S stavko so knapi dosegli posluh oblasti. Foto: MMC RTV SLO/Luka Lukič
S stavko so knapi dosegli posluh oblasti. Foto: MMC RTV SLO/Luka Lukič
Rudarji prihajajo iz jame po tridnevni stavki
Po štirih dneh v jami so rudarji prejšnji teden pred prekinili stavko. Foto: BoBo

Kot je povedal predsednik stavkovnega odbora Anton Lisec, so postavili določene smernice glede preostalih treh stavkovnih zahtev, in poudaril, da gredo v pravo smer. Po njegovih besedah se je pogovora udeležil tudi predstavnik države.

Predstavniki stavkovnega odbora in vodstva rudnika so se, potem ko so rudarji prejšnji teden izvedli štiridnevno stavko v jami, pogovarjali o tem, kako bo RTH posloval letos in v prihodnjem letu, ter o treh milijonih evrov odpravnin za presežene delavce in prezaposlovanju in predčasnem upokojevanju pod ugodnimi pogoji.

RTH je od prejšnjega tedna v prisilni poravnavi. Po noveli insolventnega zakona, ki velja od novembra lani, lahko družba tako nemoteno izplačuje plače zaposlenim in pokriva nujne stroške. Med prisilno poravnavo bodo 14,5 milijona evrov posojil odplačevali med letoma 2016 in 2018, ko bo rudnik od države za ta namen prejel 45,7 milijona evrov. Po pričakovanjih direktorja RTH-ja Bojana Jelena bodo sporazum o izpolnitvi stavkovnih zahtev podpisali predvidoma konec tega meseca.

Če bo DZ sprejel dopolnitve omenjenega zakona, se bo zapiranje rudnika podaljšalo za tri leta, do konca leta 2018. Za celotno obdobje podaljšanja bodo zagotovljena proračunska sredstva, že letos pa bo rudnik prejel štiri milijone evrov več, kot je bilo predvideno.

Prezaposlitev v Slovenskih železnicah
Stavkajoči rudarji so zahtevali tudi ureditev na področju prezaposlovanja rudarjev. Zdaj se odpirajo možnosti prezaposlitve presežnih rudarjev v Slovenske železnice (SŽ), koliko rudarjev naj bi prezaposlili, pa za zdaj ni znano.

Po Liščevih besedah bosta v torek k rudarjem ponovno prišla predsednica vlade Alenka Bratušek in predstavnik SŽ-ja. Prav v torek pa je v RTH-ju izplačilni dan za februarske plače.

Jelen je na pogajanjih pojasnil, da so sredstva za izplačilo februarskih plač že zagotovljena iz letošnjega proračuna. Glede na odločitev poslancev na odboru DZ-ja za infrastrukturo bo s tega naslova letos na voljo devet milijonov evrov.

Plače za marec naj bi zagotovili s prodajo premoženja, predvsem stanovanj hčerinske družbe Spekter. Rudniki so o tem sicer podvomili, saj se prodaja sploh še ni začela, toda Jelen predvideva, da imajo dovolj časa za prodajo tega premoženja. Rezultat tega dela mora biti 18. aprila na računih zaposlenih, meni direktor.

Ugodneje do poklicne pokojnine
V okviru obstoječega sistema poklicnega upokojevanja vlada proučuje možnost določitve posebnih bolj ugodnih pogojev za pridobitev pravice do poklicne pokojnine za rudarje, zaposlene v rudniku. Že zdaj se lahko poklicne pokojnine pri Kapitalski družbi (Kad) izplačujejo do izpolnitve pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Vodstvo rudnika se je glede tega že povezalo s Kadom in ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.