Kopač naj bi na pomanjkljivosti projekta v pismu opozoril že nkedanjega ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika. Ker odziva ni bilo, se je po njegovem odstopu obrnil na premierja Pahorja. Foto: MMC RTV SLO
Kopač naj bi na pomanjkljivosti projekta v pismu opozoril že nkedanjega ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika. Ker odziva ni bilo, se je po njegovem odstopu obrnil na premierja Pahorja. Foto: MMC RTV SLO
TEŠ 6: Kopač pisal Pahorju

Vlada se bo s poročilom Holdinga slovenskih elektrarn (HSE) o (ne)gospodarnosti gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) seznanila predvidoma v četrtek. Je pa svoje mnenje o projektu v pismu premierju Borutu Pahorju napisal generalni direktor direktorata za energetiko na ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač, je za TV Slovenija poročala Vesna Deržek.

Lahovnik prejem pisma menda zanika
Ta se je pred mesecem dni že obrnil na svojega nadrejenegam, zdaj že nekdanjega ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika, in ker ni dobil ustreznega odziva, je pismo poslal še premierju. Neuradno Lahovnik prejem pisma, v katerem Kopač zatrjuje, da je pogodba o dobavi opreme z Alstomom (sicer podpisana še med ministrovanjem Andreja Vizjaka) predraga, zanika.

25 milijonov evrov, čeprav projekta ne bi bilo
Kopač še ugotavlja, da zaloga premoga za celotno življenjsko dobo šestega bloka (40 let) ni zadostna oz. je ocena, ki je bila v Premogovniku Velenje potrjena šele letos, po njegovih besedah bolj naknadna utemeljitev upravičenosti te investicije kot kaj drugega. Poleg tega pa je pogodba med TEŠ-em in dobaviteljem Alstomom izrazito enostranska v korist Alstoma. Med drugim tudi zaradi Rezervacijskega sporazuma iz septembra 2006, ki predvideva, da se TEŠ odpove 25 milijonom evrov, čeprav posla sploh ne bo.

Se vodstvu TEŠ-a maje stolček?
Kot še na koncu ugotavlja Kopač, vodstvo TEŠ-a z Urošem Rotnikom na čelu zadnjih pet let neprestano spreminja zasnovo bodočega delovanja elektrarne, kar je povzročilo veliko podražitev investicije v blok 6. Iz pisma gre torej razbrati, da je vodstvo TEŠ-a odgovorno in bi moralo odstopiti, čeprav uradno Kopač razlog za pismo navaja le seznanitev vlade.

"Je pa to šola za naprej. Vse te napake, ki so se do zdaj pri vodenju projekta storile, nas bodo veliko stale in prav je, da se vsi akterji zavedajo, da je vrag odnesel šalo in da je treba projekt voditi bolj resno," je povedal Kopač, ki poudarja, da je HSE pod novim vodstvom s pogajanji že dosegel bistveno znižanje cene, a bi bila ta potrebna že prej.

Pogajanja naj bi bila končana do konca meseca
Dokler pogajanja za znižanje cene projekta ne bodo končana, si v vodstvu HSE-ja neuradno menjav v vrhu TEŠ-a ne želijo. Ta naj bi bila sicer končana še do konca tega meseca, država pa lahko še vedno v njihovo upravo delegira dodatnega človeka.

TEŠ 6: Kopač pisal Pahorju