Upniki, med katerimi je največji Gratel, ki je za T-2 gradil informacijsko omrežje, so v postopku prisilne poravnave izkoristili možnost ter z znižanjem osnovnega kapitala in dokapitalizacijo prevzeli podjetje. Foto: www.t-2.net
Upniki, med katerimi je največji Gratel, ki je za T-2 gradil informacijsko omrežje, so v postopku prisilne poravnave izkoristili možnost ter z znižanjem osnovnega kapitala in dokapitalizacijo prevzeli podjetje. Foto: www.t-2.net
Zvon ena holding
NLB ima do Zvona za skoraj sto milijonov evrov različnih terjatev. Foto: MMC RTV SLO
Zvoni ena je odzvonilo

Konec preteklega tedna se je iztekel rok za dokapitalizacijo telekomunikacijske družbe T-2 in, kot kaže poročilo prisilne upraviteljice T-2, finančni holding Zvon ena pri dokapitalizaciji ni sodeloval. Družba tako prehaja v večinsko last Gratela, ki je za T-2 gradil informacijsko omrežje in je tudi njegov največji upnik.

Doslej kar 95-odstotni lastnik, Zvon Ena Holding, je sicer na mariborsko sodišče vložil izpodbojno tožbo proti sklepu upnikov, ki omogoča dokapitalizacijo, s tem pa tudi njegovo razlastitev. Temu so nasprotovali tudi mali delničarji Zvona, ki bodo zdaj z najverjetnejšim stečajem holdinga ostali brez svojega premoženja. Dokapitalizacija pa bo veljavna šele, če bodo upniki potrdili prisilno poravnavo, o čemer naj bi po pisanju časnika Delo odločali predvidoma čez dva tedna.

Izguba T-2 pomeni dokončen finančni zlom
Morebitna razlastitev Zvona ena v njegovi najpomembnejši naložbi najverjetneje pomeni dokončen zlom holdinga. Z vodenjem prisilne poravnave se ne strinja Nova Ljubljanska banka, ki je zato na sodišču že predlagala začetek stečajnega postopka.

V banki so prepričani, da načrt finančnega prestrukturiranja Zvona Ena izhaja iz napačnih predpostavk in posledično ne omogoča finančnega prestrukturiranja dolžnika na način, da bi lahko postal kratkoročno in dolgoročno plačilno sposoben. Zvon namreč po mnenju NLB-ja ne bo sposoben poravnati svojih obveznosti v načrtu prestrukturiranja, če ne bo sklenil dogovora z ločitvenimi upniki o reprogramu posojil in znižanju obrestne mere za polovico.

V NLB-ju ne bodo reprogramirali posojil
A takega dogovora ne bo nemogoče skleniti, saj v NLB-ju izrecno poudarjajo, da z Zvonom nimajo namena skleniti nikakršnega dogovora o reprogramu ali o spremembah pogojev terjatev, ob tem pa ugotavljajo, da tega očitno ne namerava storiti niti NKBM, ki je že pred časom začel unovčevati zavarovanja za poplačilo svojih terjatev, in sicer z zasegom delnic Heliosa, Krke, Cinkarne Celje in Petrola.

Zvon ima veliko izgubo
Zvon Ena je samo v preteklem letu pridelal za 251 milijonov evrov izgube, kar je štirikrat več kot v letu prej. Pri tem se kar 179 milijonov evrov izgube nanaša na oslabitev in odpise finančnih naložb zaradi usklajevanja s tržnimi cenami. V prvem četrtletju letos je Zvon ustvaril še za 19,8 milijona evrov izgube, skupni znesek terjatev pa trenutno znaša nekaj manj kot 510 milijonov evrov.

Navadnim upnikom ponujajo 16-odstotno poplačilo
Največji upniki družbe so banke. Med navadnimi upniki, ki jim je v načrtu prisilne poravnave ponujeno zgolj 16-odstotno poplačilo terjatev v treh obrokih do leta 2015, je največja sestrska družba Zvon dva holding. Od 252 milijonov evrov navadnih terjatev jih ima ta kar za dobrih 141 milijonov evrov in si v primeru potrjene prisilne poravnave lahko obeta vsega 22,5 milijona.

Zvoni ena je odzvonilo