Francozi so se za nakup dogovorili tik pred nosom slovenskih zadrug. Foto: BoBo
Francozi so se za nakup dogovorili tik pred nosom slovenskih zadrug. Foto: BoBo

Posel bo presojal še urad za varstvo konkurence, družba pa bo morala nato skladno z zakonom objaviti prevzemno ponudbo za preostali delež. Lactalis se je za prevzem dogovoril z NFD Holdingom, Factor banko, skladom KD Delniški Dohodkovni, KD Banko in Savo, so zapisali.
Ljubljanske mlekarne so vzporedno poskušale prevzeti nekatere slovenske zadruge, združene pod imenom Mlekodel. Ta ostaja drugi največji delničar s slabim četrtinskim deležem.
Francoski Lactalis je bil ustanovljen leta 1933. Leta 2010 je imel skoraj 15 milijard evrov prihodkov in zaposloval 54.000 ljudi. Je eden največjih predelovalcev mlečnih izdelkov na svetu.
Ljubljanske mlekarne bodo okrepile Lactalisov položaj v regiji jugovzhodne Evrope, kjer skupina Lactalis eden glavnih igralcev na trgu mleka in mlečnih izdelkov, so iz Lactaisa sporočili javnosti.

Vrednosti posla ne želijo razkriti
Pogovori z delničarji so potekali prejšnji teden, so pojasnili. Vrednosti posla ne razkrivajo, pravijo le, da je cena višja kot v nedavni prevzemni ponudbi Mlekodela, Deželne banke Slovenije (DBS) in zadrug. Za prevzem Ljubljanskih mlekarn so se odločili zaradi proizvodnih zmogljivosti in blagovnih znamk, ki jih nameravajo razvijati, prestrukturiranje ni predvideno, so zatrdili v družbi.

Delničarji so delež ponujali že več let, v Lactalisu pa so zdaj ocenili, da je pravi čas, in se ob prevzemni ponudbi zadrug bolj angažirali glede pogovorov, so še povedali.

Mlekodel, DBS in zadruge so v okviru prevzemne ponudbe, ki je trajala od 19. septembra do 19. oktobra in v kateri so za delnico ponujali 6,50 evra v denarju, pridobili 194.713 delnic oz. 4,44 odstotka vseh in svoj lastniški delež v družbi povečali na 36,41 odstotka.