Stroge vladne ukrepe za zmanjšanje primanjkljaja podpirajo tudi v Bruslju. Foto: MMC RTV SLO
Stroge vladne ukrepe za zmanjšanje primanjkljaja podpirajo tudi v Bruslju. Foto: MMC RTV SLO
George Papandreu
Papandreujeva vlada uživa solidno podporo. Okoli 65 odstotkov Grkov za reševanje države iz gospodarskih težav stroge ukrepe podpira, sindikati pa kljub temu napovedujejo stavke. Foto: EPA

Socialistična vlada Georgea Papandreuja želi do leta 2015 zvišati starost za upokojitev z 61 na 63 let. Nameravana poteza je že ujezila sindikate, ki so napovedali proteste in stavke. Javni uslužbenci, ki bi jih pokojninska reforma najbolj prizadela, naj bi se na ulice odpravili v sredo.

EK zahteva reformo pokojninskega sistema
Grški kmetje, ki zahtevajo več vladne pomoči, protestirajo že več tednov. Množične demonstracije je za 24. februar napovedal največji grški sindikat GSEE. Sindikati se pritožujejo, da je vlada popustila trgom in pritiskom iz EU-ja. Evropska komisija je reformo grškega pokojninskega sistema izpostavila kot prednostno nalogo Grčije, ki se spopada z velikimi gospodarskimi težavami.

"Če ne bo reforme ..."
Grški minister za delo Andreas Loverdos je opozoril, da bo grški pokojninski sistem obubožal v petih letih, če ne bodo sprejeli pokojninske reforme. "Pokojninski sistem spreminjamo, da ga bomo ohranili pri življenju," je dejal.

S strogim varčevanjem do 800 milijonov evrov
Pretekli teden je grški premier Papandreou napovedal vrsto strogih ukrepov, vključno z zamrznitvijo plač v javnem sektorju in povišanjem cen bencina. Grška vlada bo med drugim varčevala tudi tako, da odhajajočih javnih uslužbencev ne bodo nadomeščali, davkarji pa se bodo podali v lov za izgubljenimi milijardami evrov zaradi neplačevanja davkov. Grški finančni minister je med drugim predstavil davčno reformo. Skupaj naj bi vladni ukrepi v grško blagajno prinesli 800 milijonov evrov na leto.

Dolg, velik za 300 milijard evrov
Grčija ima tako velik dolg in primanjkljaj, da se iz recesije ne more rešiti s povečanim zapravljanjem. Grški primanjkljaj je 12,7-odstoten oziroma več kot štirikrat višji kot dovoljujejo pravila evroobmočja. Njen dolg znaša okoli 300 milijard evrov.

Grške težave grožnja evru
Možnost, da Grčija ali katera izmed drugih članic 27-erice, ki so se znašle v velikih gospodarskih težavah, ne bi bila zmožna plačati svojih dolgov in bi zato potrebovala pomoč EU-ja ali pa bi se morala odpovedati evru, je največja grožnja skupni evropski valuti do zdaj.