Obrtni sejem v Celju pripravljajo že pol stoletja. Foto: BoBo
Obrtni sejem v Celju pripravljajo že pol stoletja. Foto: BoBo
V Celju so odprli jubilejni 50. MOS

odprl že 50. Mednarodni sejem obrti in podjetništva, na katerem se do nedelje predstavlja skoraj 1500 podjetij in obrtnikov iz 30 držav. Cerar je sejem označil za uspešno slovensko zgodbo, za kar gre zahvala predvsem organizatorjem in razstavljavcem, ki "s svojim delom dokazujejo, da Slovenci zmoremo in znamo".

Mednarodni sejem obrti in podjetništva je svoja vrata prvič odprl pred 50 leti. Po skromnih začetkih ga je na vrhuncu v osemdesetih letih prejšnjega stoletja obiskalo kar četrt milijona ljudi. Z razvojem trgovskih centrov je obisk začel padati, a sejem še vedno privabi okoli 120 tisoč obiskovalcev letno, pojasni izvršni direktor celjskega sejma Robert Otorepec: "Prvo in največje področje sta gradnja in obnova doma, ki predstavlja približno 50 odstotkov sejma. V zadnjih letih nam najbolj raste področje kampinga in karavaninga, turizma in prehrane. Tretje področje sta material in oprema za obrt in industrijo, četrto področje so poslovne storitve in poslovne priložnosti, peto področje pa še vedno ostaja splošna poraba."

1500 razstavljavcev
Od 1500 podjetij in obrtnikov je največ tujih razstavljavcev iz Hrvaške, pomemben partner so tudi Kitajci, saj se bo letos predstavilo več kot 30 kitajskih podjetij predvsem s področja mehatronike. Za gospodarstvenike je sejem odlična priložnost za navezovanje novih poslovnih stikov: "Tukaj se predstavlja precej državnih institucij, v zelo velikem obsegu ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki predstavljajo storitve, ki jih ponujajo podjetnikom, ko jim pomagajo pri prodorih na tuje trge, pri raznih podjetniških idejah, seveda tudi s kakšnim financiranjem."

V petek in soboto bodo predstavili projekt Edison, ki je namenjen širjenju zelene mobilnosti. Obiskovalci bodo lahko preizkušali električne avtomobile, od železniške postaje do sejma bo brezplačno vozil električni avtobus.

Cerarja veseli, da sejem znova diha s polnimi pljuči
Ob visokem jubileju je največji in najpomembnejši sejem v državi odprl premier Miro Cerar in ga označil za uspešno slovensko zgodbo. Cerarja še posebej veseli, da po letih finančne, gospodarske in socialne krize tudi sejem ponovno diha s polnimi pljuči, vsi njegovi udeleženci pa prispevajo k nadaljnji krepitvi gospodarske rasti in optimizma. Ta se v zadnjih treh letih postopno, a vztrajno vrača v slovensko gospodarstvo in družbo.

Po njegovih besedah Slovenija še vedno ni tam, kjer bi si želeli, čeprav so vsi finančni, ekonomski in socialni kazalci pozitivni, napredek pa smo naredili s čvrstim korakom. "Imamo pozitivno gospodarsko rast, bistveno se nam je zmanjšala brezposelnost, ki je trenutno pod sedmimi odstotki, povečuje se zaposlenost. Vse bolj smo konkurenčni, imamo odlične rezultate na področju turizma," je izpostavil Cerar in dodal, da je država pomemben dejavnik vsake družbe, ki stremi k uspešnemu gospodarstvu. Vlada se vsak dan trudi, da bi izboljšave, ki smo jih že dosegli, nadgradili - med drugim na področju bančništva, pravosodja, javne uprave in vajeništva, je še zagotovil premier in dodal, da je "pomembno, da si ne mečemo polen pod noge". "V Sloveniji je tega veliko, predvsem iz političnih razlogov," še meni.

Hrvaška prvič v zgodovini partnerica sejma
Ob Cerarju je zbrane nagovorila tudi podpredsednica hrvaške vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić, saj je Hrvaška prvič v zgodovini sejma njegova partnerica. Dalićeva je spomnila, da je lani blagovna menjava med Slovenijo in Hrvaško znašala 3,6 milijarde evrov ter da je Slovenija za Hrvaško tretja zunaj trgovska partnerica, medtem ko je Hrvaška za Slovenijo na četrtem mestu. Po njenih besedah je v prvih sedmih mesecih Hrvaško obiskalo pol milijona Slovencev. "Imamo nekaj odprtih vprašanj, ki jih želimo reševati skladno z mednarodnim pravom," je še dodala.

V hrvaškem paviljonu se sicer predstavlja 30 hrvaških proizvajalcev, večinoma malih in srednjih podjetij iz panog, kot so predelava lesa in izdelava pohištva, kovin in strojne obdelave, merilnih naprav in avtomobilskih delov kot tudi predmetov za splošno porabo in poslovnih storitev s področja marketinga, založništva in oblikovanja. Hrvaška bo na MOS-u predstavila tudi nekaj privlačnih turističnih destinacij, obiskovalci sejma pa bodo lahko uživali v različnih hrvaških kulinaričnih dobrotah, še napovedujejo organizatorji.

Obrtniki si želijo več posluha za svoje zahteve
Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh pa je ponosen, da so bili prav obrtniki pred natanko 50 leti pobudniki in organizatorji prvega obrtnega sejma, ki se je v tem času razvil v edinstven in prepoznaven sejem mednarodnih razsežnosti. MOS je po njegovi oceni za obrtnike in podjetnike prav gotovo med najpomembnejšimi sejmi, za mnoge verjetno celo najpomembnejši, kar dokazuje tudi naraščajoče zanimanje in vse večje število razstavljavcev ter obiskovalcev.

"Zahteve slovenske obrti in podjetništva, ki jih vsako leto spišemo in predstavimo vladi, letos obsegajo rekordnih 121 zahtev. Žal jih vlada vsako leto uresniči zgolj peščico. Glede na dejstvo, da malo gospodarstvo predstavlja kar 99 odstotkov celotnega slovenskega gospodarstva, bi pričakoval, da bodo naše zahteve bolje slišane in tudi uslišane. Zamislite si, kakšen gospodarski preboj bi šele imeli, če bi realizirali vsaj polovico naših zahtev," je dejal Meh.

V okviru sejma sicer vsako leto potekajo tudi številne okrogle mize, posveti in predstavitve.

V Celju so odprli jubilejni 50. MOS