pomenili preveliko tveganje in bi lahko neutemeljeno pripeljali do znižanja kupnine.

Hkrati pa je SDH sporočil, da je transakcijo še vedno pripravljen končati pod pogoji, ki jih je potrdil nadzorni svet 10. junija. Nadzorniki so takrat potrdili osnovno ponudbo Cinvena ob upoštevanju pogojev, ki jih je dodatno določila vlada - ohranitev sedeža Telekoma v Sloveniji in opcijska pogodba o odkupu družbe Soline.

V Cinvenu so bili razočarani, vendar so dejali, da ostajajo zainteresirani za nakup. Cinven naj bi zdaj po poročanju Financ v 14 dneh razkril, ali se bo še potegoval za nakup Telekoma ali pa so to že opustili.

Težave pri financiranju nakupa Telekoma?