Gospodarstvo
Luka Koper
V SDH-ju so prepričani, da Luka Koper lahko izplača višje dividende, kot pa sta predlagala uprava in nadzorni svet. Foto: BoBo

Dodaj v

Luka Koper bo morala izplačati skoraj celoten dobiček

SDH-ju uspelo z nasprotnim predlogom
29. junij 2018 ob 18:22
Koper - MMC RTV SLO, STA

Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) je na skupščini Luke Koper uspelo z nasprotnim predlogom, naj se za dividende letos nameni skoraj celoten bilančni dobiček za leto 2017.

Družba bo morala v skladu s sprejetim sklepom 31. avgusta izplačati dividende v višini 1,23 evra bruto na delnico. To je sicer 17 centov manj kot lani, a več od predloga vodstva družbe.

SDH, ki v svojem imenu in v imenu države upravlja 62,13-odstotni delež Luke Koper, bo prejel za 10,7 milijona evrov dividend. Med večjimi lastniki sta sicer še Kapitalska družba (4,98 odstotka) in Mestna občina Koper (3,14 odstotka).

V SDH-ju so prepričani, da Luka Koper lahko izplača višje dividende, kot pa sta predlagala uprava in nadzorni svet. "Glede na finančni položaj družbe in s ciljem stabilnosti dividendne donosnosti za delničarje menimo, da družba lahko izplača višje dividende, pri tem pa zagotavlja izvajanje vseh projektov," je menila predsednica uprave SDH-ja Lidija Glavina.

Delničarji podprli nasprotni predlog
Bilančni dobiček Luke Koper za leto 2017 znaša 17,26 milijona evrov. Od tega se bo za izplačilo dividend namenilo 17,22 milijona evrov, preostalih 41.911 evrov pa bo ostalo nerazporejenih. Delničarji so nasprotni predlog, ki ga je v enakem besedilu kot SDH vložilo tudi društvo Mali delničarji Slovenije, podprli s 96,9-odstotno večino.

Predlog uprave in nadzornega sveta, naj se lastnikom izplača zgolj 14,7 milijona evrov, preostalih 2,56 milijona evrov pa ostane nerazporejenih, kar bi pomenilo dividende v višini 1,05 evra bruto, tako ni prišel na vrsto za glasovanje.

Izglasovanje višjega zneska dividend po besedah predsednika uprave Dimitrija Zadela ne bi imelo vpliva na poslovanje. "Delničarji bodo zadovoljni, ne pomeni pa to ropanja podjetja."

Skupina Luka Koper je v letu 2017 ustvarila 211,4 milijona evrov prihodkov, kar je šest odstotkov več kot leto prej. Prav tako se je za šest odstotkov na 23 milijonov ton povečal obseg pretovorjenega blaga. Se je pa zmanjšal čisti dobiček, in sicer je bil s 35 milijoni evrov za 21 odstotkov manjši kot leta 2016.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
Homer.
# 30.06.2018 ob 09:20
@x1ijn
Ne vem če je statistika na tvoji strani.
Privatna podjetja propadajo po tekočem traku, kupljena podjetja pa so večinoma preprodaja zaradi pranja denarja.
Tako, da ja, imamo tudi uspešna prodana podjetja, so pa tudi uspešna podjetja, kjer je večinski državni delež. Luka Koper je eno takih in to večkratnim poskusom uničenja (namernih in nenamernih)
SDH pa je ena najbolj škodljivih "pridobitev" te države. Da ne govorimo o "multipraktik" Glavini ....
fiston
# 30.06.2018 ob 12:29
@qwasyx No, če se zgodi prevzem, ti nihče ne pobaše dobička, ker ni nujno da prodaš. Drug problem je, če te potem iztisnejo, kar se je v večini primerov dogajalo.

Saj je prav, da poberejo dobiček, če ga bodo vložili v drugi tir. Na ta način bo potem enako investiran naprej. Saj v Luki Koper sami pravijo, da je to najbolj potrebna investicija.
dule5
# 29.06.2018 ob 23:07
naši izčrpavajo in ostane denar v Sloveniji, Tujci izčrpavajo, denar gre iz države. Kaj je bolje??
Homer.
# 29.06.2018 ob 19:18
A se potem samo meni zdi, da gre vendarle za ropanje uspešne firme?
Homer.
# 30.06.2018 ob 13:48
@x1ijn
Luka Koper je strateška infrastruktura Slovenije.
In kot vemo je to edino pristanišče....

