Sigurdardottirjeva upravičeno slavi veliko zmago. Zdaj se delo zanjo šele začenja. Foto: EPA
Sigurdardottirjeva upravičeno slavi veliko zmago. Zdaj se delo zanjo šele začenja. Foto: EPA
Bo Islandijo rešila levica?
Levici zmaga na Islandiji

Kot kažejo izidi po 81 odstotkih preštetih glasov, bo imela koalicija Socialdemokratske stranke in Levih zelenih v 63-članskem parlamentu 34 sedežev, Socialni demokrati začasne premierke Johanne Sigurdardottir so osvojili 20 sedežev, Levi zeleni pa 14. "Mislim, da bo to naša velika zmaga," je dejala 66-letna političarka, ena redkih v svetu politike, ki je odkrito priznala, da je homoseksualka. Volilna udeležba je bila pričakovano visoka, več kot 85-odstotna.

"Ganjena, ponosna in ponižna sem v tem trenutku, ko smo priča zgodovinski zmagi socialdemokratskega gibanja," je dejala, in dodala, da so volivci z zmago podprli tudi njena prizadevanja za vstop v EU.

To bo ena ključnih nalog nove vlade te otoške države, ki jo je finančna kriza spravila na rob bankrota. Nekoč ena najbogatejših držav in država z najvišjim standardom življenja je šla v preteklih mesecih skozi pekel: Islandci so, razočarani nad ukrepanjem konservativne vlade premierja Geirja Haardeja, zahtevali njen odstop. Konservativna Neodvisna stranka, ki je bila na oblasti med gospodarskim razcvetom države, po izbruhu krize pa je januarja odstopila, bo imela v parlamentu zdaj 16 sedežev in bo v njem druga najmočnejša stranka, a še vedno ne vladajoča. Na prejšnjih volitvah jih je osvojila 25.

V preteklosti do EU-ja zelo skeptični Islandci se zdaj čedalje bolj nagibajo k vstopu v EU in sprejemu evra. Napovedi za obubožano islandsko gospodarstvo kljub pomoči IMF-a za letos niso dobri: pričakujejo 10-odstotno krčenje gospodarstva in visoko inflacijo, marčevska je bila 15,2-odstotna.

K. T.

Bo Islandijo rešila levica?
Levici zmaga na Islandiji