Številke italijanskega statističnega urada niso spodbudne. Foto: EPA
Številke italijanskega statističnega urada niso spodbudne. Foto: EPA

Potem ko se je znižal že med lanskim julijem in septembrom, je obseg bruto domačega proizvoda (BDP) utrpel padec tudi v zadnjem lanskem četrtletju. Ekonomisti o recesiji govorijo takrat, ko se obseg BDP-ja neke države skrči dve četrtletji zapored.

V zadnjem lanskem četrtletju je bil padec 0,7-odstoten v primerjavi s četrtletjem prej, potem ko se je že v tretjem četrtletju BDP znižal za 0,2 odstotka. Takrat je Italija, sicer tretje največje gospodarstvo v evroobmočju, imela prvo znižanje gospodarske aktivnosti po koncu leta 2009.

Na letni ravni je znižanje obsega BDP-ja Italije med lanskim oktobrom in decembrom znašalo pol odstotka. Leto 2011 je Italija končala z rastjo BDP-ja za 0,4 odstotka, potem ko je leto predtem gospodarska rast znašala 1,4 odstotka, kažejo prvi izračuni statistikov.

Ogromni dolgovi
V letu 2012 državi z ogromnimi dolgovi, ki znašajo 1.900 milijard evrov, grozi znižanje obsega BDP-ja za od 1,2 do 1,5 odstotka, napoveduje italijanska centralna banka. Po ocenah Mednarodnega denarnega sklada bi se lahko to število spustilo celo do 2,2 odstotka.

Vlada pod vodstvom Maria Montija je že sprejela stroge varčevalne ukrepe za stabilizacijo javnih financ, ki pa bodo še dodatno zajezili gospodarsko rast.

Statistični urad je podatek o zdrsu v recesijo objavil le dan za tem, ko je Italija sporočila, da se zaradi varčevanja ne bo potegovala za organizacijo olimpijskih iger leta 2020, ministrstvo za obrambo pa je napovedalo znižanje števila uslužbencev in vojakov ter zmanjšanje naročila lovcev F-35.