NLB bo novega prvega moža čakal vsaj še do konca septembra. Foto: www.nlb.si
NLB bo novega prvega moža čakal vsaj še do konca septembra. Foto: www.nlb.si

Iz dostopnih informacij je razvidno, da po glasno izraženem dvomu nekaterih o primernosti iskanja vodilne slovenske banke z javnim razpisom velikega zanimanja za ta položaj med bančniki ni videti. Poleg tega pa postopki imenovanja novega predsednika uprave najverjetneje ne bodo končani še vsaj do konca naslednjega meseca, saj mora kandidat pred nastopom funkcija pridobiti dovoljenje Banke Slovenije.

Veselinovič bi rad čim prej pospravil kovčke
Ali bo tedaj lahko NLB-ju načeloval Veselinovič, čigar odstop so nadzorniki sprejeli 18. maja, še ni jasno. Pred časom je namreč izrazil željo po čimprejšnjem odhodu, trimesečni odpovedni rok pa se mu izteče avgusta. Mandat novega prvega moža banke bo sicer trajal pet let, nadzorni svet banke pa si pridržuje pravico, da ne izbere nikogar od prijavljenih kandidatov.

NLB v nič kaj zavidljivemu stanju
NLB potrebuje stabilno vodstveno ekipo, poudarjajo tako predstavniki države kot največja lastnica banke Banka Slovenije. Zaradi finančne krize so razmere na trgu zaostrene, polletni poslovni rezultati, ki jih je NLB objavil v četrtek, pa razkrivajo precejšen upad dobička in celo izgubo na ravni skupine; poleg tega je Banka Slovenije proti NLB-ju začela postopek zaradi razkritja zaupnih podatkov o posameznih komitentih.