V OZS poudarjajo, da bi vlada morala vzpostaviti bolj normalno razmerje med bruto in neto plačami Foto: BoBo
V OZS poudarjajo, da bi vlada morala vzpostaviti bolj normalno razmerje med bruto in neto plačami Foto: BoBo

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) menijo, da bi namesto vnovičnih dvigov plač v javnem sektorju moral biti cilj vlade splošno znižanje obdavčitve stroškov dela, kar bi koristilo vsem zaposlenim tako v gospodarstvu kot v javnem sektorju. Opozarjajo, da se je masa plač v desetih letih v javnem sektorju povečala za milijardo evrov, kar je bistveno več kot v gospodarstvu. Enako velja za povprečno bruto plačo. Poleg tega pa se je v tem obdobju število zaposlenih v javnem sektorju povečalo za 20.000, medtem ko se je v gospodarstvu skrčilo za 31.000.

Če bi prišlo do dviga za 750 milijonov evrov, kolikor po ocenah ministrstva za javno upravo znaša znesek sindikalnih zahtev javnega sektorja, bi se sicer gospodarska rast na kratek rok dodatno dvignila zaradi povečane domače potrošnje. Toda povečal bi se tudi javnofinančni primanjkljaj, struktura izdatkov bi se trajno poslabšala in povečala bi se nevarnost višjih davčnih obremenitev državljanov, opozarjajo v GZS. Zato morajo, kot so posvarili, vsakršne zahteve po dvigu plač ostati znotraj proračuna predvidene mase plač, sicer bo "v kratkem času pritisk na proračun alarmanten in učinki gospodarske rasti izničeni".

OZS: Višanje plač pomeni manjšo konkurenčnost
Tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so proti višanju plač v javnem sektorju. Kot so zapisali, bi to najbrž pomenilo dodatne obremenitve slovenskega gospodarstva, ki je komaj dobro okrevalo po večletni gospodarski krizi. Poudarjajo pa, da ljudje potrebujejo dostojne plače za dostojno življenje.

Ugotavljajo, da zviševanje plač, kot ga poznamo pri nas, predstavlja le višanje stroškov dela in posledično manjšo konkurenčnost, še zlasti v primerjavi z državami, s katerimi tekmujemo na evropskem trgu. Če pa bo govora o višanju plač v prihodnosti, potem naj to velja tudi za realni sektor. "Ob tem pa že ves čas opozarjamo, da mora vlada na področju plač slediti politiki, ki bo vzpostavila bolj normalno razmerje med bruto in neto plačami. Stroški dela v Sloveniji so še vedno previsoki in rastejo že vse od začetka krize," je poudaril predsednik OZS Branko Meh.