Novomeška farmacevtska družba niza dobre poslovne rezultate. Foto: Goran Rovan
Novomeška farmacevtska družba niza dobre poslovne rezultate. Foto: Goran Rovan

Matična družba je pridelala 116,9 milijona evrov dobička, kar je devet odstotkov več kot v lanskem devetmesečju. Prodaja matične družbe je znašala 835,3 milijona evrov in je bila od tiste v istem obdobju lani večja za 11 odstotkov.

Skupina velik delež (več kot 92 odstotkov oz. za 792,7 milijona evrov izdelkov) proda zunaj meja Slovenije, prihodki od prodaje pa so se v primerjavi z istim lanskim obdobjem zvišali za šest odstotkov. Kot omenjeno, je največji trg Krke vzhodna Evropa, kjer proda 34,7 odstotka vse prodaje. Prihodki od prodaje na tem območju so bili z 297,3 milijona evrov v medletni primerjavi višji za 24 odstotkov, od tega so se samo v Rusiji zvišali za 29 odstotkov na 209,6 milijona evrov, so pojasnili v družbi.

Prodaja bo takšna, kot je bilo načrtovano, dobiček višji
Glede na zadnje napovedi v Krki menijo, da se bo prodaja skupine do konca leta približala načrtovani vrednosti 1,2 milijarde evrov, dobiček skupine pa naj bi malo presegel lanskega, ki je znašal 159,8 milijona evrov.

V skupini so v devetih mesecih prvič registrirali 13 novih izdelkov (devet zdravil na recept, tri izdelke brez recepta in en veterinarski izdelek) v 22 različnih oblikah in jakostih. Na vseh trgih so za 110 različnih izdelkov pridobili 382 novih registracij.

Za naložbe so v skupini v devetmesečju namenili 109,2 milijona evrov, od tega 76,9 milijona evrov v matični družbi.

Število zaposlenih se je do konca septembra v skupini povečalo za 453 oziroma pet odstotkov na 9914. Od tega je bilo v Sloveniji za 82, v tujini pa za 371 več zaposlenih. Do konca leta bo imela skupina po napovedih iz družbe več kot 10.100 zaposlenih, od tega več kot polovico v tujini.