Namen odprave nadzornih svetov je učinkovitejše upravljanje, administriranje in nadzor družb, pravi generalni direktor HSE-ja Blaž Košorok. Foto: BoBo
Namen odprave nadzornih svetov je učinkovitejše upravljanje, administriranje in nadzor družb, pravi generalni direktor HSE-ja Blaž Košorok. Foto: BoBo
HSE ukinil nadzorne svete

Brez nadzornikov so ostali poleg v Tešu še v Dravskih elektrarnah Maribor (Dem) in Soških elektrarnah Nova Gorica (Seng), poročata Večer in Delo.

Kot je povedal generalni direktor HSE-ja Blaž Košorok, je namen sprememb učinkovitejše upravljanje, administriranje in nadzor družb, eden ključnih ciljev pa večja usklajenost interesov odvisnih družb in obvladujoče družbe. Po Košorokovih besedah so se pogosto direktorji odvisnih družb skrili za nadzorne svete, hkrati pa so se nadzorniki bali, znane so tudi težave pri iskanju nadzornikov za Teš.

Košorok je še pojasnil, da so se velikokrat na nadzornih svetih in kolegijih pogovarjali o tem, da korporativno upravljanje v skupini HSE ne deluje. HSE je vse do zdaj ostal koncern, čeprav je bil predviden drugačen razvoj, je dejal, to pa je pot pogodbenega koncerna.

"Niso izkoristili sinergije"
Učinkovitost upravljanja v odvisnih družbah je na nizki ravni, kar vpliva tudi na skupen rezultat, je ocenil Košorok. V vseh odvisnih družbah je zelo veliko znanja, vendar sinergijskih učinkov nikoli niso znali izkoristiti, meni Košorok. Edino, kar jih je družilo, je trgovanje z energijo, to pa je za Košoroka premalo.

Košorok je ob tem zanikal, da bi zdaj sledila serijska zamenjava direktorjev odvisnih družb. V HSE-ju bodo v prihodnjih dneh imenovali skrbnike naložb, ki bodo spremljali projekte odvisnih družb. Koliko prihrankov bo prinesla odprava omenjenih nadzornih svetov, pa Košorok še ni ocenil.

Ker so imeli zaposleni v nadzornih svetih vedno svojega predstavnika, naj bi se v naslednjih dneh odzvali sindikati odvisnih družb.

HSE ukinil nadzorne svete