Vodstvo Heliosa zdaj upa, da se bodo napadi nanje končali. Foto: Helios
Vodstvo Heliosa zdaj upa, da se bodo napadi nanje končali. Foto: Helios


"Mednarodna neodvisna revizijska hiša Deloitte potrjuje, da je neto dolg skupine Helios samo 84,6 milijona evra, da Helios ni financiral lastnega prevzema in da financiranje in dolžniške pogodbe niso v nasprotju z relevantno slovensko zakonodajo," so sporočili iz podjetja.

Ob tem so dodali, da bodo z Deloittovo potrditvijo pristnosti podatkov in izjav vodstva skupine Helios vse nadaljnje javne izjave, "ki bodo v nasprotju z zgornjimi ugotovitvami, razumljene kot zlonamerne in škodoželjne, zato se bo temu primerno družba Helios tudi odzvala". Hkrati s tem upajo, da se bodo zdaj napadi, obtožbe, neresnice in špekulacije dokončno končale.
Vodstvo Heliosa je namreč pred dnevi - v odzivu na izjave predsednika DZ-ja Janka Vebra, da je novi lastnik dolg podjetja povečal s 102 na 407 milijonov evrov ter da ne plačuje dobaviteljev – zatrdilo, da trenutni neto dolg znaša 84 milijonov evrov, konec junija pa se bo spustil pod 80 milijonov evrov, medtem ko je še lani znašal 110 milijonov evrov.
Semolič bi krepil socialni dialog
Na vodstvo Heliosa pa je danes poziv naslovila tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). V njem vodja zveze Dušan Semolič ugotavlja, da bi bil sestanek, zaradi stabilizacije socialnega dialoga v družbi in prihajajočih pogajanj o novi podjetniški kolektivni pogodbi, dobrodošel.

"Z naše strani bi bila tema skupnega sestanka proučitev možnosti za ponovno vzpostavitev uspešnega socialnega dialoga, ki temelji na medsebojnem zaupanju, spoštovanju in enakopravnosti vseh vpletenih strank, ter vloga voljenih predstavnikov zaposlenih v tem dialogu. V tej luči pričakujemo tudi, da se bo na sestanku odprla tematika zagotovitve zaščite predstavnikov in predstavnic delavcev," je med drugim še zapisal.
Ob robu današnje konference izvoznikov v Ljubljani pa je minister za gospodarstvo, ki opravlja tekoče posle, Metod Dragonja dejal, da "zadeve preverjajo, ko bo interno strokovno mnenje izdelano, pa bodo to lahko tudi komentirali". Odločitve o morebitnih ovadbah, kot je dodal, tako še niso sprejeli