Grčija mora julija vrniti ECB-ju sedem milijard evrov, zato je nujno potrebovala današnji dogovor. Foto: EPA
Grčija mora julija vrniti ECB-ju sedem milijard evrov, zato je nujno potrebovala današnji dogovor. Foto: EPA
Evro
Večino novega posojila bo Grčija prejela v začetku julija, preostanek pa jeseni. Foto: EPA

Finančni ministri članic območja evra so v Luksemburgu dosegli dogovor o naslednjem posojilu za Grčijo, je sporočil vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem. Posojilo bo razdeljeno na več tranš. Prvih 7,7 milijarde evrov bo izplačanih na začetku julija, preostalih 0,8 milijarde evrov pa pod določenimi pogoji po poletju, je pojasnil vodja evropskega reševalnega sklada ESM Klaus Regling.

V končnici pogajanj se je najbolj zataknilo pri vprašanju zagotavljanja vzdržnosti ogromnega grškega dolga. Kompromis je postal mogoč, ko je evroskupina zagotovila več jasnosti pri predvidenih srednjeročnih ukrepih za lajšanje dolga.

O srednjeročnih ukrepih šele čez leto dni
Vendar pa države z območja evra vztrajajo pri lanskem majskem dogovoru, da bodo srednjeročne ukrepe dokončno opredelili šele ob koncu tretjega programa pomoči za Grčijo, ki se izteče avgusta prihodnje leto.

Grčija potrebuje denar julija, ko mora poravnati okoli sedem milijard dolga Evropski centralni banki (ECB). Današnjemu dogovoru sledijo nacionalni postopki odobritve, nekatere članice ga morajo potrditi v parlamentih.