Tako infrastrukturo se ne prodaja!

Ostalo je posploševanje in bla, bla, bla.

Ker že imamo pod dnevno novico propad Polzele, upam da se strinjaš da to ne moreš primerjati z Luko Koper
In Luka Koper je pozitivna, jo ni potrebno dokapitalizirati, še bolje pa bi bilo če jo delničarji ne bi ožemali "do zadnje kaplje krvi"
Ampak kaj hočemo, če pa smo zanič kmetje.
Pametni kmetje ne koljejo krave zaradi par klobas in zrezkov......
forhand
# 30.06.2018 ob 13:26
Sramota, plenjenje uspešnega podjetja, ki bi za nadaljni razvoj nujno potreboval ta sredstva.
Lutka Glavina naj čimprej odstopi. Upam da bo Šarec nredil red.
qwasyx
# 30.06.2018 ob 12:17
naši izčrpavajo in ostane denar v Sloveniji, Tujci izčrpavajo, denar gre iz države. Kaj je bolje??

kaj pa je izčrpavanje v tem primeu????
od leta 1991 do 2005 je nam "vsem dobro znana" d.d, od vsakoletnega dobička izplačevala 15% za dividende, 85% pa na takoimenovani rezervni sklad,
oziroma nerazporejeni doboček. Zgodil se je prevzem, od nam vsem dobro znanih "zvonašov" ki so pobasali ta 15 letni nerazporejeni dobiček, in navsezadnje še spravili firmo dobesedno na kant.
"Lastninjenje podjetji"je v tem primeru največja kraja po osamosvojitvi države
x1ijn
# 30.06.2018 ob 08:16
Nic ni bolje, ker v obeh primerih firma propade. Nihce ne pravi, da morajo bit tujci. Glavno je, da je zasebni kapital.
JBT
# 30.06.2018 ob 14:22
Ali je država kdaj kupila ali dokapitalizirala luko? Potem ima pravico do deleža dobička, sicer pa ne.
Lobo
# 30.06.2018 ob 11:27
Tukaj si je Slovenija za razliko od NLB-ja vsaj lahko izplačala bilančni dobiček. V banki je to preprečila ECB v korist bodočega kupca.
Se pa strinjam, da bi privatizacija luke hitro rešila problem IPS delavcev. Obala bi bila pa na nogah, ne glede na politično barvo. Mislim da LK vsaj zaenkrat ni mogoče privatizirat, verjetno to tudi ne bi bilo pametno. Vsekakor pa se je potrebno lotit problema delavcev IPS.
x1ijn
# 30.06.2018 ob 09:53
@Homer.
Pri poslu je statistika zelo crna. Malokatero podjetje prezivi vec kot 10 let. Vem, da privatizacija ni cudezna resitev.

Razmisljam o odgovornosti podjetja in posledicah za drzavni proracun v primeru, ko v podjetju zacne skripat. A je breme za davkoplacevalce manjse ce je podjetje v drzavni lasti in ga moramo dokapitalizirat? Vecina podjetij prej ali slej propade, potrebno se je zavarovat pred posledicami. Luknjo na trgu zakrpajo druga podjetja. Ce pa luknje ni, pa je konj itak mrtev.

Na drugi strani je tudi vprasanje nacionalnega interesa. Ce je nacionalni interes to, da bo drzava pomagala sanirat podjetje tudi ce je v zasebni lasti, ker vidi nek potencial v bodocnosti, potem je mogoce res boljse ce ostane v drzavni lasti. Osebno sem sicer mnenja, da se to raje prepusti arbitrazi trga.
xerces8
# 29.06.2018 ob 21:55
Če to počno ne-naši, se imenuje "izčrpavanje"...
x1ijn
# 29.06.2018 ob 21:33
Luko bi bilo treba zaradi navzkrizja interesov cim prej prodat. Drzava dobi denar, nastradajo pa delavci IPS. Ni cudno, da se nikomur nic ne zgodi. Dokler je firma likvidna in ima kapital jo lahko izcrpavajo. Prej ali slej pride racun in bomo spet krpali davkoplacevalci.
Kazalo