Na številnih množičnih protestih v zadnjh treh mesecih so protestniki zahtevali odstop vlade. Foto: MMC RTV SLO
Na številnih množičnih protestih v zadnjh treh mesecih so protestniki zahtevali odstop vlade. Foto: MMC RTV SLO

"Res obžalujem, da nismo mogli nadaljevati dela s to koalicijo. Menim, da bi bilo to najbolje," je pred parlamentom povedal novinarjem, potem ko so koalicijska pogajanja propadla.

Predsednik Olafur Ragnar Grimsson je po sestanku s premierom sporočil, da mandata za sestavo vlade pred torkom, ko se bo sestal z voditelji vseh strank, ne bo podelil.

Koalicija premierja Haardeja, ki sta jo sestavljali Stranka neodvisnosti in Zveza socialnih demokratov, je bila pod pritiskom, odkar je oktobra svetovna gospodarska in finančna kriza prizadela Islandijo. Islandski finančni sistem se je zrušil zaradi prevelikih dolgov, ki si jih je država nabrala med leti hitre gospodarske rasti. Islandska krona je izgubila vrednost, nezaposlenost je naraščala. Po napovedih naj bi se gospodarstvo letos zmanjšalo za 9,6 odstotka.

V seriji prostestov, ki so sledili, so protestniki vlado obtoževali, da je državo pripeljala na rob propada. Prejšnji teden je Haarde razpisal predčasne volitve za 9. maj, na katerih pa sam ne namerava kandidirati.

T. V.